Övriga fyrfota!

Nellie fick två ungar 100919!

Mindre marsvin (110327)

För att göra en lång historia kort, så hade vi helt plösligt 7 marsvin, tre pojkar och fyra flickor....

Därför blev vi så glada när våra grannar ville låna två marsvin, för att pröva på! De fick låna Narcissa och lilla "Unicorn Surpris" även Ulga kallad. Mor och son med andra ord. Då Ulga var 4 veckor, flyttade Narcissa hem till oss och Harry, Ulgas far Harry flyttade ihop med sin son Ulga. Det gick så bra och allt var frid och fröjd. Men... De tröttnade efter två månader och vi fick tillbaka de utlånade marsvinen.... Situationen kändes aningens ansträngd. Med sorg i hjärtat fick Fäboden ta över de tre pojkarna Harry, Marabou och Ulga. Elinor var naturligtsvist ledsen, men ibland ställs man inför val i livet som känns mindre bra. Hursomhelst önskar vi Harry, Marabou och Ulga lycka till i framtiden, och hoppas att de får nya fina hem!

Marabou (101130)

Tyvärr så repade sig inte Stella efter sin urinvägsinfektion. Hon verkade bli bättre under ca två veckor, men sen blev hon jättedålig snabbt och dog i sin bur. Sorgligt men det hör livet till. För att Stella skulle få vara i fred under sin sjukdom, fick Nora gå tillsammans med Harry en kort tid, men fick sen dela bur med Stella igen, eftersom Stella blev ledsen av att vara själv. Resultatet av denna träff blev "Marabou" en pytteliten hane som jag knappt trodde skulle överleva. Fick värma honom i händerna en lång stund efter nedkomsten och trodde nog inte att den skulle överleva natten. Men det gjorde han och han växer och frodas! Ska sätta ihop honom med Harry om ca två veckor, Nellies döttrar Rose och Narcissa ska dela en bur, och tillsist ska Nora och Nellie flytta ihop igen. Sen får det vara bra med ungar på ett tag! Återkommer med bilder på Marabou!

Marsvinens nya hem (101003)

Först en liten sorglig nyhet - Stella mår inte bra. Hon fick urinvägsinfektion för nån månad sedan, vi fick åka till veterinären och blev ordinerad en antibiotikakur. En vecka senare kollade vi upp henne, hon hade knappt märkbara bättre värden i urinen och dottern ville fortsätta antibiotikakuren ut. Stella mår bättre, det luktar inte om hennes urin och hon är lite piggare. Smal har hon blivit, liksom min plånbok, för det var inte direkt billigt att åka två gånger till veterinären med henne.

Sen glada nyheter - Nellie har fått två ungar, tjejer ser det ut som och de är makalöst söta! Nellie är precis som Nora en mycket snäll hängiven mor, hon låter ungarna dia så mycket de vill och pratar med ungarna hela tiden!

Med anledning av detta så har maken byggt ett nytt hem åt våra marsvin. Jag var så trött på alla burar på golvet i källaren överallt, och såg en jättefin bur på en marsvinsuppfödares hemsida! Mailade till henne, om storlek mm på buren, och dn var ett hemmabygge. Maken gjorde en "research" bland olika byggvaruhus och Ikeas utbud. Han kom fram till att detta var det lättaste och billigaste alternativet! Det är ett skåp från Ikea, som har byggts på på baksidan, hyllor har placerats på skenor, en plastframsida bytte han ut mot nät. Höfoderhäckar och flaskor köpte vi på Fäboden (allra billigast där).
På nedersta hyllan förvaras hö och spån i relativt stora backar.

Får jag presentera Harry Potter (100908)

Vi lånade en hane av Elinors klasskompis över påsklovet och tanken var att han och Nellie skulle träffas för att så småningom få lite bebisar. Nu blev det ingenting av denna träff, kanske var de tillsammans för kort tid. Som plåster på såren för att Elinor bröt armen, köpte vi en marsvinspojke till Elinor som har fått det eminenta namnet "Harry Potter" Han har nu bott ett tag med Nellie och ett tag med Nora, så nu kommer det marsvinsungar så småningom. Nellie tror vi nedkommer nästa vecka - att det ska vara så svårt att se/höra när marsvin "får till det", eller så är vi för ovana med marsvin. Annat är det med katter, de låter och spelar ut hela registret då de "får till det" och de är minsann inte blygsamma heller!

Harry bor för sig själv nu, men han kan se sina damer Nellie och Nora, samt Stella som absolut inte får paras på grund av sin ålder. Tanken är att vi ska kastrera honom framåt jul, och att de kan gå tillsammans som en liten flock.

Nelly, en ny familjemedlem (091116)

Nelly, en liten marsvinshona, 4 v gammal, flyttade till oss för ca en månad sedan. Det är ett blandmarsvin mellan ett långhårigt och ett virvelmarsvin. Hon är nästan helvitt med en krämfläckad kind, kommer att bli långhårigt men vi kommer att klippa ner henne då pälsen blir för lång.

Särskilt Nora blev förtjust i henne på en gång, kanske saknade hon sina små trots allt?!?

2009-08-16

Nu har marsvinsungarna flyttat! Det blev så att pojkarna flyttade till Fäboden. Alternativet hade varit att ha Nelson ensam i en bur, fram till han kunde kastreras och det kändes inte bra. Marsvin ska man inte ha ensamma. En nyttig erfarenhet också för dottern att se baksidan av det roliga med att ha marsvinsungarna, att de inte kunde bo kvar hos oss. Ibland blir det ju så att beslut måste fattas, som innebär att en kär familjemedlem inte får vara kvar, av olika skäl. Det var lite ledsamt meddetsamma, men nu är det bra igen!

Har också fått veta att en kastrering av en marsvinshane kostar 800 kr. Rätt mycket pengar, då ett marsvin kostar 250 till 300 kr i inköp. Men absolut värt det, man slipper besväret med att omplacera ungar om hanen går med en hona, man slipper lukten från hanurinen och till sist eventuella slagsmål om hanen går med en annan hane. Jag är för att kastrera djur, om de inte ska gå i avel!

2009-08-04

På fredag är marsvinsungarna 4 veckor. Det har inte varit helt enkelt att se vilket kön de små raringarna har. I de två böcker vi har hemma står inget om hur man ser skillnad på små marsvins-flickor och pojkar! Hittade en sida www.marsvinssidan.se som beskriver flickorna som "stora Y" och pojkarna som "lilla i". Det framgår inte fån vilket håll dessa bokstäver ska "läsas av" men efter att ha studerat bebisarna noggrant har jag bestämt mig för att:

Molly är en hona.
Sally är en pojke och heter numer Saint Peter (mitt förslag var Salpeter, men det uppskattades inte).
Nelly är också en pojk och heter Nelson.

På fredag ska pojkarna separeras till en egen bur, eftersom de kan vara könsmogna då. Molly ska flytta till Elinors kompis J, som har "tentat" för Elinor i ämnet "marsvin". J har tingat en annan hona från Fäboden (www.faboden.se) eftersom marsvin ogillar att vara ensamma.

Vi har inte riktigt ännu bestämt vad vi ska göra med pojkarna. Elinor vill gärna behålla Nelson. Ska ringa runt och höra om hur tidigt marsvinspojkar kan kastreras. Återkommer!

2009-07-19

Marsvinsungarna växer och frodas. De äter, provar på allt som mamma Nora tuggar på. Och så diar de förstås, Nora dricker stora mängder vatten så hon måste ge en hel del mjölk åt de små.

De har fått namn också, från vänster Nelly, Sally och Molly. För enkelhetens skull fick de tjejnamn allihop, för vi har inte kunnat se vad de har för kön än. Nelly ska till Elinors kompis M (om hon får för sina föräldrar, de har redan två marsvin och vill kanske inte ha fler). Sally ska till Elinors kompis J (där är det klart med föräldrarna, de har köpt bur med tillbehör redan, och J har gått i "marsvinsskola" hos Elinor). Den tredje återstår var den hamnar. Den är lik sin far "Manfred", kanske blir den kvar?!?

Nora har fått tre bebisar (2009-07-10)

I två veckors tid har vi kontrollerat hur Nora mår, flera gånger om dan och jag har gått upp minst en gång varje natt för att se till henne. Vi har väntat och väntat, och det blir ju så då man aldrig såg några som helst amorösa aktiviteter mellan Manfred, som barnens far heter, och Nora. Med facit i hand, så antog jag att de skulle para sig i början av den dryga tre veckors tid som Manfred bodde hos oss, men i själva verket måste de ha parat sig i slutet, strax innan Manfred fick komma hem till sin matte A. Igår gick vattnet under en vägning, där vi konstaterade att Nora gått upp från 0,8 kg till drygt 1.5 kg (tack gode gud att jag inte gick upp lika mycket med E). Därför har vi kollat Nora extra många gånger detta dygn men trots detta fölade Nora i lönndom utan vår medverkan.

E och hennes kompis M tittade till henne, gick till affären för att köpa glass och tjugo minuter senare kunde de konstatera att fem ungar ligger i buren, Nora var chockad och stillsam. Två av ungarna låg i sina fostersäckar, så de var tyvärr döda, men de andra tre var/är pigga och de vägde mellan 90 och 110 gram. Nora har hämtat sig, och ligger nu och vilar i ett hus med sina små. Hon kuttrar och pratar med sina små och jag hoppas att hon mår bättre i morgon, för det är en pärs att föda barn.

Två av ungarna har lockig päls som sin far, och ett av dem är släthårigt som sin mor.

Elisabeth (2009-07-03)

Elisabeth har tyvärr avlidit i en tragiskt olyckshändelse den 090629. Dottern är mycket mycket ledsen, men ibland går det inte riktigt som man tänkt sig. Hursomhelst fick Elisabeth ett fint liv, hon blev drygt 5 år. De två marsvinen som är kvar, saknar Elisabeth mycket, de har varit mycket tysta, kuttrar och visslar i stort sett ingenting, men de har hämtat sig lite nu. Nora kuttrar mer än Stella.

Nora är högdräktig. Vi väntar och väntar. Det är svårt att riktigt veta när marsvinsungarna kommer eftersom vi aldrig "bevittnade" några "amorösa äventyr"!?!?! Återkommer så fort nåt händer!

Nora plus Manfred = Sant! (090518)

Elinor har efter många om och men lyckats låna "Manfred" av en skolkompis och den här gången var det en hane! Manfred har bott hos oss snart en månad nu, och på lördag ska ett bröllop ske mellan de två, då Nora väntar smått! Dottern har bjudit hit 12 (tolv) tjejer som ska bevittna bröllopsakten. Jag ska stå för förtäringen! I slutet av juni kommer ungarna om jag har räknat det hela rätt. Manfred är ett "teddy rex" marsvin, och jag har ingen aning om vad ungarna blir - antar att de blir släthåriga som Nora. Dottern pysslar om marsvinen, och alla får extra kalktabletter och mycket gräs, vitkål med mycket C-vitamin i! Återkommer om de små!

Nora! (090410)

Vi har fått en ny familjemedlem, som har fått namnet Nora. Dottern har köpt henne för egna pengar. Hon har faktiskt riktigt roligt med sina marsvin, så jag tyckte att ett mer eller mindre spelar väl inte så stor roll!

Nora skulle vi para med dotterns kompis M´s "Nasse". Det var så roligt, med iver studerade tjejerna böcker om marsvin, speciellt kapitlen om uppfödning. De kom överrens om en summa pengar som "Nasse" skulle få för "besväret", halva summan då Nora var dräktig och resterande summa då ungara föddes. Men det blev tji med det - för Nasse visade sig vara en flicka! Så nu söker vi en ny hane!

Bilden ovan är från en påsklovsdag då M kom hit med "Nasse" och tjejerna lekte stall/ridskola med marsvinen. Jag är övertygad om att marsvinen hade lika roligt som tjejerna, och jag tänker på alla marsvin som sitter i sina burar sen barnen har tröttnat... På bilden ovan syns från vänster: Nasse, Nora, Elisabeth och Stella i sina spiltor!

I fotoalbumet kommer jag att lägga ut filmer från hinderbanan, där marsvinen så duktigt hoppar!

Marsvin med ryttare (081216)

E samlar på hästar mm med ett känt märke. Till dessa hästar finns ryttare, och ryttarna kan förutom sitta till häst även sitta till marsvin! Det såg för gulligt ut och jag kunde inte låta bli att fotografera ekipagen.

Värsta hoppet! (080923)

Här kommer bildbeviset på att marsvin kan hoppa högt trots deras minimala korta ben och runda kroppar! Första gångerna de hoppade såg det rätt osmidigt ut, men nu skuttar de över lätt och smidigt. Både Stella och Elisabeth är modiga att gå omkring på golv utan mattor. De tidigare vi har haft, har vägrat gå utanför mattan, och har de placerats där mot sin vilja, så har de sett ut som "Bambi på hal is". Återkommer med bilder då de äter gurka stående på bakbenen, eller då Stella står som en "sågbock" (ser riktigt roligt ut).

TokFia med flera (080921)

För många år sen var det en granne som ville bli av med sitt mycket gamla marsvin "TokFia". Jag tänkte att det kunde vara kul och fick med mig henne och en bur hem. Det marsvinet var verkligen uråldrigt, men jag tyckte synd om henne och en liten kanin skaffades till TokFia som sällskap. Det gick inte alls bra, kaninen var allmänt elakt, fick bo för sig själv och ett omplaceringsmarsvin via Uppsala Nya Tidning kom till familjen. TokFia blev märkbart upplivad av det nya marsvinet Lotta och de kompade ihop nåt år innan TokFia blev gammal och skröplig och fick avlivas. Då blev Lotta deppig, slutade äta varvid vi tyckte synd om henne och "Notredames Medea" blev sällskap till henne och såsmåningom "Puttelina" ett rex-marsvin. På bilden ovan kan dessa tre damer ses - från vänster Medea, Puttelina och Lotta. Efter några år hade levde enbart Puttelina och till henne skaffades Elisabeth. Marsvin är flockdjur och bör inte vara ensamma. Efter ett tag blev Puttelina dålig och fick avlivas, då tyckte jag att det fick vara nog med marsvin och tyckte att Elisabeth kunde vara själv mot att vi höll på med henne mycket men Elinor var av en annan åsikt. Så nu har vi återigen två marsvin, återigen ett äldre och ett yngre och det ser ut som om vi alltid framöver kommer att ha marsvin.

Elinor älskar sina marsvin Elisabeth och Stella Nemo (heter egentligen Sommarnattens Ö5 men är uppkallad efter Elinor´s sköthäst Nemo som också är svartvit). De sköts minutiöst, Elinor har skrivit foderstater på A4 ark som hon krävde att vi skulle följa, men där sa jag ifrån - har nog med allt annat. Elinor får sköta sina marsvin själv. Hon tränar dem, och har då och då cirkusuppvisningar där de mot gurka gör små konster. Hon har tränat dem att hoppa in i sin bur och det ser för roligt ut när de med sina minimala korta ben slänger sig över burkanten med de runda trinda kropparna. Jag tycker att marsvin är roliga och lättsamma djur. De är personliga och visslar/kuttrar i situationer de känner igen. Våra visslar som sjutton då jag visslar, men har vi besök tillexempel så blir de genast blyga och visslar tillbaka sparsamt eller inte alls!

Elisabeth och Elinor