Väska (101003)

På quiltfronten händer det inte mycket.... Det har varit alldeles för mycket på sistone, både på arbetet och privat. Min tid räcker helt enkelt inte till - men det finns hopp! Jag har två fullproppade veckor framöver, som avslutas med en kattutställning där jag ska arbeta, sen har jag betydligt mindre omkring mig! Då ska symaskinen och skärkniven gå varm!!!

Men en beställning har jag hunnit med i alla fall. Jag är nöjd med resultatet! Det är en väska med ett schäfermotiv som en hundägare beställt (hon har en schäfer naturligtsvist!!!).
Som kompensation för att det tagit så lång tid att slutföra den fick hon en necessär också.

2010-06-30

Har varit ledig ett tag nu, och slutfört en del projekt. På kattutställningen i juni var "Bomullin" där med fina inspirerande kviltar och tyger. Köpte en del tyger, trots att jag har alldeles för mycket hemma och bestämt mig för att inte handla tyg på ett tag. Kunde inte låta bli.... Har idag gått igenom tygerna (igen) och ska nog ta och sy lite bordstabletter!

Har även sytt en midsommarklänning åt dottern, som är gipsad från handled till axel och inte hade nånting att ta på sig pga gipset. Klänningen är vit med lila prickar - harmonerar med hennes lila gips! Blixtlåset satte jag mellan vänster midja upp mot vänster arm, allt för att underlätta på- och avtagning av klänningen!
Julduk!

Hästnecessär sydd av resttyger!

Mera quilt (2010-06-04)

Äntligen en bild på överkastet!

Överkast till en juniorsäng kanske?!

Bebispläd!

Quiltbiten (2010-04-23)

Quiltbiten, min favoritaffär, har flyttat till ny lokal i Årsta Centrum och hade invigningsfest häromhelgen. Åkte dit på lördagen och trängdes med många andra glada kviltare, som glatt tittade på mönster, tyger och tillbehör. Den nya lokalen är jättetrevlig! Större än den gamla och hade ett bakre rum där det dagen till ära bjöds på fika! Kommer med stor sannolikhet tillbringa timmar där i någon kurs av något slag framöver.

 

På kviltfronten blir överkastet alltmer färdigt! Nu är det bara kanten som återstår, och målet är att vi alla ska bli klara med våra överkast i slutet av april. Mitt överkast kommer att bli ett ”finöverkast” som bara läggs på sängen vid särskilda tillfällen. Tussla, vår utekatt älskar att ligga på vår säng, och med tanke på att hon mellan varven har leriga tassar, vill jag inte att överkastet ska bli nersmutsat.

 

I påskas, då jag hade lite lov, inventerade jag mina kvilttyger. Har en korg med ”rester” från de alster jag tillverkat, som jag tänkt använda till necessärer etc. Bredde ut tygerna, funderade vad jag skulle tänkas göra. Och så bestämde jag mig! Har sytt ”niorutor” med finare motivtyger i hörnen, som jag senare ska dela mitt itu, och sätta ihop till en pläd. Mittrutan i dessa ”niorutor” har jag i möjligaste mån taget en färgglad kulör. Tror att det kan bli bra, återkommer med bild!

 

Sen har jag gjort lite bordstabletter. Köpte bordsvadd, men det kan jag konstatera att det är värt pengarna att köpa dyrare vadd. Det är svårt att få kviltningarna släta med bordsvadd, blir gärna veck som jag stör mig på. Har även köpt en slags tjockare vadd från en tygaffär här i Uppsala, som också var svår att få slät. Och jag blir så besviken, så mina ihopsydda tygbitar ”förstörs” under kviltningen då de sys ihop med (dålig) vadd och baksidetyg. Hädanefter ska jag allt satsa på vadd av god kvalitet.

Bordstabletter som dottern la beslag på!

Detta alster kan användas som ett syskrin tex. Har gjort den efter ett mönstar i Quiltmagasinet. Blev inspirerad av en kursdeltagare som sytt ett liknade, vilken användes som förvaring av en liten sax, lite nålar, små trådrullar etc.

Detaljbild på bordstabletter, som jag håller på att handsy de sista kanterna på!

2010-01-31

På en vecka gjorde jag min hemläxa! I princip ägnade jag två hela söndagar, och ca 6 timmar till med ihopläggning av foder/vadd/block och kviltande i timmar med symaskinen. Jag har frihandskviltat, vi kunde använda mallar om vi ville men jag avstod. Ser fram emot torsdag, ska bli så spännande att se hur de andras överkast har blivit!

Så idag har jag kopplat av med att börja på några hästnecessärer och ett bebistäcke! Symaskinen får allt stå kvar ett tag till på matsalsbordet!
Har satt ihop de tre blocken med säkerhetsnålar och lagt ut överkastet på sängen för att se hur det blir! Ramar och kantavslutningar återstår!

2010-01-17

Fortfarande inte sytt på överkastet - börjar bli lite ont om tid nu....
Ska sätta igång!

Under tiden har jag gjort några till bordstabletter!

2009-12-23

Jag har kopplat av på sistone, med att göra lite necessärer av de "spillbitar" som blivit över från de väskor jag sytt på sistone. Ett perfekt sätt att bli av med dessa spillbitar! Nu under jullovet ska jag göra en julduk, lite bordstabletter och nåt babytäcke eller två! Det jag verkligen behöver arbeta med, dubbelöverkastet ligger och ger mig dåligt samvete. Jag måste börja med det snart, för att hinna med den "läxa" som jag fått, men sa jag vara ärlig så gruvar jag mig för ihopsättandet och quiltandet. Det är stora tygstycken och vadd som ska sammanfogas utan veck eller bubblor. Inbillar mig att jag får lite mod och kraft genom att sy annat. Det känns nästan som under studietiden, då jag inför massiva tentor satte igång med utrensningar i skåp, storstädningar eller ommöbleringar för att slippa ta tag i det som gav mig dåligt samvetet! Apropå studietiden - studielånet har jag betalat av detta år - helt underbart att slippa detta lån! Nu kan jag köpa tyg istället! I fotoalbumet finns en del av de necessärer jag åstadkommit på sistone!
Necessär av restlappar från överkastet jag håller på med.

Kvilta mera (2009-10-10)

Det är syfestival i Kista-mässan denna helg. Jag kommer inte att åka dit denna gång. Jag har ett litet lager av tyger, blixtlås och tråd hemma redan, och känner att jag inte kan lägga pengar på min dyra hobby denna månad. I slutet av oktober blir det en "liten" syfestival här i Uppsala, och den tänker jag i alla fall gå på!

Sen sist har jag gjort ett babytäcke, en väska, bordstabletter, julduk och sist men inte minst necessärer! Får jag bara sitta i fred nån halv söndag då, och en kväll då så hinner jag en hel del. Och det är så roligt! Pratade med en kollega på mitt arbete, och hon hade samma åsikt som mig, det är så roligt att välja tygkombinationer, tråd, mönster - det går att variera i det oändliga! Man blir glad helt enkelt! Sen får en del ha åsikten att det är "förspilld kvinnokraft", det gör ingenting!

En väska med labradorer på!

Ängla-necessärer

Babytäcke

Julduk

Vepa (2009-08-16)

Vepan har jag gjort av en färdigpanel, där jag kviltat ihop panel/vadd/foder i mönstret samt broderat på fjärilar och katter lite här och var. Den hänger nu i gästrummet som allt mer blir ett kattrum!

Under hösten ska jag sy ett överkast till vår dubbelsäng. Har anmält mig och kommit med på en kurs som Quiltbiten håller. Vi kommer att träffas 5 gånger utspritt på etthalvår ungefär, och så kommer vi att få sy merparten av allt hemma, som en slags "hemläxor". Grundtyget har jag redan valt ut och betalat! Det är ett klarblått tyg med "blomman för dagen" här och var. Jag kommer att bryta av den klarblåa färgen med grönare nyanser, tror jag. Dessa tyger kommer jag att välja då själva stommen är klar!

Mer tabletter (2009-08-04)

Sen sist har jag gjort klart dessa bordstabletter, som ska bli en gåva till ett besök vi ska göra framöver. Är nöjd med dessa, först tänkte jag nog att tygerna inte riktigt passade ihop, plockade ihop av det jag hade hemma. I färdigt skick blev de bättre än jag kunnat föreställa mig!

Har inga planer för framtiden, förutom att jag ska ta kort på den vepa jag äntligen sytt klart. Och att jag ska sy en slags halvstor kasse till mina ridstövlar, som jag kan bära dessa till och från stallet!

Quiltat under semestern 2009 (2009-07-19)

Under regniga dagar har jag suttit vid symaskinen. Håller på med en väggvepa, som inte är riktigt klar än. Återkommer med den, jag ska behålla den och den ska sitta i gästrummet hade jag tänkt.

Har gjort små underlägg för tekoppar etc. Ett utmärkt sätt att bli av med rester av tyger, vadd och broderitråd.

En necessär blev det också, på det underbara hästtyget jag köpt från Mias Quiltbod.

Fyra bordstabletter i gröna tyger med prydnadsöm i rött. Då det passar gillar jag att ta en prydnadssöm som bryter av mot tyget.
Små underlägg.

En röd löpare (090703)

På Uppsala Kattklubbs utställning den 090627 - 28 hade jag en monter med mina alster till försäljning. Dottern satt där tålmodigt i dagarna två, och sålde faktiskt en del. På lördagen hjälpte min kompis C till också! Närmaste montergranne på ena sidan sålde också Quilt, en mycket trevlig kvinna (www.bomullin.se) som jag pratade en del med. Kommer absolut att åka ut till henne för att titta på tyger och tillbehör framöver.

Har fått hem den nya broderidesignen från Janome, men tyvärr inte hunnit testa den ännu. Kattutställningen som var förra helgen och den intensiva värmen har gjort mig lite orkeslös denna vecka!

På bilden kan en röd löpare ses, vilken jag sydde klart inför kattutställningen. En del människor var intresserad av den men de tyckte att den var för dyr. Kanske får den vara med på nästa års kattutställning eller så blir den en fin present åt nån i framtiden!

Väska med mera (2009-06-11)

Har haft tid på sistone att sitta vid min symaskin. Fick ett supererbjudande att köpa en Husquarna Designer USB för halva priset och var väldigt väldigt frestad. Tänkte att jag kunde sälja min Husquarna Sapphire och min Janome broderi-maskin, för att kunna köpa det fina erbjudandet. Åkte ner till butiken och tittade på underverket, och blev då tveksam.....Var ju egentligen nöjd med båda maskinerna, och det är ju besvärligt att sälja begagnade maskiner (gå in på Blocket, så förstår ni!). Så det blev ingen ny maskin, har istället kostat på mig en ny broderidesign till Janomen, och på så sätt sparat många tusenlappar och besvär att sälja maskiner!

Sydde två blixtlåsfickor invändigt! Kanske svårt att se, det är inte lätt att ta bra kort!

En färgglad löpare!

Gillar katter bungyjump? (2009-06-01)

Har sytt några alster sen sist. Bland annat en rätt stor necessär med tre katter i vitt, grått och svart. Såg för mitt inre hur fin den skulle bli och allt flöt på så himla bra. När den var klar och jag skulle vända den med rätsidan utåt, slogs jag av tanken "det här ser konstigt ut". Då hade jag satt katterna upp och ner, som fallna varelser tittade de på mig uppochner.... Började sprätta, men kombinationen en miljon stygn och att stygnhålen skulle synas, gjorde jag helt sonika så att jag fäste blixtlåset i var sida, sen skar jag av necessären i var sida, ca 1.5 centimeter. Därefter började jag om, och eftersom necessären ändå var "förstörd", testade jag ett nytt sätt att göra hörn, som jag sett i en tidning. Ett riktigt bra sätt att göra hörn på, de blir vinkelräta!

 
Necessären med tidigare katter upp och ner!

En annan necessär.

En väska!

Och en till necessär... Gillar att göra dessa!

Födelsedagspresent och kurs (0904279

Fick hastigt och lustigt sy en necessär till dotterns kompis J som fyllde år häromdagen. Tyckte inte att jag hade nåt "tjejigt" i mitt lilla lager. Hur som helst sydda jag en necessär och fyllde den med pärlor etc. Resultatet kan ses nedan!

Har även gått på en quiltkurs, där vi fick lära oss att sy stjärnor. Lite knepigt att skära till alla bitar. Dessa bitar måste sen sys ihop enligt ett schema för att få antigen en ljus stjärna på mörk botten eller tvärtom. Återkommer med resultatet. Har inte riktigt bestämt mig för vad mina tolv stjärnor ska bli, kanske ett nytt underlag till utställningsklädsel.

Väska (090410)

Har sytt en väska, fick inspiration efter att ha sett modellen från hemsidan för "Mias Quiltbod" i Surahammar. Den var så otroligt rolig att sy, att jag genast måste sy en till, också med katter i en rad på. Den blir dock mer mönstrad, det är svårt att förklara - ni får helt enkelt se resultatet framöver!

En duk till mig själv! (090315)

Har sytt klart en duk, och denna tänker jag unna mig själv! Har lagt den på köksbordet. Bilden återger inte duken bra, duken är mycket finare i verkligheten. Så småningom ska jag skaffa mig en bättre kamera, men den jag har får allt hänga med ett tag till.

Sen är jag lite besviken. Var ute på nätet och såg en hemsida med jättefina quilttyger med hästar på. Mailade den hemsidan och undrade om tygerna fanns kvar och hur mycket jag skulle förskottsbetala inklusive frakt, för att få 30 cm av respektive tygbit. Har fått ett kvitto på att mottagaren läst mitt mail, men sen har jag inte hört nåt mer. Lite oseriöst tycker jag. Så därför är jag besviken....

Men desto gladare blev jag denna vecka, då jag slank in till en loppis här i stan, på väg till stallet för att hämta dottern. I en gigantisk mangelkorg låg det massor av quilttyger, för 49 kr per kg! Plockade raskt på mig alla bitar som passade mig! Verkligen ett fynd! Nämnas kan att det finns ett tygaffär som säljer Quiltstuvar för 200 kr per kg, så ni må tro att jag gick med lätta steg från loppisen med min fyndpåse under armen!
Min nya köksduk!

Hade lite tråkigt en kväll, och roade mig med att sy en necessär!

En vinväska (090309)

Med anledning av min mosters 85-års fest sydde jag en vinväska till henne. Passade på att träna frihandskviltning, och det är inte så enkelt som det ser ut. Kommer att kräva träning, precis som min mentor på Quiltbiten påstår. Det var en ganska stor quilt som jag skulle frihanskvilta, och det var riktigt ansträngande att kvilta på slutet. Stel blev jag i kroppen, och spände mig i axlarna och armarna, och det var svårt att få de där "mjukt svängande linjerna" som på slutet blev kantiga och lite abrupta. Moster A blev glad i alla fall, och det är huvudsaken!

Pennskrin (090227)

Har sytt ett pennskrin till en kompis (och lite annat), och det blev inte så tokigt! Det var faktiskt min kompis som kom på hur man skulle kunna göra, från den modell som jag visade den 090215 nedan. Kompisen hade sett ett tyg med skuttande hundar i mina samlingar av tyger, och ville gärna ha dessa skuttande hundar på pennskrinet. Jag letade och hittade det till slut! Mönstret jag köpte i Västerås är oerhört användbart!

Ny modell av necessär (090215)

På syfestivalen i Västerås köpte jag ett mönster på en necessär om jag tyckte såg trevlig ut. Har sytt denna, i två storlekar och den var lättsam att sy! Mönstret kan varieras i alla möjliga storlekar, och utföranden (fyrkantiga och rektangulära). Har fått en förfrågan om att sy ett pennskrin  i denna modell, vilket jag ska testa framöver!
Ny modell av necessär!

Din rubrik

En mindre variant sydd i romantiskt tyg!

Vinväska (090111)

Har sytt en väska, i vilken jag gav bort en vinflaska till värdinnan för tjejträffen. Den blev riktigt trevlig och jag ska sy några till framöver!

Juldukar mm (090101)

Sydde två juldukar och bordstabletter i julklapp. Juldukarna sydde jag på två olika sätt, på den ena pressade jag isär varenda söm och på den andra pressade jag sömsmånerna åt samma håll. Har nämligen fått lära mig från två håll, där fördelarna med respektive pressteknik förordas. Jag ville själv avgöra vilken "skola" jag själv föredrar, och jag kommer fortsättningsvist att pressa sömsmånarna åt samma håll. Julduken gjord på detta vis blev mer symmetrisk och slutresultatet bättre.

Sen har jag gjort en pläd också, till mina föräldrars guldbröllposdag. Det var jättemycket jobb med pläden, och det kommer att dröja innan jag gör en till pläd. Men då ska jag göra en pläd i typ tre delar, som därefter sammanfogas till en stor. Det var svårt att få pläden "jämn" och rak då överstycket fogades samman med vadden och understycket. Sen var det knepigt att få in hela pläden i symaskinen då quiltningen skulle göras. Då jag hade monterat vadd med över- och understycke, samt quiltat raksömmar, såg pläden bedrövlig ut. Rullade ihop den och la den i en papperskasse ca 6 månader. Då jag tog fram den igen, såg pläden inte så bedrövlig ut och jag quiltade klart den och kantade den!

Har även sytt ett fodral för en/två vinflaskor, som man kan ge bort med innehåll i festliga sammanhang. Det var ett första försök och jag återkommer med resultat då jag sytt några fler!
Julduk

Julduk

Bordstabletter

 

Pläd

Quilta mera (081216)

Denna vecka har jag slutfört tre julklappar och håller på med en fjärde gåva! Det är så roligt, jag kopplar verkligen av bakom symaskinen. Skulle helst vilja ha ett stort bord, där jag kunde hålla till "jämt". Nu springer jag mellan köksbordet och ett skrivbord, där symaskinen är placerad. Vid start av "quiltning" måste jag först fälla ut strykbordet, plocka fram alla tyger, trådar, skärmattor, osv. Små bitar kan jag skära på strykbordet, stora måsta jag springa till köksbordet för att skära. Då jag är färdig, måste allt plockas ihop igen. Lite bökigt, men hanterbart. Har några ideer, som jag ska sy på mitt jullov - förvaringspåsar för vinflaska, att ge bort / ta med sig en vinflaska i, och brödkorgar. Testade att sy en necessär på att annorlunda sätt häromdagen, men det gick inte bra. Sydde raskt en kattnecessär på det vanliga viset, som ni kan se på fotot nedan!

Kviltkurser i vår! (081207)

Besökte Quiltbiten igår, de bjöd på adventskaffe samtidigt som vårens kurser släpptes klockan 10.00. Kurserna är så populära att klockslaget på anmälan gäller. Hälften av anmälningarna tas via mail och den andra hälften tas från oss som anmälde "live" så att säga. Jag anmälde mig till tre stycken för säkerhets skull, och jag kom med alla tre, vilket jag absolut inte alls räknat med. Kanske en effekt av rådande lågkonjunktur, vad vet jag, eller så hade kviltmänniskorna fullt upp med julstöket.

På kviltfronten håller jag på med lite julklappar och kan därför inte visa dessa! De kommer såsmåningom i fotogalleriet. Däremot har jag sytt några små necessärer, tanken med dessa är att de ska kunna användas som "paket" med ett vackert halsband eller dylikt. Har flera sådana på gång, men dygnet har som för alla, bara 24 timmar, och kvilttid tar jag mig som belöning då allt annat är utfört. Många har säkert åsikter om det, som att "gör det roliga först, och städa etc sen" men jag trivs inte med ett rörigt hem, så jag gör på det här sättet, det passar mig bra!

Ännu mer necessärer (080921)

Tittade bland alla tyger jag har skaffat mig och insåg att jag hade en hel del små tygbitar kvar. Har en hel del stora tygbitar också, som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med än, men hursomhelst så gjorde jag ett ryck för att bli av med allt smått! Det blev sammanlagt 10 stycken necessärer! Vem som ska ha alla dessa vet jag inte än, men det lutar åt att jag ska stå vid nåt loppis av nåt slag och sälja alla mina alster. Kanske en kattutställning! Jag ska fortsätta att bygga ett lager, för det måste ju finnas lite att välja på, eller hur! Jag har också gjort klart en väska som kan ses i fotoalbumet. Det var mycket jobb med den och som vanligt blev den inte riktigt vad jag tänkt mig, men det brukar vara så med mina alster. Jag vet inte hur många tröjor jag stickat genom åren, som jag har gett bort då de äntligen var färdiga, för jag inte var nöjd. Huvudsaken är väl att det är roligt under tiden som stickningen eller dylikt pågår!

Hundnecessärer 080807

En av mina vänner ville ha en necessär med en vit pudel på! Hittade ett tyg med hundar på och har sytt några necessärer av dessa. Visar ett exempel här, mer finns i fotoalbumet!

Kurs på Quiltbiten 080806

Tillsist har jag ägnat en av mina semesterdagar på Quiltboden, med att lära mig sy trekantsväskor. Dessa kan man använda till allt möjligt, förvaring av smått och gott, ge bort presenter i dom osv.

Sybox 080805

Har även gjort en sybox! Är inte helt nöjd med den, men mina efterföljande syboxar blir bättre då jag får öva på att göra dem. Det krävdes starka nypor att få till lockets överkant och kanten på syboxens botten. Den ser liten ut, men rymmer en hel del! Dessa boxar kan sys i mindre storlekar också.

Karamellduk 080805

Under min semester har jag tagit mig lite tid att "quilta". Är nästan klar med min karamellduk, ska handquilta på duken så blir den komplett.
Somrig karamellduk!!

Hur kommer det sig att jag blev fast i quiltträsket! (Maj 2008)

För väldigt länge sen önskade jag mig en skärmatta och skärkniv i födelsedagspresent, då jag tittat på lapptäcken och tyckte att det verkade roligt. Jag fick dessa av min kära mor, och sen blev de liggande länge, alldeles för länge. Jag kopplar av med att brodera, sticka, sy kläder etc och en dag fick jag för mig att jag skulle testa skärmattan och kniven. Det var naturligtsvist jätteroligt. Men inte så lätt som jag förstått, kände att jag måste förkovra mig i ämnet. "Googlade" på nätet och hittade en hemsida med massor av intressanta ideer och kurser. Anmälde mig till en helgkurs, och lärde mig massor, det var enormt roligt. Vi som gick kursen, var ett gäng tjejer i varierande ålder och med varierande erfarenhet av lapptäckesteknik och quiltning. Andra dagen, dristade jag mig till att skämta med en äldre erfaren kvinna att "visst är det väl underligt att vi först köper dyra tyger, sen skär ner dom i bitar för att till sist sy ihop dom igen". Det föll inte i god jord!?! Fick minsann veta att det var konstverk vi höll på med! Visar Några necessärer som jag gjort!
Tre små necessärer med olika änglamotiv!