Lite smått och gott

Stickväska (121217)

Vad jag längtar efter min julledighet! Bara tre dagar kvar nu, och massor att göra både på Phadia och hemma. Jag får göra som jag brukar - skriva listor och så bockar man av vartefter.

Helgen som var, hade vi vårt kontaktbarn, och det blev en trevlig helg med skidåkning, kakbakning, sagoläsning och stallbesök. Har lite dåligt samvete för matten, som vi borde ha räknat men som vi bara inte hann med. Skärpning framöver..... Tränade lite läsning i alla fall, då hon fick läsa rubrikerna på de spöksagor jag sedan läste.

Har varit på fotvård idag. Underbart! Jag ska strax trppa isäng med lätta fjädrande steg!

Avslutar med en bild på en stickväska som jag gjort till min kära moster A till hennes födelsedag! Firade henne på Friiberghs för några år sen. Älskar Friiberghs, kan verkligen rekommendera det stäälet! Skulle ha åkt dit för någon månad sedan men en tråkig sak kom emellan. Får ta Friiberghs en annan gång.
Stickväska, mönster från Quiltbiten.

Quilt mm (121215)

Äntligen lördag! Och en hel arbetsvecka bara susade förbi. Igår hade vi en verksamhetsplaneringsdag på Radisson Blu och det var trevligt, fräscht och nytt i lokalerna, god mat och "mellanmål" - återvänder gärna dit i framtiden! Vi arbetade idogt och oförtrutet med att planera verksamheten för år 2013, blickade även framåt mot 2017 och 2020. Lite spännande saker har framför oss, som ska lösas med innovativa medel! Ser faktiskt fram emot det nya året 2013!

I torsdags åt jag julbord nummer 2, på Phadia. Så himla gott! Och som vanligt åt jag lite för mycket och för fort - att man aldrig lär sig. Julbord nummer 1 åt jag och maken på IKEA då dottern var i Helsingfors. Det var också gott fast i en helt annan kaliber i jämförelse med jobbets. Julbord nummer 3 kommer att avnjutas hemma hos kära föräldrarna i Västerås.

Idag har jag planerat att baka lite julkakor med vårt kontaktbarn. Dottern ska visst åka till stan och handla julklappar, just nu pratar hon telefon, så jag vet inte om de planerna fortfarande gäller.

Imorgon är det "stallskojdan" i UPK och ridskolecupen i Sigtuna, tja en helg försvinner alldeles för fort....

Avslutar med en del bilder på Quilt som jag åstadkommit sen sist.

Necessär av scraps

En till necessär av scraps! Har sparat 3x3 inch som jag skurit från överblivna tygbitar i åratal, fyllt en stor plastburk! Det blev en hel del alster från dessa "scraps"! Håller på med ett stort överkast som jag återkommer med.

En top till ett datorfodral.

Löpare.

Tillbakablick: Sorgeliga saker hända... (121212)

Sorgliga saker händer ibland! Och ofta efter nåt trevligt… Elinor hade varit på UPK och ridit, och det hade gått så himla bra, så där som det kan göra ibland då allt stämmer i samarbetet mellan häst och ryttare! Både hon och jag var enormt nöjda! Då vi kommer hem, möter Classe oss och säger att nåt jättehemskt hade hänt. Och det var verkligen hemskt.

Grannen var hundvakt åt en stor korsning AlaskanMalamut - SiberianHusky. Hunden hade blivit uppbunden utanför huset av grannen som därefter gått in. Hunden fick antagligen tråkigt, lyckades ta sig ut ur kopplet och rymde från tomten. Classe var i trädgården när grannen kom förbi och frågade efter hunden – Classe hade inte sett den. Grannen fortsatte sin väg för att leta efter rymlingen. Då ytterligare en stund gått, kom hunden på vår tomt ….. Med ett marsvin i munnen…. Det var dött…. Classe fångade hunden ungefär samtidigt som grannen kom tillbaka, och de gick med oroliga steg till den stora robusta marsvinsburen, i vilken marsvinen fick vara ute i under soliga sommardagar. Tyvärr hittade de strax marsvin nummer två – också den död.  Marsvin nummer tre och fyra hittade de efter en stund, nergrävda i rabatten. Stackars Nora, Nelly, Narcissa och Rosie. Man får bara hoppas att det gick snabbt och smärtfritt. Elinor var otröstlig…

Tillbakablick: Krasch (121211)

För några månader sedan hände något märkligt och oförklarligt... Classe var ute i trädgården och hörde ljud innefrån huset, det lät som om någon tippade av ett gruslast och sen kom det en förfärlig smäll. Då han gick in och undersökte vad som hänt, hade en överdel på et vitrinskåp jag hade i köket vält framåt. Som tur var, var ingen av katterna eller hunden i vägen, och tur var väl det, för annars vet jag inte hur skadade de kunde ha blivit...

Så gott som allt jag hade i vitrinskåpet var krossat... Det var vinglas, ölglas, muggar och assietter med rosenmönster på (dyra, hade samlat på dessa under en tioårsperiod), glasassietter, sockerkaksform i keramik, antikvinkaraff osv. Ovanpå skåpet hade jag en broderad stor tavla, där glaset krossades. Som tur var så skadades inte själva broderiet (som en av mina kära mostrar broderat med stor möda). En del av sakerna går absolut inte att ersätta, andra som muggarna och assietterna kan jag börja samla på igen om jag vill. Mitt försäkringsbolag var tillmötesgående, och jag fick ersättning för det förlorade godset (blev ingen jättesumma, de skriver ner värdet på det som var gammalt, men bättre lite än ingenting alls).

Tavlan är inglasad igen och jag funderar på vad jag ska ersätta. Det brådskar inte. Vinglasen såg jag på Tradera, och bjöd på dessa men de gick till nån annan som bjöd bättre än mig!

Vi har grubblat hur överdelen kunde ramla av. Ser inga märken på underdelen som skulle tyda på att det hasat av på nåt sätt. hyllan i vitrinskåpet var helt och intakt. Det var alldeles för tungt för att nån av katterna skulle kunna knuffa av det. Helt enkelt en gåta hur det kunde hända!?!

Länge sen sist (121210)

Oj vad tiden går... Jag kan bara konstatera att min tid absolut inte räcker till... Och ändå har jag skalat och skalat bort sånt som jag inser att jag bara inte hinner med egentligen, både sånt som jag tycker är roligt och sånt som jag tycker är mindre roligt. Det som jag fortfarande tycker är roligt får jag helt enkelt ta upp igen,om några år eller så, om jag har hälsan och intresset/ekonomin kvar. Jag har helt enkelt pausat/lagt saker på is så länge. Trist... Men så är det.

Vad ägnar jag min tid åt då. Jag jobbar, städar, tvättar, handlar och lagar mat, röjer, sorterar, sköter ekonomin, skjutsar dottern till stall av olika slag, ridningar, tävlingar etc, och så sover jag. Umgås alldeles för lite med släkt och vänner (har jag några kvar?!?, har misskött mina vänner i åratal...) En liten tid rider jag och en mikroskopisk tid ägnar jag åt quiltning. Katterna har jag lagt på is, kommer att ställa ut lite framöver, inte ta några kullar. Har för övrigt för många katter, men tiden kommer väl att lösa detta lilla problem. Flocken fungerar bra nu, det är Tussla som är gammal och skröplig, men ett tag till får hon vara kvar!

Vilket trist inlägg, har jag något som gläder mig? Ja, dottern är så duktig i skolan, har varit på Yes-event, hållit föredrag på engelska, vunnit klubbmästerskap i dressyr och hoppning på UPK osv! Nyss var hon en liten bebis och nu är hon stora damen! Min katt "Carmen" blev bästa klubbkatt 2011! "Rosie" har blivit BIS två gånger, den ena gången bara en vecka efter att jag tagit bort Mysslan, Tessan och Crazy - då kunde jag knappt glädja mig, men den andra gången kändes det lite roligare...

En ny familjemedlem har vi fått, klokt eller inte, men skojigt är det. Hon heter Blondie, är en chihuahuakorsning eller "Blocketchihuahua" som en del sarkastiskt kallar dom. Det var dottern som prompt ville ha henne, jag var med på noterna och min stackars make ville inte alls och han får gå ut med henne på dagarna... Men det är bra med korta regelbundna promenader, och han ska ju ändå ut och röka stup i kvarten  så då slår han två flugor i smällen så att säga.

Blondie Född 120101

Ett år har snart gått (120412)

Ett år har snart gått sen mina älskade katter Mysslan, Tessan och Crazy fått somna in.... Jag tänker fortfarande på dem varje dag, och undrar om jag kunde ha gjort något annorlunda. Härligt är det dock att kunna ha dukar, skor och väskor framme, att kunna ha öppet till vårt sovrum, att slippa städa, städa och städa. Men ändå saknar jag dom, på nåt konstigt vis.

Med mina kattungar var det många turer fram och tillbaka, en flyttade till Tierp, på foder och skulle bli Carmens pojkvän hade jag tänkt. Efter en månad fick jag hämta honom, för de hade blivit allergisk mot min rex, men inte mot den andra rexen som fanns i familjen?! En flyttade till Alsike, men kom tillbaka då den mobbade den familjens huskatt. Många hörde av sig, och var intresserade av kattungarna, men inte allvarligt nog. Det var fel färg, fel kön, avelsrestriktioner, de skulle ha en , de ville ha tå, skulle höra av sig sen... Summa summarum sålde jag en! Av fem... Den jag sålde hamnade hos en urtrevlig familj i Falun! Men - jag kan knappast titulera mig som någon effektiv uppfödare, men så är det. Den blivande avelshanen kastrerade jag, för han blev lite för intresserade av sina systrar. En av honorna kastrerades samtidigt. En annan fick livmoderinflammation, och där slutatde det med en kastrering också. De katter jag har kvar fungerar dock bra tillsammans, och till och med skogisen Tussla kan dela sovplats med rexarna nuförtiden!

Vad kan man dra för slutsats av texten ovan? Jo, min uppfödning ligger på is framöver. Kommer kanske att ställa ut lite men känner mig trött på utställningar också. V får se hur det blir.

År 2011 var ett tungt år och jag hoppas att 2012 blir bättre!

RIP (110414)

Måste meddela att jag låtit Mysslan, Tessan och Crazy somna in. Ett svårt beslut som växt fram under en längre tid.

Mysslan och Tessan avlivades pga orenslighet, som säkert förvärrades av Carmen, kattungarna och byte till PeeWee lådor. Men Mysslan har från den dagen hon blev könsmogen varit orenslig av sig. Det blev bättre i samband med kastreringen men i perioder kissade hon mycket och i perioder mindre. Tessan har nog också varit orenslig en längre tid. Båda katterna har ertappats vid många tillfällen under åren. Nu undrar ni säkert varför jag inte nämnt detta förut. Jag skulle vilja likna det vid då man har en alkoholist i familjen/släkten. Det är en kombination av skam och undringar om man gjort nåt fel. Det känns pinsamt inför uppfödaren, släkt och vänner. Då det blir bättre, tror man att det ska lugna ner sig, och då det blir sämre kämpar man på ett tag till. Man vänjer sig successivt och anpassar sig, ställer in skorna i ett skåp, stänger dörren till dubbelsängen med kissvänliga täcken, tar bort stolsdynor, torkar golv och ytor, städar och städar, prövar olika sandsorter, skurar sandlådorna noggrant..... Men sen kommer man till en punkt då det bara inte går längre, att ägna åtskilliga timmar varje dag/vecka på att torka golv, tvätta pga orenslighet, det blir för mycket, och det svåra beslutet måste fattas. Mysslan var orenslig då vi bara hade totalt tre katter. När Tessan kom in mer aktivt har jag ingen aning om, det smyger sig på. Katterna har fått disponera så gott som hela huset, de har fri tillgång till en innätad altan via en kattlucka, Dottern har lekt med dom i timmar - bla med hoppning över hinder - de har vattenskålar på tre ställen och mat likaså, för att alla ska kunna äta i lugn och ro, lådorna är sex till antalet - fyra st uppe i huset och två nere i källaren, min man skottar dom minst fyra gånger om dan. Jag förstår inte varför Mysslan och Tessan blev så orensliga.... För att vara på den säkra sidan, att det var just de som kissade, har vi haft bara Mysslan instängd, bara Tessan instängd samt till sist Mysslan och Tessan tillsammans instängda. Vi har tagit nån dag då och då under en månads tid. De dagar de varit instängda tillsammans, har vi inte hittat kissfläckar i huset och då de varit med de andra katterna tillsammans eller var för sig har vi hittat fläckar i stort sett hela huset.

I tisdags åkte jag till veterinären och katterna fick somna in. Avlivade då också Crazy, som inte verkade må bra, varit aggressiv en längre tid, gjort utfallmot både människor och de andra katterna. Det svåraste är att ta beslutet, att ringa till veterinären. Jag saknar dom fruktansvärt, trots att de var så besvärliga. Det värker i mitt hjärta, känns så jobbigt...

En annan sak som också varit och är påfrestande, är att jag mitt i all elände, ska behöva försvara mitt beslut också. "Du kunde väl ha omplacerat katterna, det finns pensionärer på landet som vill ha katter" "Du hade för många katter, det var ditt fel att det blev som det blev" osv. Nu är det så, att jag har hela mitt liv tagit ansvar, och att omplacera orensliga katter till ett nytt hem med risken att de kissar även där, den risken vill jag inte ta. Jag funderade allvarligt på en omplacering, men då hade jag också informerat om problemen och då tror jag att det hade blivit svårt att hitta nytt hem. Katter som omplaceras, har en anledning till omplaceringen, de är besvärliga på ett eller annat sätt, risken är att de fortsätter att omplaceras pga problemen och jag ville inte riskera detta för mina katter. Av den anledningen avlivades dom. Om det var rätt eller fel kan alltid diskuteras.

Jag kommer nu att ta en ordentlig paus från denna blogg och hemsida.

Ikväll ska vi tända ljus för Mysslan, Tessan och Crazy. Tack katterna mina, för att ni trots allt gett mig så mycken glädje i livet!

Redan slut på vecka 12 år 2011 (110327)

Jag har säkert konstaterat detta förr, och kommer att konstatera det igen: Vad tiden går fort nuförtiden...

Förra helgen tillbringade jag i Borås på SVERAKs årsmöte. Roligt, trevligt och intressant. Tillika en husmorssemester, med boende på hotell, med vita rena lakan, frukostbuffeer, goda luncher och två/tre rätters middagar. Det gick ingen nöd på mig med andra ord! Och resan ner utfördes i Första Klass med Statens Järnvägar, och det har nog nästan aldrig inträffat förr! Alltså en lyxig husmorssemester!

På lördagkvällen var där diskotek, hotellet hade ett populärt sådant, där Borås ungdomar gärna och villigt tillbringade de senare timmarna, och de tidiga för den delen också! Efter middagen styrde alla SVERAKs deltagande katt-intresserade till diskoteket för att dansa till teknomusik och blixtrande ljuskanoner. Mycket intressant. Jag (och många med mig tror jag) kände oss som "vuxna på stan" - ni vet dom där vuxna som vandrar på stan på nätterna för att kunna hjälpa överförfriskade ungdomar, och bidra med lugnande vibrationenr för att minska våldet osv. En del av ungdomarna tittade på oss som om vi var reliker från en svunnen tid - men det kunde vi bjuda på! Roligt hade vi i alla fall!

Dottern var förkyld förra veckan och den förkylningen fick jag överta. Då jag kommit hem från Borås, på måndagen kände jag mig riktigt däven, husmorssemestern var något ansträngande med andra ord. Som tur var hade jag planerat in en semesterdag, och vilade en smula på måndagen. Hela veckan därefter har jag släpat mig till och från arbetet, slutat tidigt nästan varje dag.

Har suttit en lång sund vid datorn, skött ekonomin, letat kattutställningar, svarat på mail, googlat, läst några bloggar jag följer osv. För en stund sen kom maken och undrade vad jag gjorde - lite fördolt betyder det att han undrar när vi ska fika och att han vill ha sällskap framför TV´n. Så det är väl bäst att avsluta min tid framför datorn, fixa fika och sätta mig framför TV´n som en sällskapsdam med min stickning!

Fr vä: Lill-Nisse, Rosie, Crazy, Sune, Lill-Tessan, Carmen och Svarta Sara

Ljuset i tunneln ? (110314)

Det blev ett litet uppehåll i bloggandet, vilket har sina orsaker. Inget allvarligt förvisso, men ändå.

Min tid har upptagits av massor med krångel på mitt kära arbete (läckande mediatank, läckande "out-flow"-slang, läckage innan en pH-elektrod under en uppstart - ve och fasa, avhoppad skördeslang = läckage, misstänkt infektion som inte alls var en infektion utan bara en ovanligt starkt tillväxande odling osv). Sammantaget höll jag nästan på att bli ett nervvrak av alla dessa läckage, men som tur blev det inga avvikelser - för då hade jag nog blivit galen - tror jag. Det är tur att jag är envis och stresstålig!

Här hemma har min tid också varit upptagen med läckage - i form av gammelkatter som inte alls ville använda PeeWeelådorna, som jag bestämt mig för att börja använda. Jag tycker att iden är bra, dels så exploaterar inte man miljön i de länder där vanlig klumpbildande sand tillverkas, dels bidrar man inte till frakten av all denna sand, miljön hemma blir bättre - mindre damm och mindre hostande katter. Pellets av träspån kan tillverkas här i landet, och jag har tex köpt sådant tillverkat i Östervåla - det ni! Finns många fördelar med att gå över till PeeWee. Men.......vägen till att få gammelkatterna att acceptera detta byte har varit lång. Jag köpte faktiskt en PeeWeelåda för tre år sen och jag påstår att samtliga mina katter gick förbi denna låda med föraktfulla blickar och den lådan användes inte en enda gång under ett års tid. För två år sedan hällde jag ut de förtorkade pelletsarna i komposten och ställde undan lådan, kunde inte kasta den, det bar emot. I samband med kullen jag har nu, frågade en av kattungeköparna om jag kunde tänka mig att ha en låda med pellets, för att vänja kattungarna vid detta. Då bestämde jag mig, nu skulle jag ha PeeWee, hade en förhoppning om att de små kattungarna utan fördomar skulle leda de äldre till den innovativa PeeWeelådan! Kattungarna tyckte att sand eller PeeWee, var sak samma. De äldre höll inte med (läs Nisse, Tessan och Mysslan). Jag köpte några till PeeWee, och invänjningen utfördes enligt de anvisningar som medföljde - lite sand ovanpå pelletsarna, en tidning i den undre baljan för att den inte skulle skadas av den vassa ordinarie sanden. Enligt PeeWee ska det vara en bagatell att vänja över katterna, något jag inte kan hålla med om.... Protestolyckorna var många i början, men har avtagit drastiskt senaste veckan!!! Jag har torkat och torkat och sprayat och sprayat, torkat alla golv sådär två-tre gånger i veckan. Katterna skulle minsann vänja sig vid PeeWee, den här gången tänker jag inte ge upp. Och jag börjar se ljuset i tunneln, de går alltmer på PeeWee! Nog om detta.

Har fortfarande två honor till salu. Det mailar lite folk då och då men intresset är svalt. Honorna är jättetrevliga och sociala, friska och välartade. Hoppas att de får fina hem, för det är de värda! Det har inte varit helt enkelt att sälja dom, men det var jag medveten om då jag bestämde mig för att ta kullen. Det kan ta tid, och det är lite lågkonjunktur dessutom.... Summa summarum: Ibland har det varit rätt kön men fel färg, ibland rätt färg men fel kön, rätt kön rätt färg men tyvärr avelsrestriktioner, folk har varit hur trevlig som helst tingat för att sen bli helt oanträffbara, folk har inte hört av sig om att de ångrat sig och jag har fått veta det då jag mailat och frågat, ibland har kattungarna varit för otypade, vid några tillfällen ville intressenten ha katten NU vilket inte gått då katten varit under tolv veckor och de inte kunnat vänta. Jaja, kommer tid kommer råd!

På quiltfronten har jag börjat slutföra några bordstabletter efter att ha haft ett långt uppehåll. Går på en "väskkurs" på Quiltbiten, där jag håller på att gör en skärmatteväska. Tänkte att det kunde vara bra att ha alla mina linjaler i den, tillsammans med skärmattan. Återkommer på Quiltfliken!

Nu är fikat klart! Äntligen soffan och TV´n. Jag tror alltid att det bara ska ta en liten stund att uppdatera hemsidan men det tar nästan två timmar varje gång jag sätter mig. Ha det gott!
PeeWee!

Permission (110201)

Var femte vecka har jag larmjour, och belöningen för att ha burit en larmtelefon en vecka och eventuellt åkt på ett eller fler larm är en ledig dag veckan efter jouren. Guld värt! Älskar den lediga dagen, som jag kan spendera efter tycke och smak. Ibland städar jag, ibland simmar jag, etc. Idag har jag haft besök av en kattungeintressent. Jag har också tagit ett långt bad och sovit en stund mitt på dan! Skulle kvilta en del också men igår då jag fyllde på vattnet i mitt strykjärn, så fräste det till, blixtrade lite och så luktade det mycket bränd elkabel. Strykjärnet gick att använda igår men idag var det helt dött. Maken hade ett annat ärende till stan och han fick i uppdrag att köpa ett nytt strykjärn! Och en vattenkokare, för den vi hade har också pajat. Strykjärnet var 14 år, och har använts en hel del, så det var inte så konstigt att det gick sönder. Vattenkokaren däremot var nästan nytt, och då vi inte hade kvittot kvar kunde vi inte lämna in det och få ett nytt. Men vi har åtminstone klagat hos det kända företaget där vi köpt vattenkokaren.

Kattungarna börjar bli stora nu, och det har gått lite trögt med försäljningen. Om alla intresserade varit allvarligt intresserade hade kullen varit såld för länge sen. Men det gör mig ingenting, bara de får goda hem så är jag nöjd! Den största killen väger 1200 gram och de andra kommer därefter i fallande skala. Pigga och trevliga är de, de får vara i hela huset nu och så fort man sätter sig i soffan framför TV´n på kvällarna kommer de och ska mysa i famnen! På nätterna är de dock instängda i kattrummet med deras mor, liksom då vi åker hemifrån. Skulle aldrig förlåta mig om de kom ut på altanen via kattluckan i den kyla som varit och är, eller om de ramlar i trappen. Då vi är hemma har vi flocken under kontroll!

 I helgen var vi till ”Helgestabodarna” och dottern tävlade i sitt lag mot Sigtuna Bygdens Ryttar Förening (SBRF). Vilken anläggning – var helt klart imponerad! Många stallar, många ridhus, många ridbanor. Vi fick även gå in i ett privatstall som hette duga, det var hur snyggt som helst, med flotta boxar med drivor av fin sågspån, inte ett dammkorn nånstans, sadelkammaren såg ut som ett 1700-tals linneskåp – allt låg/hängde rent i rader, vojlockarna låg prydligt staplade på hyllor sorterade efter färgerna, benlindor var ihoprullade och också färgsorterade osv. Hästarna såg ut att vara mycket medvetna om att de var värda sexsiffriga belopp! Nådigt blickade de på oss då vi gick i stallgången…..  Men UPK är så klart bäst ändå!

 Tjejerna red fina program men förlorade tyvärr mot SBRF vilket jag tyckte var lite förvånade då jag tyckte att våra tjejer red bättre. Men jag tänkte att det var detaljer som jag ännu inte lärt mig att se, och bästa laget ska vinna, så är det ju. Vårt kontaktbarn J var med hela dagen och hon var jätteduktig, tålmodigt tittade hon på framridning och ekipage efter ekipage! MEN igår fick vi beskedet av SBRF att de räknat protokollen fel och att det i själva verket var UPK som vunnit lagtävlingen! Jätteroligt! Uppenbarligen ser jag detaljerna!

 I kväll ska jag på en quiltkurs hos ”Quiltbiten! – ser fram emot den! Det är en väskkurs, och jag har i skrivande stund inte bestämt mig för vad slags väska jag ska sy. Har två alternativ, och bestämmer mig då jag kommer dit ikväll!

 Snart kommer dottern hem och då ska jag servera henne mjölk och nybakad sockerkaka! Och en kopp kaffe till mig själv! Må så gott!

Day And Night Quilt

Några kort på kattungarna!
Northern Star Quilt

Rambling Rose Quilt

Quilt With Confidence

Quilt As You Go

Är kär igen (110116)

Oj Oj Oj tänker ni - vad har hänt nu? Har hon blivit kär i maken igen, eller är det nån ny!?!?! Eller hemska tanke - en till katt - nu får det banne mig vara nog..... Men jag kan lugna er, det är hur oskyldigt som helst!

Jag är kär i min bakmaskin! Har väl alltid tyckt att "en bakmaskin är väl himla onödig" men så läste jag en stor artikel ur en tidning som jag fick av min kära mor, där bakmaskinen höjdes till skyarna och dess förträffliga positiva egenskaper förtydligades. Dessutom fanns där hänvisningar till länkar med många recept för just bakmaskiner. Jag har länge tänkt att jag måste baka mer matbröd, för att slippa de härdade fetterna som finns i köpebröden. Och jag har verkligen också bakat mellan varven men min tid är just nu fullproppad med aktiviteter och åtaganden alla dygnets vakna timmar, så tid till bakning finns bara inte. Jag tvekade inte, åkte till S..A och införskaffade en bakmaskin, med hela tolv program, man kan till och med koka sylt och marmelader med detta underverk! Så nu har jag bakat och bakat dvs laddat bakmaskinen och sedan bara inväntat det färdiga resultatet - och GOTT bröd blir det! Jag är så nöjd och så glad över detta underverk! Vem vet - Ni kanske får smaka dess produkter vid tillfälle!

Söndag kväll. Som vanligt bara försvann helgen på en kort sekund känns det som. Jag har tillbringat åtskilliga timmar i UPK´s kafeteria. Igår städade jag där, plockade med bröd etc mellan frysarna, fyllde på och ordnade med godiset, möblerade om lite osv och avslutade med att torka alla golven. Blev riktigt nöjd med resultatet. Och idag stod jag där med en annan ponnymamma och serverade kaffe, toastar, korvar, baguetter och kladdkakor! Det kändes lite halvdant men efter att ha räknat kassan var det inte så pjåkigt trots allt! Dottern hoppade på sin älskade sköthäst Nemo och hon gjorde det riktigt bra, sett med ett modershjärta! Två felfria rundor!


Idag presenterar jag den sista medlemmen i Crazy´s kull: S*Trollborgens Quilt As You Go, en svart vit hane. Kännetecknande för honom är hans intresse för människan, han är hur sällskaplig som helst, ligger med magen i vädret och riktigt fjäskar för en i famnen, och pratar (jamar) med den som ägnar sig åt honom. Han såg inte så mycket ut för världen från början men på sistone har han bara blivit snyggare och snyggare!
S*Trollborgens Quilt As You Go, "Sune"

Superförkylning och giardia (110110)

Utställningshelgen gick fort, mycket jobb förstås men roligt sådant. Kände på fredagen att jag hade ont i halsen, och var hes men ingen snuva och ingen feber. Klev upp urtidigt på lördagen och for till Tierp, maken skjutsade mig dit. Jag ville nämligen att maken och dottern skulle ha "finvolvon" så att de kunde fara tryggt på de glashala vägarna i Uppland med omnejd. E skulle bla på ett viktigt möte i stallet - var annars förresten! 

Carmen kom upp på domarbordet rätt tidigt på dagen för Thea Friscovec. Hon var ensam i sin klass, fick Ex1 och goda vitsord. En annan vuxen hona fick BIV och eftersom det var en assistentburen utställning så ilade jag tillbaka till sekretariatet. Då bedömningssedeln så småningom kom till sekretariatet, såg jag till min förvåning och glädje att Carmen även blivit nominerad till panel! I panelen senare blev hon slagen av en vacker abbessinier, men det gör ingenting för min Carmen är vackrast av alla i alla fall!

På eftermiddagen kom dottern och maken för att gå runt lite på utställningen. Dottern hjälpte till i köket ett tag och sen for de hem med Carmen. Jag skulle vara kvar och bo på gästis i Tierp. Det kändes lite gruvsamt eftersom jag faktiskt snarkar lite då jag är förkyld, och jag skulle få dela rum med en tjej J. Vi förberedde lokalen för söndagens utställning, och så avslutades kvällen med god mat och vin. Vad roligt vi hade! Pratade om dråpligheter som hade hänt under tidigare utställningar, om katters immunförsvar och beteenden, om giardia och medicinering eller inte, hur många år man kan bli utfryst för att man köper katt av "fel" uppfödare osv. Skratten avlöste varandra! 

Vid halvelva drog jag och J oss tillbaka till vårt hotellrum. Vi skulle även dela det med J´s oriental och hon urskuldade sig med "hon låter väldigt mycket" varpå jag kontrade med att "jag hör i alla fall ingenting då jag inte har hörapparaten på mig". Senare sa J "förresten, jag blir lite täppt i näsan, så jag kan snarka lite" - himmelska lycka - och jag kunde tillstå "jag kan snarka lite också"! Vi sov gott hela natten, jag tror att vi var snarkfria, men det vet jag förstås inte.

Trött och lite sliten tog jag Upptåget till Uppsala på söndagskvällen. Tåget var proppfullt, och jag hittade en sittplats ute vid dörrarna bland barnvagnar och packningar. Alldeles nära mig satt en tjej ensam vid ett fönster med all sin packning på sätet bredvid sig, jag blir så förvånad hur fräck en del människor kan vara ?!?!? Folk satt nästan på varann på golvet, och så hade hon ett säte för sin packning.....

Inatt kände jag mig riktigt ynklig, sov inte mellan 2 och 4, frös och mådde urpyton, svalde och svalde, hade ont i huvudet och snorade som sjutton. Somnade vid fyra och sov så gott, så gott. När klockan ringde var jag hur eländig som helst, tänkte en kort sekund att jag måste sjukskriva mig. Lösningen på det hela blev att maken fick ge mig frukost i sängen, och efter en het stark mugg kaffe piggade jag på mig lite. Efter en dusch var jag redo för arbetet, men usch vad trött jag har varit idag. Slutade tidigt och sov en sväng på eftermiddan. Är superförkyld.

Avslutar med att presentera "Carina" S*Trollborgens Quilt With Confidence. En blyg lite försynt tjej som kommer mer och mer. Hon är sällskaplig och kryper gärna upp i famnen och somnar där!
S*Trollborgens Quilt With Confidence "Carina"

S*Trollborgens Rambling Rose Quilt och Unicorn Surprice (110107)

Snart är alla ledigheter över... På måndag börjar de hela arbetsveckorna igen, och lika bra det, för jag blir lite seg av att vara ledig, men visst, det är underbart att kunna ta dagarna som de kommer , och göra det som faller en in.  Fast mycket "sysslor" blir det i ledigheterna i form av all städ och plock, matlagning osv men det gör ingenting för man har tiden! Och mycket kattsand blir det överallt med 5 stycken galopperande små "popcornskattungar" överallt. Quiltade igår för första gången på säkert tre månader, evigheter känns det som, och vad roligt det var, så underbart roligt! Gjorde klart en necessär av spillbitar likson 5 bordstabletter. Nu ska jag avsluta 6 st bordstabletter och lite annat som legat i en plastlåda länge. Tänkte försöka avsluta alla oavslutade projekt innan jag påbörjar något nytt!

Mitt i quiltningen kommer dottern och ropar "mamma, mamma titta vad jag hittade". Hon lät glad och överraskad, och det sistnämnda blev jag också. Hon skulle göra rent hos marsvinen och hittade en unge i Narcissas och Nellies bur. Marsvinsungen var bedårande söt, men herregud - hur gick det till? Den måste ha fötts under natten, vi har inte märkt någonting av en eventuell dräktighet.  Men felet var helt och hållet mitt, då Narcissa var 5 veckor ca, tyckte jag att hon var en hane och hon fick under en veckas tid bo hos sin far innan jag insåg att det faktiskt var en tjej. Det är inte så enkelt att könsbestämma marsvinen tycker jag, och nu är det försent att göra någonting åt olyckan. Narcissa mår jättebra, ungen är pigg och diar hela tiden. Nyss slickade den på lite broccoli som Narcissa fick att festa på! Då jag pratade med maken fick jag minsann  reda på att han brukar sätta ihop alla marsvin då han byter på burarna för "på en kvart hinner ingenting hända i alla fall". Där håller jag inte med honom i alla fall, för det första är det en omöjlighet att hinna byta tre burar på en kvart och för det andra behövs det kanske bara två minuter, vad vet jag vad det gäller marsvin, så har man dräktigheter på gång. En tredje olämplighet att sätta ihop alla marsvin, är att de kan börja slåss och det är också onödigt. Maken får i framtiden inte "sätta ihop"alla då han byter på dem!

Imorgon ska jag på kattutställning med Carmen. Jag badade henne för nån vecka sedan och har klippt klorna på henne två gånger, en gång idag och en gång för tre dagar sen, så att hon säkert har korta klor. På denna utställning kommer samtliga katters klor att kontrolleras vilket jag tycker är bra, det har nog slarvats en del med katternas kloklippning. Har man sett en rivskada från en exploderande katt, så förstår man vitsen med den rutinen. Det händer som tur inte så ofta att katter exploderar men när det händer underlättar det om klorna är ordentligt klippta i alla fall! Carmen har en liten reva på nosen, hoppas att domaren tycker att det är charmigt! Om inte så är det en bra övning för Carmen att komma på en utställning!

S*Trollborgens Rambling Rose Quilt, Rosie, är en mycket livlig dam som undersöker allt och far som ett jehu på golven! I teckningen påminner hon om sin mor Crazy. Hon är fortfarande minst i kullen, vägde idag drygt 600 gram (den största Lill-Nisse, väger 774 gram). 

S*Trollborgens Rambling Rose Quilt "Rosie"

Narcissa och Unicorn Surprise

S*Trollborgens Northern Star Quilt (101227)

Nu ska jag be att få presentera Crazy´s förstfödde son, "Lill-Nisse" S*Trollborgens Northern Star Quilt. En försynt grabb, som försiktigt utforskar världen! Vid obekanta ljud etc funderar han en lång stund vad det kan vara innan han bestämmer sig för att det obekanta inte var nåt farligt. Tillsammans med sin storasyster "Lill-Tessan" uppskattar han mat som serveras på fat! Särskilt gott är köttfärs, det slinker ner med god aptit! Han är störst i kullen, vägde igår på dag 36 nästan 600 gram.

Har arbetat halva dan idag, alla celler mådde bra och får klara sig till på torsdag! Åkte till Bikupan med kläder, tidningar och böcker, slängde en massa återvinning, pantade ölburkar och petflaskor, handlade frukt, grönt och mejerier på COOP och hade ett snabbt ärende till apoteket. När jag kom hem gjorde jag i ordning restbuffe med lite av varje, som vi åt med god aptit - nu är nästan all julmat slut. Det som återstår är lite skinka och presssylta och den får min kära make äta upp på smörgåsar. Imorgon ska jag göra en god fiskrätt som jag såg i ICA-kuriren. Jag har diskat och röjt efter restbuffen, dottern har farit till stallet, och maken skulle tvätta bilen. Nu sitter jag och J (vårt kontaktbarn) vid sekretären, jag skriver detta och hon ritar hästar och solar i massor på papper. Ska strax maila lite, sen har jag ytterligare "sysslor" som ska fixas innan dottern och maken kommer hem efter åtta. Då ska vi mysa lite och imorgon blir det sovmorgon!!!


S*Trollborgens Northern Star Quilt "Lill-Nisse"

S*Trollborgens Day And Night Quilt (101226)

Sen  sist har mycket "vatten runnit under broarna"!

V i for till Kolsva Herrgård i mitten av december med våra närmaste släktingar, för att bo i lyxig herrgårdsmiljö och äta julbord! Vi har tidigare farit till Friiberghs Herrgård och till Hennickehammar, och jag kan bara konstatera att inget går upp mot Friiberghs service och miljö. Kolsva var bra, det var gott och trevlig miljö, men kunde inte mäta sig med Friiberghs, så dit far vi nästa gång.

R idskoleterminen har avslutats med en julshow (länk http://www.uppsalaponnyklubb.se/julshow2010repo.pdf), jag stod i kafeterian i vanlig ordning. En kul dag, med många anhöriga som köpte fika och godis för fullt! Stängde ner kafeterian med att torka golven extra noggrant och med att kasta allt som skulle bli gammalt till nästa års första kafeteria den 16:de januari. Dottern blev vald till "årets skötare 2010", blev uppmärksammad med diplom och chokladkartong inför publiken! Dottern blev jätteglad och jag väldigt stolt!

Har arbetat lite till och från hela julen, och kommer att fortsätta med det över nyår. Har larmjour, och sköter de få odlingar vi har gående över helgerna. Detta har inneburit att jag kunnat disponera min arbetstid fritt och varit hemma mycket vilket jag uppskattat mycket! Har vilat mycket och servat med mat och fika hela tiden. Det har tyvärr varit lite i det kallaste laget för långa promenader... Har tittat lite på symaskinen men inte orkat, har prioriterat vilandet! En surdeg har jag gjort i alla fall: Under årens lopp i detta hus har vi flyttat runt bland sovrummen efter dotterns behov. Garderoberna har inte flyttats, och jag har tillexempel haft mina kläder i "kattrummet", dottern har haft en del av sin kläder i vårt sovrum. Denna helg har jag flyttat alla kläder och linneskåp efter hur vi bor och det blev jättebra!   Jag passade också på att gå igenom kläderna också, vilket resulterade i nån kasse till bikupan och nån kasse till soporna! Ordning och reda!

Avslutar med att presentera Crazys förstfödda dotter. En tjej som är lik sin mormor S*Nutmeg Once And Forever, dvs svartsköldpadd utan vit, därför går hon under smeknamnet "Lill-Tessan". Hon är en kavat liten dam som varit först med att klättra upp på saker och upp i famnen. Nyfiken på livet med andra ord! Hon är också den av tjejerna som smakade på mat först, och som sedan ätit den med god aptit.

S*Trollborgens Day And Night Quilt "Lill-Tessan"

Fem små söta! (101130)

Den tjugonde november fick Crazy fem kattungar! Nedkomsten gick problemfritt och hon födde som hon inte gjort något annat under sitt liv. Tänk vad instinkten finns hos katthonorna, de vet precis vad som ska göras och hur de ska vårda sina små! Fast visst har jag hört talas om nån katt som inte förstått vad de små varit och inte tagit hand om sina telingar, men det är nog mer undantaget som bekräftar regeln.

Crazy lämnade nästan inte sina små under den första veckan, de fick dia så mycket de ville. De har ökat ungefär knappt 100 gram under första veckan, har blivit knubbiga och fina!

Vad det blev? Tre tjejer och två killar med färgerna fördelat som följer - svartsköldpadd utan vit, svartsköldpadd och vit (lik sin mor), svartvit, blåmaskad och svartvit. Den svartsköldpaddsvita var minst i kullen, men oj så pigg. Direkt "travade" hon över de andra två som kommit i jakten på en spene med mjölk. Har aldrig sett nåt liknande!

Jag har försökt att fotografera dom, men vad svårt det är. Inser att övning ger färdighet, så jag ska återkomma med bilder! Till dess får ni nöja er med en bild på Crazy och ungarna!

Nytillskottet Carmen (S*Nutmeg Time After Time) har acklimatiserat sig väl! Det var lite fräsigt och morrigt i början, men det la sig rätt snabbt. Carmen är kavat, och hon skulle kanske ha kallats för Kajsa?!?! Orädd och envis som sjutton sammanfattar hennes temperament. Fina lockar har hon börjat få, så det ska bli roligt att ställa ut henne i Tierp i januari. 
S*Trollborgens Crazy Quilt med sin första kull.

Nödvändigt eller inte? (101019)

Vad är nödvändigt egentligen?

Är det nödvändigt att spendera massor av pengar på att rida, när man kan gå promenader i skogen? Är det nödvändigt att åka land och rike runt för att dansa, när man kan springa/jogga i elljusspåren? Är det nödvändigt att gå på bio, opera, teater etc när man har en TV hemma? Är det nödvändigt att åka till fjälls, när det finns en meter snö hemma? Eller är det verkligen nödvändigt att skaffa ytterligare barn om man redan har flera? Måste man byta ut fungerande kök, till det allra senaste? Eller köpa nya kläder när man egentligen har hela garderoben full med kläder som är OK men lite tråkiga? Eller köpa en sommarstuga när man redan bor i en villa med trädgård? Eller åka till Kreta etc när det är hur varmt som helst hemma i Sverige? Listan kan göras oändlig!

Börjar man tänka i dessa banor, kan var och en av oss alla ha synpunkter vad som är onödigt för andra och nödvändigt för en själv! Nåt som man själv prioriterar och anser vara nödvändigt, och onödigt enligt andra, kan berika ens tillvaro! Och när det kommer till kritan, så bestämmer man själv - eller hur?


Jag har två nyheter! Den ena avslöjar jag nu: på lördag åker jag till Stockholm och hämtar S*Nutmeg Time After Time - en svartvit cornish rex! Oh vad det ska bli roligt!
Det var nödvändigt onödigt med en till katt! Eller onödigt nödvändigt!?!?

Premiär (101003)

Idag har vi varit med om en premiär! Vi har nämligen lastat och farit till GimoRidklubb på hopptävling! Det var lite knepigt att få på gamle ponnyn, men med goda råd från Gabbi fick E på Monarch på transporten. Tävlingen gick bra, inga nedslag men dessvärre en tid strax utanför maxtiden. Men det är bara att komma igen, vilken tävling man än håller på med gäller det att vara tålmodig och att nöta på detaljer, att blicka framåt och att lära av sina misstag! Det gick betydligt bättre att lasta på honom då vi skulle fara hem till UPK igen! Bara det var en seger! Summering av dagen är i alla fall att vi gärna åker fler gånger!

Inför denna tävling skulle dottern få nya ridstövlar då hon vuxit ur sina ridskor. Hon var väldigt bestämd med hur dessa skulle se ut. Vi började med Hööks.  Under två timmars tid provade vi igenom hela sortimentet. Stövlarna var för små, för stora, för vida, för korta, fel detaljer och fel märke. Jag var ett nervrak efter dessa två timmar, och ville bara hem till en stor kopp lugnande kaffe och vila under en filt framför TV´n. Dottern ville till Sporren. Inte jag.

Dagen efter for vi till Granngården. Samma visa där, men med ett undantag av ett par stövlar som kostade 4000 kr, vilket var alldeles för dyrt i mina ögon, då jag vet att nya stövlar måste köpas om ett år igen... Dottern ville till Sporren. Inte jag.

Sporre: "En sporre är ett litet instrument i metall som vid ridning sätts på ryttarensklack och vars ände används för att förstärka hjälperna och därmed påverka hästens beteende".

Eller "Hälsporre, lat. plantarfasciit där plantar står för fot, fasci för hinna och it för inflammation. Det handlar alltså om en inflammation i fotens hinna".

Ingetdera var det dottern menade. Sporren är en mycket exklusive butik i Uppsala som säljer utrustningar/tillbehör för ryttare/häst/hund. Denna butik andas klass och stil. Min fördom om denna butik var att man måste ha adliga gener, äga en minimum 200.000 kr´s häst och tävla i minst St George eller GrandPrix för att ens få beträda golvet och kliva in. Dottern ville till Sporren. Inte jag. Men dit for vi...

Med bävande knän klev jag in. Och alla mina fördomar krossades! Vilken bra affär - vilka trevliga expediter - vilken service - och inte bara superdyra tillbehör! Det slutade med att vi hittade ett par ursnygga stövlar och ett par ridbyxor till dottern. Vi hittade dessutom ett par ursnygga ridstövlar till mig med mycket nedsatt pris! Dit åker vi gärna igen!
En kund till Sporren! (Bilden hämtad från "Wikipedia/sporre")

Ett oväntat besök (100914)

Detta inlägg handlar inte om kaffe, utan om en helt vanlig lördag kväll då vi la oss sent efter att ha tittat på långfilm och slappat i soffan. Mannen gick rätt snart och la sig, han orkade inte fokusera på filmen. Jag och J och dottern låg kvar, smaskade på vindruvor och hade det hur mysigt som helst. Efter filmen borstades det tänder och alla gick till sängs rätt sent.

Då jag sover som allra djupast, hur gott som helst, ruskar någon om mig och i fragment hör jag "Nisse" "halvdöd" "det är så hemskt"  "kom och rädda".

Vaknade allt mer och blev varse om en upprörd dotter som ruskade mig hårdhänt. Först då var jag mottaglig för budskapet : Nisse hade fångat en mus (eller sork) på altanen (enda möjligheten att han fångat den där), stolt burit ner den till dotterns sovrum för att visa sin fina fångst, tappat den där, jagat omkring den lite, klappat lite hårdhänt på den så att den var lite lullig. Klarvaken spatserade jag ner med en hushållspappersbit och en matkniv i den ena handen och en degbunke i den andra - man har väl varit med förr! Greppade tag i musens svans, konstaterade att jag inte behövde avliva den med matkniven, la ner den i degbunken med hushållspapperet över sig och bar ut den i syrenhäcken. Nisse tittade med besvikna ögon efter mig. Diskade degbunken och matkniven i tre omgångar diskmedel och hett vatten, satte kniv och degbunke i diskmaskinen och la mig. Somnade snabbt därefter.

Förtydligande: Varje år vallfärdar gnagarna från de otrygga nytröskade åkrarna runt ikring, i jakten på ett mer tryggt boende över vintern. Vid vårt hus stöter de på patrull i form av vår skogis som håller tomten ren. De som trots allt tar sig förbi henne in under altangolvet möter våra andra alerta råttfångare! Det är bra med katter!

Inte Nisses mus, utan en mus från Wikipedia!

Är det så när hästar har vasst (100913)

I augusti hälsade jag på min väninna från SLU i Karlstad. Min andra väninna från Jämtland for också dit. Vi skulle ha husmorssemester med god mat och dryck, massor av skratt och nostalgiprat!

På väg dit stannade jag till vid mitt favorit ICA Maxi i Stenhagen, Uppsala. De har ett stort utbud av quilttidningar, och jag skulle titta om det var någon tidning som jag kunde köpa med mig som kvällslektyr.Tyvärr hade de ingen tidning som jag ville ha, men däremot hade de enorma berg av godis dom de sålde för 5 kr påsen. Det kunde jag ju inte motstå, köpte en påse Bruna BRIO karameller, de där fyrkantiga ni vet!

For raskt vidare, mellanlandade i Västerås där jag fick en lunch hos mina föräldrar med underbara smörgåsar. Hade inte rört Briokaramellpåsen ännu. For vidare, vädret var underbart, musiken flödade ur högtalarna, trafiken var behagligt lugn. Dags för lite Briokarameller kanske?!?!  Jajamen! Förstod ganska snart varför de kostat 5 kr - de var stenhårda. Men jag värmde dem lite i handen, körde, lyssnade på musiken, tuggade frenetiskt. Efter halva påsen krasade det till, ojdå, det var nåt hårt i karamellen - eller nej - kunde det ha varit en tand?!?!? Hemska tanke.... Spottade ut karamell och det hårda i en pappersnäsduk, konstaterade att det var rester av en tand däri.... Slickade på tanden, hjälp vad mycket som var borta.... Och vad vasst det var..... Stannade i Värmlandsrasta utanför Skattkärr, för att inspektera skadorna på deras gästtoalett. Kastade resten av karamellpåsen och lovade mig dyrt och heligt att här ska minsann ALDRIG MER ätas kolor och karameller.

Resten av helgen kunde jag knappt äta, det var vasst och eländigt, fick träningvärk i tungan av att hela tiden slicka på tandskadan. Har läst i "Hästhållning i praktiken" av Mats Mellberg - hästar kan få skarpa taggar som måste raspas. Symtom är bland annat att:
"Hästen äter långsammare än normalt" - det gjorde jag också, varje tugga var en plåga.
"Hästen går ner i kondition" - det gjorde jag också, nästan i alla fall!
""De skarpa taggarna som bildas kan orsaka sår i hästens munhåla" - de hade jag också, plus träningsvärken i tungan.

Med tiden blev tanden mindre vass och jag slutade kontrollera den med tungan hela tiden, jag vande mig helt enkelt. I förra veckan lagade jag tanden, behövde inte raspas som hästarna! Det konstaterades att det var en så kallade "amalgamsprängning" och tanden kunde enligt tandläkaren ha gått sönder om jag tuggat på isbergssallad - men jag kommer inte äta Briokarameller mer i alla fall! Och kanske kola.

Är det mer riskfritt att äta sega råttor måntro?

Sommaren jag gick i ide (100908)

Denna sommar bara försvann. Jag var helt slut efter en arbetsam vårtermin på Phadia plus massor av aktiviteter på fritiden - luften gick helt enkelt ur mig. Sen blev det extra tungt när Dottern bröt armen och aktiviteter var tvungen att ställas in eller skjutas framåt i tiden. Kort sagt - det krånglade en massa. Men på det hela taget blev sommaren inte så tokig alls. Varmt och härligt var det - vi sparade minst 50.000 kronor på att slippa fara ner till det varma Turkiet under de fyra veckor det verkligen var "Turkietvarmt" här hemma! Så fort E blev avgipsad, så badade vi massor! En hel del på badhus faktiskt, mest för att träna hennes magra stela arm. Resterande tid tog jag det bara lugnt, syltade och saftade lite, åkte till Tillberga, Furuvik. Läste böcker, kviltade lite (men det inbjuder inte i den värsta sommarvärmen). Under en långhelg besökte vi Classes syster med familj i Hälsingland, och det var trevligt! De håller på att bygga till/om en sommarstuga alldeles vid vattnet, där de planerar att tillbringa sin tid efter pensionen. Underbart ställe, där badade vi under ett regnoväder som snabbt gick över till ett rejält åskväder. Lite läskigt att bada i sjön samtidigt som åskan ljuder, blixtrarna far och det vräker ner. Vi gick upp rätt snart, och beundrade vädrets makter från husbilen fönster. Tände ljus och kom på att man har det väldigt bra egentligen!

I helgen som var, deltog Dottern i en hopptävling på UPK - den första "riktiga" tävlingen. Ett litet tidsfel fick hon men inga andra fel. Först var hon besviken, men sen ändå nöjd, för hon red lugnt och sansat med bra ridvägar. Som mamma tyckte jag naturligtsvist att det såg jättebra ut!
Classes systers blivande pensionärsparadis i Hälsingland!

Dottern och Monarch, UPK 100905.

Semester (2010-06-30)

Är inne på min andra semestervecka. Den första blev jag rejält förkyld på, det blir jag alltid. Tappade till och med rösten. Till på råga på allt skållade jag min ena hand under arbetet i köket på UK´s kattutställning den 20 juni - hur klumpig kan man vara egentligen - och har gått med ett brännsår som heter duga. Just nu fjällar handen och kliar, så det läker på bra!

En olycka kommer inte ensam, och det började med att dottern cyklade omkull, fick skrubbsår och allmänna blessyrer, bla en svullen armbåge som hon hade ont i. Jag tänkte, att lite alvedon och en god natts sömn är säkert susen. Dagen efter hade svullnaden gått ned men hon kunde knappt röra armen. Maken åkte till närakuten med henne och därifrån fortsatte de till Akademiska. Det visade sig att hon slagit bort en ganska stor benbit från armbågen, som gipsades fast med ett gips från handled till axel. Tre veckor ska hon gå med gipset och tre veckor ska armen vila därefter dvs normala rörelser som inte är ansträngande. En följdeffekt blev att dottern inte kan hyra sin älskade sköthäst Nemo och fara på det ridläger hon fick i julklapp. Många bittra tårar har fällts över detta faktum. Men så är det, inte mycket att göra åt.

Men vi ska försöka göra sommaren rolig på andra sätt, med gips och efterföljnde de vila. Vi har varit till Furuvik! Med hade vi oss J, vi bodde i husbilen, åt pizza på restaurang och lyxade lite allmänt! På tivolit i Furuvik fick E och J åkband, och det åktes karusell på karusell! Till sist tog vi ett dopp i badet, som var så barn och folktätt att jag fick associationer till en trål med massor av sprattlande fisk. Ville köpa två stora plastpåsar från kiosken, men dessa fick jag (!) och med dessa kläddes E´s gipsade arm in ordentligt i flera lager, så att hon kunde åka lite vattenrutchbana med upplyft arm!

Midsommar firade vi i Tillberga, klädde en midsommarstång, dansade kring den, och grillade senare på kvällen. Det var Tillberga byalag som anordnade tillställningen. Dagen efter hade vi en lugn korsordlösardag i sommarstugan, åt återigen god mat och avslutade dagen med att gå på en utomhusgudstjänst. Efter gudstjänsten fikade vi och det var riktigt trevligt!

Framöver händer inget speciellt. Ska ta dagarna som de kommer, behöver verkligen varva ner och bara vara. Har "pysslat" lite i huset med saker jag inte hinner då vardagen rullar på. Har förresten bakat lite idag, både bullar och muffins! Köpte rågsikt sist vi handlade, för att baka matbröd såsmåningom. Om jag orkar i höst, ska jag baka mer än vad jag har gjort under en längre period nu, det är ju så gott med hembakt och så mycket nyttigare också!

Dottern dansar kring midsommarstången i Tillberga!

Snart semester (2010-06-04)

Om en vecka får dottern sommarlov! Om drygt en vecka påbörjar jag min semester! Längtar – känner att jag verkligen behöver vara ledig, året hittills har varit full med aktiviteter och arbetet likaså. På semestern ska jag bara ”vara”, ta dagarna som dom kommer. Nån liten resa ska vi göra, dottern ska hyra häst, och så ska jag inleda semestern med  en intensiv utställningshelg i Allianshallen. Det slumpade sig att min semester förra året inleddes på samma sätt, och jag kommer ihåg att jag sov hela måndagen efter utställningen!

 

I trädgården och växthuset växer det och frodas. Clas håller på med att ordningställa en liten uteplats, på vilken vi kan sitta och titta ut över landet, såbänkarna, bärbuskarna och växthuset. Det blir den tredje uteplatsen, fjärde om man räknar med altanen! Jag börjar bli riktigt nöjd med trädgården nu, det har tagit 15 år att få den som vi vill ha den. Vi har köpt ett till träd, en rosenhagtorn, som vi planterat bredvid fågelbordet. Avsaknaden av detta träd har gjort att fåglarna inte riktigt vågat sig fram till sin matplats, men nu sitter de i trädet och lurar. Vi kan sen njuta av trädets blommor från köksfönstret! Potatisen är satt, morötter, dill, lök osv likaså. Ska jag vara ärlig så är det Clas som dragit det största lasset när det gäller trädgården hittills. Mitt åtagande börjar då allt ska skördas och plockas.... Till helgen ska alla tagetes planteras ut, vi vågar tro att risken för frostnätterna är över nu.

 

I kväll ska dottern på disco med sin kompis C. Först ska de hem till oss  och ”göra sig iordning” och sen ska de dansa loss på diskot. Det är med blandade känslor jag åser hennes utveckling. Nyss var hon bebis och nu är hon en blivande tonåring. Vart tog alla åren vägen?

 

På kviltfronten har jag hunnit massor. Lägger ut lite bilder på kviltsidan! Mitt överkast är äntligen färdigt! Många timmars slit (ca 60-70) ligger bakom det, men det var det värt. Alla vi damer som gick kursen hann avsluta sina överkast! Sen har jag gjort babyfiltar och en lite större kvilt som kan användas som överkast i en småbarnssäng, en växasäng kanske!Köpte en tidning ”FatQuarter”, med ett mönster på en pläd. Mönstret går i mystikens tecken, under fyra nummer syr man lappar/block som tillsist blir en pläd. Jag har plockat fram tyg och ska skära till och sy ihop 12 block i helgen. Spännande! Återkommer om resultatet!

Mat och serveringar! (2010-05-23)

Nu börjar man bli slängd på mat och serveringar!

 

För några veckor sedan arbetade jag och fem till ”ponnymammor” på kafeterian i UPK. Vad gör man väl inte för sina döttrar! Överskottet går oavkortat tillbaka till ungdomarna, i form av fester, sadlar osv. Men nu kom jag från ämnet. Att ha kafeterian på en ”vanlig” tävling innebär mycket arbete – att ha kafeterian under denna tävling innebar att vi skulle förflytta kafeterian till ett stort partytält placerad intill hoppbanan, och där skulle vi ha servering som vanligt plus att vi skulle grilla hamburgare. På lördan förberedde vi tältet och packade allt som skulle ut. Tidigt, mycket tidigt var vi på plats på söndagen och ställde allt i ordning. Vid 8 var vi klara och då började också tävlingarna! Sen sålde vi mackor, kaffe, te, korv, godis och hamburgare! Ständigt var två av oss på språng till köket för att hämta eller lämna något, mina fötter och min rygg blev ordentligt mör framåt kvällen. Roligt var det och vi fick in en försvarlig mängd pengar till våra ungdomar!

 

Och som om jag inte fått nog av serveringar, så tillbringade jag två hela dagar i köket på Fräsets utställning i början av maj! Vi var några damer som under ledning av Janne, lagade mat, bredde smörgåsar och kokade kaffe i dagarna två! Jag ser det faktiskt som en ”utbildning”, för det är skillnad på att laga mat till 7-8 personer mot ett femtio-sextiotal! Mellan varven sprang vi ifrån och visade våra katter, på söndagen infann sig en krissituation då vi alla måste springa ifrån samtidigt som maten måste göras klart till lunchen. Vår härförare Jan, ”hittade” tre bekanta som hastigt och lustigt kom upp under en kvart och vispade grädde, stekte laxpanetter och skar rulltårta! Sen kom vi ordinarie tillbaka och slutförde så att säga. Vi fick beröm för våra luncher! Och domarfikor!

 

Samma helg som Viktoria och Daniel får varandra, har Uppsala Kattklubb utställning. Jan ska tachochlov hjälpa oss med köket! Jag ska emellertid överge köket denna gång, tänker istället arbeta i sekretariatet om allt går som jag vill. För många år sedan arbetade jag där och jag hoppas att inte alltför mycket ändrat sig, och skulle det ha det – så får jag lära mig igen!

Femton år på Phadia (2010-05-15)

Den andra maj 1995 tillträdde jag min anställning på Pharmacia, som det då hette. Kärt barn ändrar namn sägs det, och ”mitt” företag har haft många namn – bland annat Pharmacia Upjohn, Pharmacia Diagnostics etc och nu Phadia.

 

Jag kan inte förstå att jag arbetat femton år på företaget!?!? Mycket har hänt under dessa år, både för mig personligen och rent yrkesmässigt. Den senare resan är enorm, jag tänker då på hur dokumentationen kring våra processer har utvecklats och hur det kvalitetsmässiga ”tänket” ökat. Tillverkningsprocesserna har utvecklats och fortsätter att utvecklas! 

 

För att fira mig och en annan tjej i gruppen (som också arbetat femton år), hade vår chef anordnat en lunch i gästmatsalen där vi fick ta emot en varsin gigantisk blomsterkvast efter ett tal! Egentligen avskyr jag den sortens uppmärksamhet, men det här var uppskattat från min sida! Nu kan jag arbeta i ytterligare femton år! I nästa lönekuvert ska det finnas en liten summa pengar för min insats -  och jag har redan bestämt vad jag ska köpa för denna ”gratifikation” - en begagnad Mulberryväska.

 

Är man väskgalen så är man!
Blomsterkvasten!

Göteborg (2010-04-23)

Tiden går alldeles för fort, det har varit så mycket på sistone…

 

I helgen besökte jag en av mina bästa väninnor från gymnasiet, som nuförtiden är bosatt i Göteborg. Vi har inte setts på länge, så vi hade mycket att prata om! Kulturella var vi också, åkte till ett konstmuseum och tittade på ”And there was light”, en konstutställning om Rafael, Michelangelo, och Leonardo Da Vinci. En omtalad tavla ”La Bella Principessa” och historien om hur den hittades var otroligt fascinerande! Min bror var också i Göteborg, han skulle på opera och vi passade på att ses på lördagen. Åt sushi – mmm, jättegott, och fikade på ett gammeldags konditori med farligt kaloririka tillbehör! På söndagen shoppade vi, jag hittade lite plagg till mig själv och till dottern. Nöjd och belåten tog jag tåget hem till Uppsala. Ska besöka väninnan i Göteborg i höst igen, och ser fram emot detta!

 

På hemmafronten har vi satt växthuset i bruk, detta växer pelargoner, tomater, tagetes, lobelia, flitiga lisa, paprika osv. Det växer och frodas, och det bästa av allt är att alla plantor kan stå i växthuset istället för inne i huset, med risk för att katterna ”betar” av plantorna! Vi får ha på kupevärmaren vissa kyliga nätter, men det kan det vara värt! Maken har börjat ta rätt på fjolårsris i trädgården, och på sikt ska landen bearbetas med jordfräsen som vi lämnat in på översyn.

 

Har anmält till en kattutställning i början på maj och planerar att anmäla till en till i mitten på juni – faktiskt samma helg som ”Viktoria och Daniel” gifter sig. Ska bli spännade att se hur det går för Crazy. ”Mormor” Mysslan ska också med! Håller på att bantar katterna lite försiktigt. Samtliga med ett undantag har sakta men säkert blivit smalare och slankare. Undantaget är Tessan, som av någon outgrundlig anledning blivit tjockare, men hon är också den glupskaste, som slänger i sig maten. Ska göra så framöver, att jag tar bort henne från skålen efter att hon ätit litegrann.

 

Ikväll känner jag mig rik! Oh – lönedags tänker ni men så är det inte! Vi har storhandlat i kväll, och fyllt på skafferi, kylskåp och frys. Det är en fröjd att se alla matvaror! I helgen ska vi – om vädret tillåter – grilla! Till det hade jag tänkt mig potatisklyftor och ugnsrostade palsternackor och morötter. Det är så gott! Det hade varit gott med lite vin till, men se det går inte, har nämligen larmjour, och då infinner sig naturliga ”vita” veckor. Kolsyrat vatten är underbart gott också! I Göteborg köpte jag föresten en liten kokbok med lätta bullar, kladdkakor etc – kanhända gör jag nåt gott ur denna lilla bakbok!

La Bella Principessa

Det växer och frodas i växthuset! Tomater, pelargoner, paprikor, lobelia, tagetes osv.

Mina "moderpelargoner" som klarat vintern i friggeboden ovanligt bra detta år!

OS är över! (10-03-05)

Och tur är det... Min make har tittat nätterna igenom på OS, allt har varit av intresse, de mest konstiga skidsporter har varit intressant. För säkerhetsskull har han också tittat på sammandragen och repriserna på dagarna. Följaktligen blev han mycket utmattad, drog på sig en jätteförkylning som jag nu har "ärvt" av honom. (E fick sig också en släng av förkylningen.) Under OS-sändningarna har maken på regelbunden basis ropat "nu är dom på skjutvallen, kom och titta", "nu spurtar dom, kom och titta", "f-rb-nn-t vad dåligt det går", "Sverige gjorde mål", "nu blir det spännande, Sverige har den avgörande stenen, kom och titta" osv. Jag har med en allt mer bestämd röst i falsett svarat "är inte intresserad" för jag är verkligen inte intresserad. Dock tittade jag lite grann på konståkningen, har en kompis som åkte konståkning då hon var ung, men det är inte klokt vad de snurrar och kastar sig på isen, jag blir mest rädd att de ska ramla och slå ihjäl sig. Jag tittade förut mycket på elitgymnastik, eftersom jag själv sysslat med detta i min ungdom, men blir även här rädd, då det saltomorteras på bommar och kastas från barrar i de mest avancerade övningar. Det ser inte roligt ut längre, tur att jag själv fick hålla på då det var mer "oskyldigt" och mer leksamt!

Har tagit in pelargonerna från Friggeboden. De såg hyfsat fina ut, lite ljusgröna och taniga men ändock. Just nu står de framför matsalsfönstret, för att väckas till liv lite innan jag ska klippa sticklingar. Till helgen ska vi nog sätta tomatfrön etc. Jag får dagliga rapporter av maken på temperaturen ute/inne/i växthuset, och förstår av växthustemperaturerna att vi snart kan inviga växthuset. Ska förresten ha invigning av detta växthus i maj, med champagne enligt önskemål! Vi får se vad det blir med det!

Ska anmäla Crazy och Mysslan till några kattutställningar i vår. De ser rätt snygga ut! Håller på och bantar samtliga då de grovnat på sig under vintern. Varenda gång jag går mot köket, har jag hela kattflocken med mig, strykandes mot benen och de jamar frenetiskt! Himla gulligt! Tessan har hämtat sig efter kastreringen nu, och hon börjar få tillbaka pälsen. Sen hon fick sin enfödda dotter Crazy, har hon i princip varit naken på kroppen, men nu kommer pälsen överallt!

Har varit hemma från arbetet idag. Dagen har varit "förkyldig", är täppt i näsan och har ont i halsen. Sov fruktansvärt dåligt i natt, sov oroligt, gick upp vid två/tre och tog en alvedon. Sov lite bättre därefter. Har fortsatt sova mig genom dagen, framför TVen och börjar känna mig som en människa igen! Hopp om livet! Plockade bland mina quilttyger, efter att ha tittat i några quilttidningar/böcker. Det är så mycket jag vill göra, men orkar inget idag. Förra helgen skar jag ut det sista på överkastet jag håller på med, både vadd och ramarna inkl. passpoaler! Ska sy ihop allt nästa helg tror jag, det är lugnt - först den 25 mars ska vi träffas igen!

På söndag ska Elnor tävla, och jag tillsammans med andra "ponnymammor" ska fixa fika i kafeterian på UPK. Ännu en dag i stallet! Sen väntar ännu en underbar ny vecka, med start på måndagen!

Vargavinter (2010-02-22)

Fy sjutton vad jag fryser.... Glömde sätta in kupevärmaren i bilen imorse, så när jag skulle hem från arbetet var det isande kallt. Ute var det minus 17 grader, och det kändes precis lika kallt i bilen. Fortsatte till stallet för att titta på dottern som red, bilen var ljummen då jag kom fram. Stod på läktaren i en timme, vågade inte sätta mig för då skulle jag säkert ha frusit fast mot underlaget. Hur kunde jag glömma täckbyxorna? Måndag morgon, en förklaring till min obetänksamhet. Efter lektionen frös jag så att jag huttrade. Först nu, två timmar efter hemkomst har mina fingrar antagit en normal kroppstemperatur. Ute är det minus 22 grader nu! Tur att man har en man som är hemma och eldar om dagarna, annars skulle det inte gå!

Igår var det också kallt, fast inte lika kallt. Jag och familjen var på UPK på en "Säkerhetsdag", där en hästolycka fejkades, och vi fick släcka bränder i en tralier. Försäkringsbolag var där och informerade, liksom en hästaffär etc. Gå in på UPKs hemsida och gotta er i detaljerna!

Helgen i övrigt var lugn, förutom det sedvanliga plock/tvätt/städ/bakning/matlagning - neverendingstory med andra ord. På fredagen var jag till Syfestivalen i Älvsjö med en väninna, och vi frossade i alla läckerheter i form av Quilt, pärlning, stickning osv. Handlade lite, bara lite! Vi åt en god lunch där (lite dyrt men vi hade ju husmorssemester) och såg självaste Carl-Jan Grankvist! Vägen dit var omtumlande, först en seriekrock strax utanför Uppsala, med fyra inblandade motorfordon, brandkår och bärgare. I Stockholm sen, kom vi precis fram efter en till trafikolycka med tre motorfordon inblandade. Det var halt och de flesta tog det lugnt, men en och en annan skulle fram i högsta fart till varje pris, man förstår inte varför folk måste ta såna risker i trafiken. På vägen hem såg vi inte en enda olycka, tur det!

Har planer på att göra ett syrum i källaren åt mig. Har tröttnat på att ta fram och bort symaskiner/tyger osv hela tiden. Så fort det blir lite mer vår sätter jag igång! Återkommer med bilder!

Nu ska jag titta på TV under ett tjockt täcke - fryser fortfarande. Fattas bara att jag blir förkyld nu... Ha det!

Fingrarna Eriksson (2010-01-31)

Förra veckan hade vi snöstorm i Uppsala med omnejd. Krypkörde hem från arbetet, sikten var dålig och vägen hal - men alla tog det lugnt så det var aldrig någon fara! Värre snöstormar har jag kört i!

Hursomhelst, bestämde maken sig för att han skulle skjutsa mig till ridningen och vänta på mig där och sen skulle vi åka hem igen. Skälet var att jag kunde köra i diket.... Lite märkligt egentligen, för jag har aldrig kört i diket någonsin, och maken har i alla fall en gång kört i diket, i en djup snövall, så att jag och dottern fick blev hängandes i bältena och fick kravla oss ut med stor möda och besvär!?!? Men visst, han fick skjutsa mig, kanske var han sällskapssjuk.

Jag fick lilla trotjänaren Sorbits, en liten gubbe till häst i sina bästa dar, som kan vara lite grinig. Pysslade med honom, allt var frid och fröjd. Då kom maken och skulle hjälpa mig, han stod utanför boxen och höll i tränset, intensivt tittandes på en annan häst mittöver stallgången. Då, när jag lugnt drog åt sadelgjorden löst, tog Sorbits chansen och nafsade makens tumme så att ett litet sår uppstod. Maken blev lite arg, och hans uppfattning om att hästar ska vara ett pålägg på smörgåsar stärktes med denna händelse?!?! Såret har läkts sen länge nu, och jag undrar om vi inte ska kallas för "Fingrarna Eriksson" istället för "Familjen Eriksson"?

(Förtydligande för er som inte förstått: vi har nu alla blivit hästbitna!)

Vår goda vän G uppefter vägen här, stannade en dag och frågade om maken var på väg till stan.
"Nja" sa maken, "varför undrar du".
"Jo, jag förstår att du måste ha ett längre skaft till snöspaden".
Så kan det bli när man skottar snön ivrigt och länge. Snövallen är gott och väl 2 meter hög, och vårdas ömt.

Igår var vi på Antik- och syfestivalen. Jätteroligt, och kul att se på alla antikviteter som finns. Maken hittade en servis som fanns i hans hem då han var liten. Jag såg många saker som jag skulle kunnat tänkt mig, men nog var det allt dyra priser på det mesta. Det var inte så  många som handlade, de flesta gick som vi, bara runt och tittade på allt. Ett fynd gjorde jag i alla fall - ett par gamla militärridstövlar, i rejält gott skick. 250 kr ville mannen ha som sålde och det fick han! Sydelen var ganska mager, sett med kviltögon. Hittade dock två roliga motivtyger och lite pärltillbehör för en mycket blygsam summa. Planerar att åka till stora syfestivalen den 19 februari, och sparar pengarna till dess!

Mysslan och Tessan

Snövall utan för garaget

Carmen (2010-01-17)

Den här helgen har jag och dottern gått på opera, nåt vi aldrig gjort förut! Riktigt annorlunda! Och jag måste säga att de som sjöng, var duktiga på att agera också! Mycket trovärdigt. Och det mest spännande av allt, var att vi såg operaföreställningen "live" från en föreställning på Metropolitan i New York! E tyckte att "de skrek", men det är klart, en blivande tonåring i värsta "Lady Gaga"-digget, kanske inte uppskattar opera!!! Jag tyckte att det var OK, men skulle kanske inte köa i dryga två timmar för biljetterna som min kära mor och bror gjorde. Jag skulle faktiskt vilja pröva en Wagner-opera, för att ha upplevt det också!

Julen är bortstädad, städade som en galning på min lediga dag i veckan, och var så nöjd, så nöjd efteråt. Röjde och rensade lite också då jag ändå var i farten. Mannen fick åka med en hel bil till Bikupan, det mesta kom från ett förråd som jag gått och irriterat mig på länge. Nu går det att se vad man har där - förr var allt inkastat huller om buller. Lagom ska man ha, och det man inte använt på tre år kan man undra om man verkligen behöver.

Har läst några böcker sen sist, i bokcirkeln:
Fickan under jorden - bra
Den orolige mannen - OK. Slutet på Wallanders karriär.
Ängelns lek - lovande början, men ack så tung den blev, ögnade igenom till mitten, sen slutade jag att läsa då boken inte alls var fängslande längre.
Och till sist Svart kvark - också sådär.
En av mina väninnor är också med i bokcirkeln och hon tycker att det bara är tunga böcker detta år. I eftermiddag hämtade jag "Bara vanligt vatten", och hoppas att den är bättre!

Annars är det inget speciellt som hänt, och massor som händer hela tiden. Återkommer!
Foto på ´den vackra dukningen på systerträffen.

Nytt År! (100103)

Ute är det kallt och snöigt! E tycker det är jätteroligt och uppskattar snön med sina vänner. I timtal har det åkts pulka, byggts snökojor och tumlats i snön. Efter lekarna är hon vackert rosig om kinderna, ungarna ser ut att må bra av att vara ute i den friska luften med all motion! Själv har jag gått nån enstaka promenad men det biter på bra i kinderna, och sen har vi jägarna uppe i skogen som jag skrivit om tidigare. Det är inte lönt att gå skogspromenaden för långt upp, för att förarga dem i sin "hobby"...

Tänker på en väninna som lämnat Sverige, för ett varmare land - Tunisien. Jag tycker det är oerhört modigt gjort, att bryta upp med det trygga Sverige, och att börja ett helt nytt liv. Hoppas att det gått bra hittills för henne, och att hon blir nöjd med sitt nya liv!

Själv är jag rätt nöjd med mitt liv, har ingen vilja att bryta med allt, även om det ibland kan kännas rätt trist, men så är det för alla - livet går upp och det går ner mellan varven! Jag har inte avgivit några nyårslöften, och har inga större planer eller mål för 2010! Kommer troligen att tillbringa en hel del på UPK och att fortsätta kvilta! Vi ska inviga växthuset, ska bli spännande att se hur det fungerar. Vi har inga planer på utlandssemester, känner mig rätt "off" på den fronten med alla klimatförändringar och drunknande/svältande isbjörnar som följd. År 2010 ska bli ett "ickekonsumtionsår" för min del, vi ska äta ännu mer ekologiskt och närproducerade livsmedel än vad vi gör idag (och då äter vi mycket sånt). Kanske mer vegetariskt (men där blir det svårt att övertyga maken). Mer motion och mindre godis är också en ambition, eller hur! Jag har redan börjat min "ickekonsumtionsår" med att avsluta ett medlemsskap i en bokklubb, och mer ska det bli. Några kattutställningar för Crazys och Mysslans planeras, och Tessan ska kastreras. Kanske blir det kattungar till hösten, vi får se hur det går för Crazy på utställningarna. Detta år ska jag försöka få en sammanhållen sommarsemester och jag ska åka till Göterborg och hälsa på L, och till Karlstad för att hälsa på M, sen ska jag även hälsa på några kusiner!

Så det här året 2010 kommer nog att gå lika fort som året 2009 och alla andra tidigare år! Vad jag också ska göra detta år 2010 - är att hälsa på mina föräldrar mer frekvent än 2009. Om jag ska summera år 2009 så var det ett "mellanår" som tyvärr innehöll en del tunga bitar som gjorde att jag inte orkade så mycket, det gick i "trötthetens" tecken och jag hoppas att 2010 blir ett "piggare" år!

Nyårsafton firade vi med en väninna och hennes familj, det var jättetrevligt! Mitt i natten gick vi ut och tittade på fyrverkerierna och skålade och SMS-ade till vänner och bekanta. Det var isande kallt och skönt att komma in till värmen efteråt. Vi kom hem 2 och la oss efter 3. Det är nog enda natten på ett helt år jag är uppe så sent! Kände mig lite däven på nyårsdagen, men repade mig framåt eftermiddan!

Igår var jag på den årliga "systerträffen"! Denna gång hos moster A-L, som ordnat en jättefin middag i sitt vackra hem! Alltid lika roligt att träffas, nästa gång tror jag att det blir jag som ska ordna den - känner att det är min tur nu. Då tror jag att E också ska få vara med, och kanske andra kusiner också.

Till veckan ska jag plocka bort allt julpynt och julgranen. Känns både sorgligt och härligt samtidigt. Julbordsmatresterna har vi sakta men säkert ätit upp, nu återstår endast en bit av julskinkan! Sen återstår det att se fram emot nästa jul!

Tredje och fjärde advent har passerat (091223)

och imorgon är det Julafton!

Kallt och snö har vi fått - underbart! Att slippa allt det mörka och slask från den sörjiga marken. Nu är allt vitt, gnistrande vitt och utekatten tar bara med sig lite väta istället för leran, vars leriga tassavtryck jag fick torka flera gånger om dan på golv och bänkar.

I förrgår klädde vi julgranen! En syssla som inger mig en liten fasa då julgransbelysningen ska upp. För många år sen köpte vi en ljusslinga med massor av små ljusdioder på. Den var inte speciellt dyr, så året efter var vi tvungen att köpa ännu en ljusslinga för att den första hade ljusdioder som inte lyste. Det tredje året började julgransklädningen, med en mycket irriterad make, som låg på vardagsrummet, med de två ljusslingorna där ljusdioder ömsom inte fungerade alls, eller fungerade delvist. I timmar plockades fungerande ljusdioder till ickefungerandes ljusdioders platser, men då var det andra ljusdioder som inte fungerade istället. Dessa två halvt fungerande julgransslingor har under många års tid nästan resulterat i tillfällig separation med planer på skilsmässa - och då granen plockades upp från källaren (vi har en i plast) fick jag en iskall känsla - nu var det dags igen!.... Men jag hade glömt bort att vi förra året köpte en ny slinga, som efter användandet kan placeras på en pappskiva istället för att snos ihop till en boll. Att ljuslingorna har snurrats ihop till en boll, misstänker jag starkt är en bidragande orsak till att ljusslingorna inte håller så bra, det blir kabelbrott här och var som gör att dioderna inte lyser. Den förra årets införskaffade ljusslinga på pappskiva sattes upp, ljusslingan fungerade omgående och vi kunde i lugn och ro klä granen! Av nån anledning har vi kvar de två halvt ickefungerande slingorna, förstår inte varför, men jag tog inte upp att vi kanske borde kasta dessa - för det är kanske en öm punkt det där, det är kanske en gömd sport att pyssla med dessa två slingor i timmar!

I stallet har det pyntats, det blev jättefint med kulor, grankvistar, pepparkakshjärtan, brödkakor, morötter och äpplen överallt! Synd bara att någon inte stängt boxdörren till Goliath ordentligt, för han kom ut under natten efter pyntandet, och fick sig ett skrovmål på alla godsaker! E bakade en enorm pepparkaka, som tyvärr gick sönder lite i frakten till stallet. Den jättepizzakartong jag la den i var tydligen lite för liten, men den viktiga texten syntes i alla fall och det var huvudsaken!

Sen har UPK haft avslutning på terminen, som alltid med en Julshow, den 22dra i ordningen. Den var så bra och jag är så glad och stolt över att tillhöra UPK med den goda stämningen, de bra hästarna/ponnierna, instruktörerna osv. Enda smolken i bägaren är väl att kafeterian har lagts ner (tillfälligt hoppas jag) så nu i vår måste E ta med smörgåsar och dryck till mellanmål innan ridningen. Vi får hoppas att någon nappar på att ta över kafeterian, styrelsen söker med ljus och lykta. Jag hade tänkt rida en julkurs i dressyr, och lyckades komma med en kurs för en populär instruktör, men kände att jag inte skulle orka efter höstens alla vedermödor och långdragna förkylning och avbokade därför. Och det är jag glad för, har fullt upp ändå! E ska gå en kurs i dressyr, hon hade utan att fråga bokat sig till två kurser men eftersom det kostar pengar så fick hon välja bort en kurs. Ibland måste man göra val!

Har gått med i Akademihandelns läsecirkel. Var med där för många år sedan men sen jag flyttat ut på landet, har jag svårt att komma till biblioteket, eller passa bokbussen som kommer var sjätte vecka. Lika svårt har det varit att ta sig till city med Akademihandeln där - men så kom lösningen på problemet - Akademihandeln har öppnat en filial i Gränby centrum, och dit kommer jag lite då och då! I min handväska ligger en deckare som jag ska kasta mig över i kväll! Har läst "Glasdjävulen" av Helene Tursten, en välbevarad pocket jag köpte på Bikupan för 10 kronor! Den var riktigt bra, men kanske lite förutsägbar. Då slutet närmade sig på deckaren, hade jag listat ut hur det låg till.

Om en dryg timme ska jag titta på "Love Actually" på TV3. Det har blivit en tradition att titta på denna film, och som jag skrivit om tidigare "Tomten är far till alla barnen". Ska fixa fram lite frukt och godis, och kanske glögg till filmen! Min man ligger och tittar på Rapport (eller är det Aktuellt!?! Kommer aldrig ihåg vilket som går på vilken tid/kanal). E har byggt upp en hinderbana för katterna och har tränat Crazy en lång stund, hon hoppar och hoppar! Just nu är Crazy instängd, och Tessan håller på att få sig en motionsstund. Återstående katter Nisse (tjock och lat), Mysslan (ointresserad) och Tussla (utekatt mellan varven, tycker att hon får nog med motion ändå) ligger och sover här och var.

Ha nu en avkopplande jul!
Nemo i sin fina pyntade spilta

Julfint i köket

Undrar om tomten kommer imorgon, har E varit snäll måntro?

Andra Advent har passerat (091208)

Första advent tillbringade familjen och nära släkt på Friiberghs Herrgård, mitt absoluta favoritställe för avkoppling med trevlig miljö samt god mat och dryck. Det var nog femte gången jag var där och kommer med all sannolikhet att tillbringa nån helg där i framtiden också! Vi firade E´s och min pappas födelsedagar, båda fyller år i november. Vi invigde också årets julbord där, och Friiberghs julbord innehöll en skaldjursbuffe med skaldjur av alla de slag. Åt hummer, jätteräkor (förlåt mig, vill egentligen inte gynna räkodlingarna men....) och krabba. Det var gott och annorlunda! På detta åt vi ett traditionellt julbord med massor av läckerheter. Det var jättesmart upplagt i små portioner, så att vi gäster inte behövde gräva i uppläggningarna. Snyggt och fräscht!

På Friibergh finns en liten pool också, med rumstempererat vatten. (=Iskallt). Eftersom jag och dottern älskar att bada, så badade vi. Det var isande kallt innan vi kommit i, men sen var vi bedövade och simmade en lång stund. Efter poolbadet förflyttade vi oss till en bubbelpool, med varmt bubblande vatten - och där skållade vi oss gladeligen. Jag vägrade att gå i kallpoolen igen, men dottern varvade några gånger till i kallt/varmt. Jag bara rös när jag tittade på henne! Vi avslutade med att basta en stund!

Nu är vi hästbitna på riktigt, både jag och E!?!?! I onsdags skulle E hjälpa till och sadla en grinig ponny Felix på stallet. Det gick bra ända till hon fick tag i grimman, då ryckte han till med huvudet, hon tappade taget och han nafsade till. Blodet sprutade (E´s ord, jag var inte där), fingrarna blev nerkylda och omplåstrade av stallkompisarna. När jag kom, sa hon att det inte var så farligt och red sin ridlektion. Plåster byttes och då jag ridit åkte vi hem. Jag fick plåstra om än en gång till, då såren vätskade mycket - hua - skrapmärken ovan/under på ring- och långfinger, plus att en hudflik satt lös under långfingret. Såg inte trevligt ut. E hade feber (förkylning) och var hemma från skolan på torsdagen, jag arbetade en kort dag. Då jag kom hem åkte vi till Närakuten och fick fingrarna ordentligt omlagda. Himla bra att Närakuten finns, proffsigt bemötande och hjälp på direkten! Sen i torsdags har såren läkt fint, idag är där torra fina sårskorpor och hon fick rida går igen.

På quiltfronten arbetar jag med mitt dubbelöverkast. Mina stommar till necessärer har blivit liggande, men jag ska sy ihop några framöver - de är bra julklappar! Funderar på att prenumerera på tygbitar från Mias Quiltbod nästa år, det verkar så bra, då har man alltid tyg hemma, och det bästa av allt är att det följer med ett mönster i varje tygpaket! Tål att fundera på!

Julen närmar sig, och det känns som om jag faktiskt har lite kontroll i år. Innan vi åkte till Friibergh, torkade jag alla plana ytor och bytte till julgardiner. Maken oljade alla möbler och skåpluckor med möbelolja, plus skurade altanen och ställde fram alla adventsstakar, och satte upp utebelysningen. Den 27 invigde vi Första Advent med att tända all julbelysning, tittade på "Tomten är far till alla barnen", drack glögg och åt pepparkakor med grönmögelost (och brie). Vi tjuvstartade lite för att vi skulle till Friibergh! Sen har jag bakat småkakorna, så det är färdigt. Det som står på tur, är alla julkorten och att göra lite julgodis. Julklapparna också förstås, men vi vuxna byter inte julklappar utan vi köper en julklapp till oss själv, men E får julklappar (och andra barn förstås) och hon får också ge klappar till de vi firar med!

Synd bara att det inte är kallt och snö på backen. Utan dessa kriterier, försvinner en del av julkänslan - det är bara mörkt och slaskigt hela tiden. Men jag hoppas på rejält med snö och än kan den komma!


Vad tiden går fort (091123)

Jorden snurrar på så man inte hinner med! Jag har inte varit riktigt kurant, förkyld och var hemma från arbetet en vecka. Har lite efterdyningar nu i form av hosta och lite snuva.

Sen sist har vi fått en till klocka till huset. Maken är tokig i klockor, och häromdan sa han till frukosten "idag ska jag åka till urmakaren och hämta en gammal klocka som han renoverat". "En till sa jag" "Ja" "Den sista hoppas jag" "Ja".

Nu har vi tre klockor, med slagverk.... En sitter på en angränsande vägg till vårt sovrum. Den har ett diskret slagverk och låter "klock-klock". En sitter i sovrummet, med ett kraftigare slagverk och låter "dong-dong" och den tredje sitter i hallen, precis utanför sovrummet. Den har ett kraftigt slagverk och låter "DOOIIIING-DOOIIIING". En gång i veckan synkroniseras dessa klockor, och då "klockar-dongar-DOINGAR" de unisont. Första gången jag hörde det, blev jag riktigt rädd, för dels kunde jag inte lokalisera oljudet och dels förstod jag inte vad det var. Med tiden drar sig klockornas slagverk från varandra, och det kan bli plågsamt att klockan 23 på kvällen höra 33 stycken slag iform av "klockningar", "dongningar och "DOINGNINGAR" efter varann.... När jag somnat och sover hårt, hör jag lyckligtsvist inte slagen! Men har igår kväll ifrågasatt om slagverken måste dras upp varje vecka, det skulle vara bra om kanske bara en klocka går i taget?!?! Förhandlingar pågår!

Sen har jag läst en underlig bok "Låt den rätte komma in". Den började som en lovande deckare, riktigt gastkramande, och slutade som en vampyrbok. Lite underlig, men med föralldel delikata detaljer hur en vampyrs liv kan se ut. Först blev jag lite besviken över vändningen, boken kändes inte bra, men sen i slutet så måste jag tillstå att den har sina glimtar. Vill ni läsa nåt annorlunda - läs den!

Sen kan jag bara konstatera, att min hobby katterna måste stå till sidan av en annan hobby, nämligen ridningen! Ha tillbringat fyra-fem helger denna termin, i ridhuset, supportande dottern som tävlat i dressy och hoppning. Visserligen bara på klubbnivå, men ändock - det tar lika lång tid i vilket fall. Och med tiden kommer det att ta än mer tid om intresset håller i sig. Då kommer vi åka bort för att tävla, med allt det innebär! Men det gör ingenting, får jag bara åka nångång på en kattutställning så är det helt OK!

Datorer och bilar ska fungera...(091102)

Datorer och bilar ska fungera närhelst man vill använda dom.... Våra bilar fungerar bra men inte min dator. Den har krånglat och varit långsaaaaam, och jag måste lämna bort den för reparation. Har förlorat alla mina dokument och mailadresser... Och mycket annat.... Som tur kunde mina fotografier räddas i första reparationsvändan och det är jag väldigt glad för! Det var tur i oturen, för jag hade inte säkerhetsbränt korten på länge. Vis av skadan ska dessa rutiner återupptas igen!

Sen sist har vi fått en till familjemedlem - ett marsvin Nelly, vitt med en cremefläck över ena ögat och med virvlar på ryggen. Bara så söt! Bilder kommer såsmåningom, får inte in bilderna och kommer inte ut till 123minsidas hemtjänst för att fråga om felet.... Marsvinsmadammerna Stella och Nora har accepterat Nelly, Nora tog henne till sitt hjärta direkt och Stella också, såsmåningom, hon grufsade lite först.

Sen sist har vi varit på Vasamuseet, otroligt sevärt. En hel dag var vi där och tittade på alla detaljer, vilade med att fika på deras fina fik också! Jag var dit en gång då jag var liten, och då fick man gå i regnrockar och titta på det fuktdrypande skeppet. Helt annorlunda denna gång. Det måste ha varit bra pampigt, då det gled ut på sin jungfrufärd under folkets jubel - för att sen välta omkull och sjunka till botten. Och sen falla i glömska till en envis privatforskare letade rätt på det! Och att allt arbete att få upp det! Besök Vasamuseet och upplev det!

Classe bygger ett växthus, de sista två månaderna har han enbart pratat om detta magnifika bygge, konstruktionen och detaljerna kring dess uppbyggnation. Han gjorde stommen i garaget, som vi bar ut under gemensamma ansträngningar. Trodde att mina ögon skulle tränga ur hålorna av tyngden, men de sitter fortfarande kvar! På ritningen såg det inte så stort ut, men det blir dubbelt så stort som det vi hade, och det ska bli spännande att se om något vill växa i det till sommaren. Återkommer med bilder!

På quiltfronten - jag har börjat på överkastet till dubbelsängen och insåg nog inte hur mycket jobb det var då jag anmälde mig till kursen. Till nästa gång ska jag sy 81 block och sammanfoga dessa till tre stycken. Jag är nästan klar med alla blocken. Vid nästa kurstillfälle ska baksidans tyg väljas, och jag ska kosta på ett fint "fodertyg" för då blir överkastet vändbart!

I lördags var Dottern på UPK´s årliga Halloweenfest. Det hade varit jätteroligt och lyckat! Särskilt spännande hade spökvandringen varit, det låg spöken överallt i buskar ets som kved och rörde sig då ungdomarna gick förbi. E´sgrupp hade blivit så rädd vid ett tillfälle, att E och hennes kompis M ramlade och skrubbade upp knän och händer. E var utklädd till häxa i en svart långklänning hon fått av min kompis C! Vid tiotiden, satt jag och ca 25 bilar till på parkeringen till UPK, och väntade. Sen kom dom, häxorna, vampyrerna, benranglen osv i aldrig sinande ström, det var så effektfullt att se! Skulle tro att det finns massor av bilder på UPK´s hemsida, har inte hunnit titta ännu!

Idag tog sig Dottern mod och frågade efter priset på den unghäst hon spanat efter en längre tid. Priset var 50000 kr plus moms. Så nu ska det sparas, hon önskar sig enbart pengar i födelsedagspresenter och julklappar framöver! Hon har gjort en budget på vad den behöver inom de närmsta fem åren, hon har lånat böcker på biblioteket om "inridning", "foder, skötsel och vård" som hon manar mig att läsa. Hon skulle bara veta att jag läst 5 p i övriga djurslag på agronomlinjen, där bla utfodring och vård av hästar ingick! Jaja, vi får väl se om det blir häst i framtiden, man kan aldrig veta! Tills dess fortsätter vi att rida på UPK!

Härligt höstväder! (2009-10-10)

Hela veckan som gick har vi haft helt underbart väder på dagarna! Kallt och klart väder med strålande solsken. Enda smolken i bägaren är väl Dotterns rejäla förkylning som äntligen börjar ge med sig. Idag åkte vi till stan och ordnade med lite ärenden, for sen till W....s där vi veckohandlade. Under tiden vi handlade, var Dottern på Arken Zoo. Hon ska köpa ett till marsvin såsmåningom, som ersätter stackars Elisabeth som dog i somras. En kompis på skolan har ett nyinköpt marsvin, som tydligen var dräktigt och fick en enda unge häromdan. Först skulle E få den, men kompisen har kommit på andra tankar nu. Maken tycker vi ska ta en till kull, men det var så besvärligt att hitta en hane så jag tror att vi avstår!

Idag har jag gjort massor med mat. Maken ska på årets stora tillställning - älgjakten, och behöver förtäring med sig! Ska göra i ordning husbilen imorgon, sen bär det iväg mitt på dan nångång. Praktiskt med husbil, allt är bäddat och klart, kläder i skåp och lådor, mat och plastservis med, liksom toa och vatten. Fast ska jag vara ärlig, så är det ett dyrt nöje, att ha en husbil, den kostade i inköp, har kostat i reparationer och skatt och försäkring ska vi inte tala om. Så fort maken kommer hem från jaktmarkerna, ska den ställas och och sättas på vinterförvaring i en lada!

Var ute och sprang idag (hmmm, sprang var väl att ta i men ändå!) och det var helt underbart. Vackra höstfärger, blad som faller och en härlig luft att andas! Ibland ser jag både rävar och rådjur på "min" skogsväg, har till och med sett ett vackert stort lodjur, som klokt tittade på mig på ca 100 m håll! Idag såg jag inga djur alls, kanske känner de på sig att de grönklädda jägarna är ¨på väg?....

Efter många om och men, har vi fått iväg vårt gamla växthus till makens vuxna dotter. Det skedde inte turbulensfritt ska jag säga, men nu är det där. Här hemma byggs det ett nytt växthus, som blir dubbelt så stort och isolerat. Vi ska ha stora krukor i det,med tomater osv och så ska jag ha en/två fällstolar och ett litet bord- tanken är att jag ska sitta där och njuta av värmen och ljuset (tidigt på våren och sent på hösten antar jag). Det blir nog bra bara det blir klart. Det enda maken pratat om de sista två veckorna är 1). växthuset form och konstruktion, 2). älgjakten. Kan bli lite enehanda mellan varven.

Min bror har skickat efter amaryllisar, och jag är med på en hörna. Valde två stycken, 40 cm som heter Picotee och Rapido, gå gärna in och titta på underverken! (http://butik.odla.nu/kampanjer/am/) Jag älskar amaryllisar, och har hört att de i Indien växer som ogräs, skulle gärna se ett sådant ogräsfält! Apropå julen, skulle behöva städa ordentligt i god tid inför denna högtid, bland annat putsa fönstren. Kanske en uppgift imorgon.... Det är konstigt att man får städa/plocka/röja/tvätta jämt, och precis då man tänkt "nu har jag städat så duktigt, så nu dröjer det väl till nästa gång" - så är det dags igen..... Det enda som är kul med att städa etc är resultatet. Jaja, det är bara att städa på!

Nu ska jag titta på "The Simpson Movie" med Dottern, mannen tittar på fotboll!

Crazy utställd för första gången! (2009-10-07)

Äntligen har jag kommit mig för att uppdatera hemsidan! I helgen ställde jag ut Mysslan och Crazy på TCC´s utställning i Alvik. Mormor Mysslan var rejält uttråkad över att vara där, och förkunnade sitt missnöje som vanligt. Men trots detta fick hon jättefin bedömning och blev nominerad till panel. Där fick hon inte en enda röst men det gör ingenting! Crazy var snäll, och charmade domaren rejält. Hon var imponerad av Crazy´s fina päls, men tyckte att hennes huvud var lite för kort och öronen lite för små, men det visste jag redan. Vi får se hur hon utvecklas framöver, ska ställa henne till våren igen! Hade tänkt lägga ut lite bilder men av någon anledning fungerar det inte. Återkommer med bilderna!

Den senaste tiden har gått i "hälsans" tecken. Det började med att jag gick på en zonterapibehandling på fötterna. Blev lite nyfiken på detta på den fotvård jag går till då och då - fötterna ska man vara rädd om och vårda. ZTB var intensiv, stundtals smärtsam, och tog ca en timme. Efteråt talade fotvårdaren om för mig om mina "svagheter" och det var ruskigt vad det stämde - jag hade inget sagt innan. Jag rekommenderar er att pröva på! Sen har jag gått med i en grupp på jobbet - vi ska gå till Berlin (www.tappa.se). Kan verka lite löjligt men är ändå ett sätt att peppa varann att faktiskt inte vara sån slö TVsoffliggare. Så jag promenerar och promenerar! Sen har jag varit på hälsokontroll, allt var så bra med undantag av min sköldkörtel, och går på utredning. Krämporna kommer med åldern!

Dottern är rejält förkyld och febrig just nu, har jag otur så blir även jag förkyld. Tvättar händerna ofta - har svininfluensan i tanken. Jag brukar inte vaccinera mig mot influensor, är egentligen mot detta för jag tror att man kan röra till immunförsvaret för mycket. I år gör jag ett undantag mot mina principer, ska vaccinera mig mot svininfluensan så snart min arbetsplats fått vaccinerna och organiserat upp det hela.

Har kviltat en del, kommer att lägga ut bilder så snart det fungerar. I slutet av oktober börjar jag på en kurs och det ser jag fram emot!

Nu ska jag pröva en sista gång att lägga upp en bild. Ha det gott!

Snart stundar allvaret (2009-08-16)

Så har årets semester passerat...
Och det är ett helt år till nästa sommarsemester....

Men 🙂:
Vi har åkt med husbil under semestern! Jätteroligt och jättetrångt! I Göteborg hälsade jag på en av mina bästisar från gymnasiet, en tjej med namnet L som jag har promenerat armkrok med i timtal, under livliga diskussioner om allt möjligt! Vi har haft sporadisk kontakt under de senare åren, men det ska vi råda bot på nu! Det var som igår vi träffades sist, och vi promenerade i Göteborg, L guidade oss i de centrala delarna och jag kände att "hit måste jag återvända". Göteborg är otroligt "internationellt", vi hälsade på L på söndagen, då Madonna skulle hålla sin andra konsert, och det var fullt med människor överallt, på uteserveringar och på gatorna. Stämningen var så härlig på nåt sätt! Jag förstår att L trivs i Göteborg! Och hennes boende ska vi inte tala om! Precis en sån bostadsrätt jag längtar efter i mina mörkare, tröttare stunder, då jag känner att hus och trädgård tar för mycket energi ifrån mig. Men det är trevligt att bo i hus också, och just nu är det "husperioden" som råder, så småningom då vi inte orkar med huset, kommer vi att flytta till en bostadsrätt eller lägenhet, med alla de bekvämligheter den innebär!

På vägen hem mot Uppsala hälsade vi på min kusin C och hennes familj. De bor underbart i ett hus på landet och har hästar, katter och höns. Familjen hade tidigare haft en kanin också men den hade räven tagit i ett obevagat ögonblick. Vi grillade - gott - och pratade om ditt och datt! På förmiddagen innan vi skulle åka hem, fick dottern ta sig en liten ridtur på "ninja", vilket hon uppskattade mycket! Och dottern fick ett läderträns av min kusin, så nu lever dottern på hoppet att detta träns ska få ett innehåll såsmåningom!!!

Idag har jag och maken varit till Linneträdgården och beundrat min kompis H egenhändigt sydda 1700-tals klänning! En mycket tjusig sådan! Det var många människor utstyrda i 1700 tals kläder, både män och kvinnor. Modellerna och tygerna var väldigt varierande, tydligen blandade man färger och mönster rätt friskt! Min fundering på att sy en 1700 tals riddräkt och barockridning vaknade till liv en smula. Vem vet om jag orkar ta tag i denna slumrande ide ?!?!

Positivt med skolstart och arbetsstart är att alla vardagsrutiner faller på plats. Och att ridningen på UPK börjar! Sen har jag "glimtar" i form av kryssningar med Vikingline, en helg på Friiberghs herrgård etc att se fram emot. Och sen ska det bli så roligt att träffa och prata med mina kollegor på Phadia!!!
Mmmm - grillat!

En äkta sprätthöna som hade bäddat ner sig i rabatten!

Madonna (2009-08-15)

Vi lyckades ta oss ner till Göteborg, lite matta efter magsjukan som härjat vilt, för att gå på Madonna-konsert. Jag är en stor beundrare av Madonna! I mina ögon har hon lyckats, på det viset att hon hade en brinnande dröm att nå toppen som sångerska - och att hon också förverkligade sina mål. Jag beundrar sådana personer!

Vi kom till Ullevi i god tid. Satt utanför på gräsmattan och tittade på vimlet, åt popcorn och intog alkoholfri dryck. Klockan 17.30 var det insläpp, och kanske vid 18 passerade vi den rigorösa säkerhetskontrollen. Fick lämna ifrån oss korkarna på våra vattenflaskor, och våra väskor genomsöktes. Långt upp på rad 23 hade vi våra platser.

Vädret var vackert, vi tittade på "fritt fall" etc på Liseberg, vi tittade i kikare på folkvimlet. Dottern tyckte att hon såg sin mattelärare! Framåt 20 utbröt ett litet slagsmål nere på marken framför scenen. Rödklädda vakter ilade dit och skiljde slagskämparna åt. Faktiskt lite upplivande!

En DJ spelade en enormt tjatig technolåt som gick om och om igen. Han skulle väl vara förbandet antar jag.

Det stod på biljetten att konserten skulle börja klockan 20! Inte då, klockan blev 20.30; 21.00; 21.15; 21.30.... Min kamrat misstänkte att Madona väntade in mörkret. Klockan 21.40 skickade jag ett SMS till min mamma om att konserten inte börjat....

MEN, äntligen, ungefär kvart i tio kom Madonna in, publiken jublade och vi skulle äntligen få valuta för våra pengar! Konserten var jättebra! Om man ändå hade Madonnas fysik, balans och kondition! Hon dansade och sjöng i såväl superhögklackat som i gympaskor. Konserten genomfördes perfekt, ingenting hade lämnats åt slumpen. Riktigt proffsigt! Ska jag anmärka på nånting, så spelades samtliga låtar a´la "techno" vilket gjorde att det var svårt att höra vilka låtar som spelades. Jag hörde liksom bara takten. Då och då fick jag ta av mig mina öronproppar för att kunna urskilja vilken låt som spelades. Sen tyckte jag också att Madonna hoppade och skuttade lite väl mycket med en elgitarr, det blev lite mycket "rock" över det hela! Positivt var att Madonna slog för miljön, att vi har ett ansvar för vår miljö och inte kan låta krig, miljöförstöring, koldioxidutsläpp förstöra vår jord mer. En låt belyste detta på ett tydligt sätt.

Jag är jätteglad att vi kom iväg på denna konsert! Det var kanske min enda konsert jag kommer att uppleva med denna artist.

Och att just sätta upp mål, stora som små, som man sen förverkligar, tycker jag är viktigt. Det behöver inte vara stora avancerade mål, utan bara det att man på nåt sätt har mål och planer för sitt liv som man sen försöker genomföra. Sen är det inte hela världen om man inte alltid lyckas, men då har man i alla fall försökt. Och då tror jag också att man blir mycket nöjdare med sig själv!

Fy sjutton för magsjukor (2009-08-14)

När E var liten, framförallt då hon gick på dagis, hade vi regelbundet magsjukor. Jag avskyr dessa sjukdomstillstånd, försöker in i det längsta att INTE kräkas, sväljer och sväljer, kämpar i det oändliga.... Men vi har klarat oss bra - fram till denna sommar, då jag och E haft magsjuka två gånger på en sexveckorsperiod...

Usch da, tänker ni säkert, "hur är det med hygienen". Och det vill jag poängtera att hygienen är jag nogrann med, tvättar händerna innan och under matlagningen och håller koll på allt i kylskåp, frys och skafferi. Diskar skärbrädor och knivar under matlagningen osv. Min kära mor tycker att jag är lite överdriven ibland, då jag "lärt" dottern att vara observant på utgångsdatum och så vidare. Så det berodde det inte på.

Magsjuka no 1
Hur som helst drack min dotter vatten, som det efter utredning visade sig vara otjänligt. Dottern blev rejält magsjuk och jag trodde att jag skulle slippa eländet eftersom jag inte druckit samma vatten. Men icke då, jag blev hemskt drabbad - men kräktes INTE. Antagligen blev jag smittad då jag fick ta rätt på följderna efter denna sjukdom för min dotters del! Maken blev också drabbad av detta elände.

Magsjuka no 2
Under dressyrveckan, fick jag fruktansvärt ont i huvudet och trodde att det berodde på uttorkning då det var jättejobbigt (och ROLIGT) att rida i en intensiv värme. Då huvudvärken minskade något fick jag feberfrossa med hög feber, ont i lederna och ett fruktansvärt illamående. Då blev dottern också sjuk, med lika symtom... Dottern kräktes men se det gjorde jag INTE! Har nog stark övre magmun precis som mina vänner hästarna! Alltså hade vi en andra magsjuka på sex veckor...

Och nu var goda råd dyra eftersom vi skulle på Madonnakonsert två dygn efter insjuknandet. Det blev intensivkur med blåbärssoppa, CocaCola och sömn i massor. Som reservplan hade vi att vi skulle försöka sälja biljetterna på plats i Göteborg - men vi fixade det och kunde gå på konserten! Dottern var lite illamående samma dag som konserten men det berodde på att hon inte druckit så mycket som hennes kära mamma ville. Efter drickjoghurt, isglass, popcorn och cocacola så piggade hon på sig och vi kunde gå på konserten!

Vad som gav oss magsjukan: Vi kom fram till att de hamburgare jag och E åt på en känd hamburgerkedja vars namn börjar på M och slutar på X, smakade "konstigt". Dessa åt vi på onsdagen, vi blev båda sjuka på torsdagen och på lördagen var vi svaga men återställda i "magen".

Nu hoppas jag att jag slipper magsjukor på ett par år framöver minst!

Canadagäss och skoskav (2009-08-07)

Häromdan skördade vi så gott som alla rödbetor, och dessa kokades för att därefter läggas in i lag. Det var varmt ute och ännu varmare vid spisen. Dessutom var det enormt fuktigt av ångorna från grytan, och ju varmare det blev desto mer ville jag bada, kyla av mig riktigt ordentligt. I UNT hade Testenbadet fått bra kritik, vilket var lite förvånande. Sommaren 2008 åkte jag och dottern dit och jag kan försäkra att varenda kvadratdecimeter innehöll soltorkad avföring från Canadagäss. Det gick att gå på tå mellan högarna ner till bryggen och sen badade vi! Då jag läste kritiken i UNT tänkte jag att Canadagässen kanske hade hittat en annan badplats ?!? Hursomhelst åkte vi dit, det stod en enda bil där och då vi parkerade kom en dam från den bilen mot oss, skakandes på huvudet. Hon förkunnade att det inte gick att bada där pga Canadagässen. Vi gick ner till badet, det var inte fullt lika mycket "högar" som 2008, men istället var det ungefär 30 stora stöddiga Canadagäss på bryggan, lika många i vattnet och en hel del i luften. Det blev inget bad, vi fikade på gräsmattan en bit upp och sen åkte vi hem igen.

Jag har gått en dressyrkurs denna vecka! Jätteroligt! Tyvärr kunde jag bara gå tre dagar av fem då jag blev sjuk de två sista dagarna. Tråkigt men inte mycket att göra åt. Första ridtillfället använde jag mina nya ridstövlar! De kändes så sköna i affären så jag inbillade mig att jag skulle slippa skoskav. Man har ju hört talas om att man ska använda stövlarna hemma först, med blöta strumpor, gå i trappor osv för att slippa skoskav. Det där trodde inte jag på och eftersom de kändes så sköna i affären så använde jag dem direkt "skarpt" på en ridlektion. Efter en kvarts ridning kändes det som om stövlarna gjorde hål i hälarna och på fotknölarna liksom att de skavde ovanpå framfötterna på nåt underligt vis. Det gjorde infernaliskt ont, kunde knappt fokusera på ridningen. Då vi ridit klart skulle vi gå med hästarna till en hage rätt långt bort och för varje steg jag tog, ökade smärtan i fötterna. Då vi släppt hästarna på betet stapplade jag till bilen för att byta till foppatofflor. Såg att strumporna var blodiga här och var men ville inte undersöka skadornas omfattning förrän jag kom hem. Till min stora lycka hade jag rejäla skavsår, 5 st sammanlagt, och inte kratrar in i benen som det känts. Resterande ridtillfällen använde jag mina gamla sköna ridstövlar, med skavsåren omlagda med tjocka kompresser. Mina nya ridstövlar ska jag nog göra som experterna säger - använda här hemma först med blöta strumpor tills de format sig efter fötterna (eller fötterna format sig efter stövlarna) !

Nostalgi (2009-08-04)

I år är det 20 år sedan jag tog examen och hade utbildat mig klart till husdjursagronom! Av den anledningen blev jag kontaktad av studiekamraterna M och L.

M har jag haft kontakt med då och då under dessa 20 år, lite sämre var det med L - har ett svagt minne om när vi sist hade kontakt - och det var för länge sen, väldigt länge sen. Jag kan idag tacka L, för det var hon som kontaktade M, av nostalgiska skäl, och M som i sin tur kontaktade mig! Vi mailade och kom fram till att vi skulle träffas!

Träffats har vi gjort denna helg, och det var som om det var igår vi kämpade med alla mastodonttentor och faktiskt också nådde målet - agronomexamen! Våra barn i åldrarna 8 till 18 år, gjorde oss påminda om att åren gått!

Vi pratade om hur det var att vara på SLU, Ultuna, vi pratade om kurser och lärare. Vi pratade om andra studiekamrater, L hade med sig en gammal studentkatalog, och gemensamt kunde vi komma ihåg många av dem! Vi tittade på fotografier från Ultunatiden, vi åkte runt i Uppsala och tittade på de ställen vi bott, liksom vandrade runt ute på Ultuna.

Det var riktigt, riktigt trevligt och jag hoppas att vi syns snart igen!
En korg fylld med godsaker från L. Boken "Nostalgiboken om godis och glass" samt blomman var en "försenad" födelsedagspresent! Att boken handlade om godis, har säkert sin förklaring att jag under studietiden (som nu) var förtjust i godis!

Sagan om ringen (2009-07-19)

För över ett halvår sedan blev en äldre vän till oss allvarligt sjuk och hamnade på sjukhus. Vi hade middag för lite släkt och min man hade dagen till ära satt på sig sin fina vigselring och en klackring. Efter middagen for mannen iväg för att mata den sjuke vännens alla kaniner och katter. Senare på kvällen, då vi satt och kopplade av framför TV´n märkte Claes att vigselringen var borta. Klackringen hade han kvar på fingret. Vi konstaterade att han måste ha tappat sin ring under kaninmatningen, antingen då han hämtade hö på logen eller då han fördelade höet i kaninburarna. Det var väldigt kallt då, så det inbjöd inte till att leta efter ringen just då. Kaninerna fick tas bort ca en vecka efter att Claes tappat ringen, sorgligt nog kom den äldre mannen inte tillbaka till sitt hem, som han bott i över 60 år. Den äldre mannen bor nu på ålderdomshem och trivs bra där, han saknar inte kaninerna, katterna eller sin lilla gård. Han har accepterat det faktum att han inte orkade med sin lilla gård längre.

Igår blev det tillfälle att leta ringen. Jag och mannen började med att kratta igenom kaninstallets golv. det var varmt och svettigt, höboss/damm/torkad kaninskit yrde och det vimlade dessutom av mygg och broms. Allteftersom svetten lackade bet insekterna alltmer aggressivt.  Uttrycket "leta en nål i en höstack" klargjordes tydligt för oss! Men vi kämpade på.

Efter att ha konstaterat att ringen inte fanns på golvet började vi med kaninburarna, Claes från ena delen av stallet och jag från den andra. Efter drygt en timme kom ett par släktingar L och G till den äldre mannen och de började leta på hölogen. Då det gått ytterligare en halvtimme, kom G in till oss i kaninstallet och frågade hur det gick för oss. Jag hade då tagit 18 kaninburar och maken ungefär lika många. Hon skulle hjälpa till inne hos oss, tog en kaninbur bredvid mig. Efter tre minuter hittade hon ringen! Jag trodde ärligt att vi aldrig skulle återse ringen igen, men det gjorde vi!
Makens vigselring som bott i en kaninbur sen årsskiftet 2008-2009!

2009-07-07

Är nu inne på min andra semestervecka! Förra veckan var det varmt som i värsta Turkiet, denna vecka är det betydligt svalare och regnat har det gjort idag. Hela familjen for till Eckerö, det har nästan blivit en tradition att göra det varje sommar. Trodde att det skulle vara lite folk, men det var en hel del som for över till Åland. Vi åt räkmacka - misstänkt mycket räkor på dessa mackor... Undrade om de var "äkta" - tittade nära på dem och de ser nästan konstgjorda ut, och konsistensen är inte helt som det brukar vara då man skalar räkor hemma och äter. Det var lite "crabsticks" över räkorna på dagens macka, men det smakade gott och var helt okej. Det gungade rejält, jag gick som en "sjöman med svaj" och hämtade mat, fika osv. De andra två satt och höll våra perfekta platser vi fick efter ett stort fönster. Havet det vågade och skummade ordentligt. Tänkte på min mormor, som då vi en gång for med henne till Mariehamn, och hon var besviken över att det inte gungade mer. Hon skulle ha varit med idag!

Annars har jag inte varit särskilt nyttig denna semester (hittills i alla fall), är trött och slut efter en arbetsam period på arbetet, och kattutställningen förstås - men den var så rolig trots allt slit! Har läst en hel del böcker, fyndade en del på Bikupan (Röda Korset):
En man med litet ansikte, Helene Tursten - riktigt bra!
Sjöjungfrun, Camilla Läckberg - också bra!
Fickan under gatan, Roslund & Hellström - läs den, jag sträckläste den, den var otroligt fängslande.
Nästan död man, Åke Edwardsson - OK
Och till sist Förnuft och dårskap, Victoria Clayton - en romantisk bok med lite "Stolthet ochfördom" över sig, också en bok som passade mig och som jag rekommenderar!

I trädgården har växterna satt fart. Bifogar lite bilder som får tala för sig själv!
Rödbetor, svartrötter, morötter och mangold.

Palsternackor, lök och jordärtskockor.

Potatis.

Pioner!

2009-07-03

Har precis hämtat mig från förra helgens kattutställning. Jag arbetade ungefär 30 timmar från fredag eftermiddag till söndag kväll, och många andra frivilliga arbetade minst lika mycket eller mer! De som inte arbetat aktivt med att arrangera kattutställningar, har nog svårt att förstå vilket enormt arbete som ligger bakom denna tillställning. Styrelsemedlemmarna börjar i månader före själva utställningshelgen med inbjudningar av domare, bokningar av flyg, hotell, burpool, kataloger ska skapas och tryckas, veterinärer ska bokas, bord/stolar hyras etc. Inför utställningen ska burar resas och desinficeras, sekretariat, information och prisrum ska ordningställas, monterplatser förberedas, kök och toaletter städas osv osv. Mellan lördagen och söndagen ska burarna rengöras och desinficeras, en ny burnumrering ska göras osv. Under utställningen ska domarnas resultat sammanställas och paneler förberedas osv. Hur mycket arbete som helst! Mitt intryck är att denna utställning flöt på bra.

Jag skulle hjälpa till med att resa burar på fredag eftermiddag, men en annan funktionär vill byta med mig - jag fick istället skura upp ett litet kökspentry inför all matlagning som skulle utföras i det på lördagen och söndagen. Jag kan med stolthet konstatera att vi i köksgänget lagade mat till 120 personer i ett litet pentry utan kylskåp och spis. Två bärbara kokplattor hade vi med oss, och kylskåpet som inte fanns ersatte vi med mängder av kylväskor och kylklampar. Förutom maten skulle vi förse funktionärer med frukost, kaffe, te, dryck osv.
Menyn var som följer:
Lördag 
Kassler med ljummen potatissallad
Pastasallad med räkor
Vitkålssallad
Bröd, smör, dryck
Rabarberpaj med vaniljvisp
Söndag
Ägghalvor, matjesill, gräddfilssås, färskpotatis
Gravad lax med romsås, färskpotatis
Grönsallad
Kycklingpilaff
Bröd, smör, dryck
Sommarbakelse med jordgubbar och grädde

Nu har vi bara att se fram emot nästa års kattutställning som blir samma helg som kronprinsessan Viktoria gifter sig med Daniel!!!

Sommarlov (2009-06-14)

Nu har dottern fått sommarlov med många långa veckors ledighet! Vad underbart det låter, önskar att jag också kunde få ledigt lika länge, men jag får semester så småningom så jag kan inte klaga. Idag har vi haft en kojdag på grund av kallt och regnigt väder, dvs legat framför TV´n i soffan och tittat på långfilmer. Maken fick laga mat (hm... hämta pizza från vår favoritpizzeria i stan) så nu är vi lagom proppmätta. Pizzan var salt, har druckit vattenglas på vattenglas, förstår inte varför de måste salta pizzorna så mycket.

I veckan blir det midsommarfirande, hoppas att det blir lite bättre väder då. Kommer ihåg en midsommar för många år sen, vi skulle fira den med mannens släkt på vår stora altan med tak. Det blåste isspikar och regnade mängder. Det var en plåga att sitta där, mannen och hans bror spikade upp byggplast runt om altanen, och det blev genast mycket bättre. Efter den midsommaren glasades vår altan in, och det har vi aldrig ångrat. Tidigt på våren och sent om hösten sitter vi där och njuter, på sommaren blir där för varmt mitt på dan, då sitter vi på en uteplats i skuggan. Varma sommar dagar fungerar altanen som en utmärkt tork för tvätt, den torkar på en timme ungefär!

Sen har vi fått tillökning i familjen! En liten kattunge, se S*Trolborgens C! Båda mår bra, och lilltjejen växer och frodas.

Tallinn (2009-06-01)

Har tillbringat en långweekend i Tallinn med kär släkt! Vi har åkt båt, ätit och druckit gott, bott på fint hotell osv. Det var varmt och härligt! Tallinn var lagomt stort, promenadavstånd till "The Old Town" och till ett köpcenter. Allt var finemang förutom köpcentret som faktiskt var en liten besvikelse, men det kan ha berott på att mina fotsulor glödde efter allt promenerande och att jag längtade efter hotellrummet och hotellets swimmingpool. Det var rätt jobbigt att promenera i Tallinn, kullerstensgator, smala "trottoarer", ömsom höga och låga trottoarkanter.

Dottern ville absolut upp i ett kyrkotorn, och jag tänkte att det kan väl inte vara så farligt men halvvägs upp med lår fyllda av mjölksyra, funderade jag på hur jag överhuvudtaget skulle komma ner igen. Tvåhundrasextioåtta trappsteg, vilka var av varierande höjd i en otroligt smal tunnelliknade gång - man kunde knappt mötas. Ena parten fick klamra sig fast i ett rep mot ytterkanten, den andra parten fick balansera på fem cm smala trappsteg, mot innerkanten, fick också klamra fast sig i ett rep. Där gick unga par med bebisar på armen.... Utsikten var förstås hänförande, medsols vandrade vi runt på en tre decimeter träspång, med ett kraftigare hönsnät som skydd. Gick långsamt runt för att ge kroppen möjlighet att få bort en del av den massiva mjölksyra som uppstått. Sen var det bara att traska 268 trappsteg igen! Långsamt.

I Tallinn finns fantastiska handarbeten! Hittade en affär med lapptäcken som var helt underbara. Lite konstigt bara att dessa enorma arbeten var utförda i polyesterliknande tyg. Ett täcke till en dubbelsäng kostade ca 1500 kr, vilket är ingenting med tanke på det nedlagda arbetet. Såg fina grytlappar som jag tänkte "plagiera" fast i from av små sittlappar till katterna på fönsterbrädorna. Såg även tehuvar som jag kanske också syr framöver. Sen hade en affär helt underbara handstickade sockor och vantar i alla storlekar och färger. Skulle kanske ha fotograferat allt jag såg, men det kändes inte bra, så jag har inga fotografier att visa.

Åkte med "Baltic Queen" till Tallinn - vilken båt! Allt var nytt och fräscht. Hem åkte vi med "Victoria" som också gick an. Smörgåsbordet på hemvägen blev en upplevelse. Trots att det fanns hur mycket mat som helst, så var folk hur fräcka som helst och trängde sig före, knuffade och härjade vid buffén. Jag tappade lusten för all mat en kort stund, det tog för mycket energi att få mat helt enkelt. Efterrättsbuffen väntade jag säkert tjugo-trettio minuter innan kön bedarrade och jag kunde gå dit. Värsta kladdet på golvet men fortfarande aptitligt bland efterrätterna, så jag åt alldeles för mycket till slut i alla fall!

Hittade examensklänning och skor åt dottern! Hon var jättenöjd då vi hade hittat kläderna. Först var hon måttligt intresserad av kläderna jag tyckte var lämpliga, och hon sa att allt var fint i hopp om att avsluta lidandet snabbt för att komma till hotellets pool. Efter en stund hittades fokuset och vi kunde handla klänning och skor! För lite mindre barn fanns där de ljuvligaste rosenmönstrade klänningar i pastelliga färger, här hemma har det varit svårt att hitta klänningar överhuvudtaget.

Nu har vi även planterat ut gurkorna och pumpan. Till min fasa ser jag att himlen är rosafärgad i horisonten med disiga höga moln. Det ska väl inte bli frost i natt!?!

Utsikt efter 268 mödosamma trappsteg. Dottern sprang som en hind före mig! Kan bara konstatera att hennes kondition är tiofalt bättre än min!

2009-05-18

Helgerna är verkligen mina oaser! Då kan jag ta dagarna som de kommer i lugnt tempo, ingen stress på morgonen, hinner med mycket och gör det jag vill. Sen kommer det förstås helger som är "upptagna" men de är det för att jag valt "upptagen helg".

Den här helgen har jag hunnit så mycket, och ändå har det inte känts det minsta stressigt. Började lördagen med att putsa nästan alla fönster i huset. Vad fint det blev! Ordnade med blommorna också till de nyputsade fönstren, kastade nån, flyttade nån. Planterat om blommorna har jag gjort för länge sen! När jag ändå höll på så tittade jag i frysboxen, hittade en hel del vinbär som jag raskt beslöt mig för att koka saft på, då det kommer nya vinbär inom kort! Blomklasarna på våra vinbärsbuskar är enorma! Maken har klippt ur buskarna, var femte gren från jorden har klippts bort, detta därför att jag läste i en trädgårdstidning att klasarna blir enorma om buskarna ansas hårt. Och har ni nån gång kämpat med vinbärsbuskar med miljarder små klasar, inklusive spindlar? Det har jag! Det är lättare att plocka få stora klasar än mängder små, inklusive alla spindlar!

Dottern har varit på skötarläger. Vad roligt dom haft! Har fått berättat i eftermiddags om alla lekar, spänningen att sova i tält, somna SENT, rida sin älskade sköthäst, putsa sadlar osv. Då jag kom i eftermiddags låg tjejerna på filtar utanför stallet, i knä på varann och bara njöt! Det såg så härligt ut! E hade putsat allas ridstövlar! Av nån anledning tycker hon om att putsa sadlar och stövlar Mina gamla ska hon få putsa till veckan, jag har ju fått nya av företaget, men dessa har jag inte nänts börja använda än, vill inte att de ska bli smutsiga!

E ska få en ny hjälm i veckan. Jag tyckte att det var lite underligt att hon tog av sig ridhjälmen så fort hon kom ur sadeln. Häromsistens tecknade jag åt henne från läktaren "SÄTT PÅ DIG HJÄLMEN" efter en ridlektion. Motvilligt satte hon på sig den igen. Efteråt pratade jag med henne om detta och då visar det sig att hjälmen har blivit för liten. Varför kan inte ens barn säga att hjälmar, skor etc blivit för små?!?

I helgen har vi burit in mängder med ved också. Clas fick "ett parti" billigt och kunde inte låta bli att handla trots att vi har ved. Så nu har vi staplat och staplat ved, en del till källaren men det mesta till en ny stapel utanför huset!

Sen jag skrev sist har vi firat valborg också! Vi åker alltid till Uppsala Gamla Högar. Tidigare om åren har vi alltid ätit pizza innan brasan, men de två senaste åren har jag passat på att rida igen, eftersom en hel del ridplatser av någon anledning blir lediga denna kväll! Direkt efter ridningen for vi till brasan, träffade på bekanta där och dottern hittade fler klasskompisar och hade det jätteroligt. Jag stod nära elden för jag var väldigt frusen, och den värmde härligt! På väg hem från brasan räknade vi eldar, vi åker alltid samma väg och i år kom vi upp till 32 eldar! Sen slappade vi bara, slötittattade på TV´n och åt nåt gott. Det har blivit en tradition!

Har satt det sista i landet nu och ska sätta några olika sorters gurka plus pumpa ikväll. Sen ska tomater och paprikorna till växthuset (tillsammans med gurkorna) så fort maken har gjort i ordning såbäddarna och sen är "såperioden" över. Nästa fas innebär rensning av ogräs och vattning!

Jag och dottern har varit på kosläpp! Det var korna vid Jälla som glatt skuttade ut ut lagårn efter en lång vinter. På Jälla har jag gått en gång i tiden, känns väldigt länge sen sist nu. Första året på agronomlinjen går man på Jälla, och fick lära sig ditt och datt om kor, mjölkning, foder, vall, traktorkörning osv. Det var öppet hus där och vi kunde titta på allt möjligt! Ett bra tillfälle för alla människor, både stora och små, som inte kommer i kontakt med lantbruk och dess djurhållning.

Nu är snart denna helg över och en ny vecka kommer... med nya möjligheter! Och nästa vecka är ju kort på grund av Kristi Himmelsfärd!
Värmande brasa vid Uppsala Gamla Högar!

Kosläpp på Jälla. Trodde att de ystra kreaturen skulle spränga stängslen!

Ved åter ved...

Brak, brak... (090517)

Satt och quiltade lite. Maken hade åkt till smen med ett trasigt lås till vår altandörr. Dottern hade gått till sängs. Lugnet lägrade sig i huset..

Plötsligt hörde jag ett brakande - oj vad katterna jagar och leker med varann tänkte jag. Brakandet avtog inte, jag var tvungen att gå upp för att se om det var en inbrottstjuv på väg in?... Då var det stackars prinsen i vårt hem, Nisse, som hade fastnat i kattluckan till altanen... På nåt sätt hade luckan fastnat kring magen på honom och han sprang skenande med den. På vägen i sitt panikskenande slog han i möbler och väggar.... Fick tag på honom i soffan, lirkande av honom luckan och lugnade ner honom....

Maken har satt fast luckan igen, den satt visserligen lite löst på grund av den trasig låsanordningen, men nu är frågan:

Ska Nisse banta, eller

ska vi sätta in en större kattlucka?
Nisse tycker inte om trånga kattluckor...

Vårvärme (090427)

Vad det är härligt med sol och värme! Mina tomatplantor växer så det knakar liksom de andra plantorna som kommit upp! Jag bär ut dom på altanen på morgonen och tar in dom på kvällen. I söndags, då jag skulle på Quiltkurs, sa jag åt maken "var snäll och kolla dom mitt på dan så att solen inte blir för stark" - "det är lugnt" fick jag till svar. Kursen var kanonkul! Kom hem på eftermiddagen och såg direkt att några plantor hade maken inte kommit ihåg.... Baljan med 200 tagetes hade klarat sig, men baljan med 70 tagetes var bortom all räddning, de hade nåt permanenta vissningsgränsen med råge... Så kan det gå, när man har för mycket att göra i trädgården! Maken håller på att gör nya planteringslådor, så fort dessa är klara ska potatisen sättas och sen kan jag sätta mina fröer. Om två veckor ska jag sätta lite olika gurkor. Det är faktiskt jätteroligt med trädgård, men det är en stor nackdel - man sitter fast hela sommaren i form av all vattning, rensning, skördning. Det är lite synd, som tur är har vi tre badställen relativt nära och till dessa åkte vi omväxlande nästan varje dag under förra semestern. Enda sättet för oss att riktigt koppla av, är att åka bort/utomlands.

Blev lite skraj i fredags då skolsyster ringde hem till mig och berättade att E råkat svälja en glasbit från ett sönderslaget glas i matbespisningen. Åtgärd: intag av massor av morötter, hårt bröd och en tårtbit (hur hon nu lyckades hitta en sån, men nån av lärarna hade kanske fyllt år!). Sen skulle vi avvakta och kontakta sjukhus vid magont etc. På kvällen var E bjuden på kalas hos en klasskompis och på den skulle hon prompt åka, de skulle sova över på en skola där det "Spööökade", och denna tillställning ville hon delta i, trots eventuella glasbitar i sin lilla mage. Men nu kan vi konstatera att allt är lugnt, faran över och att det slutade lyckligt.

Har varit på teater, såg Babben och Loa F på Intiman, en tänkvärd akt/musikal som på samma gång var allvarlig/tänkvärd/rolig. Promenerade dit från T-centralen, och tänkte på min moster A och hennes man S, som båda tyvärr är borta nu. Tänkte på hur det var när jag var ung, och ofta promenerade till dom från city, efter titt i affärer, för att få en kopp kaffe och en trevlig pratstund. Kommer tillochmed ihåg deras jobbiga trappa, med 96 trappsteg, och hur jag ibland satt utanför deras dörr och hämtade andan lite innan jag plingade på. Gillar Stockholm, ibland kan jag riktigt längta tillbaka dit, till T-banorna och den frihet jag kände där. Men var sak har sin tid - och nu är det "Uppsala"-tiden med trädgård som gäller!

Påsk (090410)

Det är skrämmande vad tiden runnit i väg. 😮 Har tänkt jättemycket på hemsidan, men har helt enkelt inte hunnit uppdatera den på snart en månad.... Det har varit alldeles för mycket den senaste månaden.

Men nu är det lugnare! Maken och hans vuxna son har farit till Ånn på påsksemester, de far skoter hela dagarna. Av olika skäl ville jag inte följa med denna påsk. Jag och dottern har en lugn vilsam påsk här hemma istället! Vi har haft en shoppardag på Gränby centrum, där vi handlade lite kläder och mest sprang omkring och tittade i affärerna. Fyra påskägg köpte vi och lite godis att lägga i dessa, E skulle tydligen byta ägg med fyra kompisar. Sen åt vi lunch på en lunchrestaurang, åt en italiensk glass till efterrätt, och jag fick en cappucino - älskar denna kaffedryck! Vi avslutade dagen med att åka till Arken Zoo så att E kunde köpa en träbrygga till sina marsvin - och jag tror faktiskt att hon tyckte det var roligast på hela dan! Hmmmm.....

Har satt över tvåhundra tagetesfrön nu, och ca ett femtiotal tomater (5 sorters), paprikor och mallorcablommor. Brukar sätta plantor med "råge" - för det har hänt att katterna knaprat på plantor i obevakade ögonblick, så att plantan inte återhämtat sig, och sen brukar kollegorna på jobbet få en del - och jag en del av dem, byteshandel med andra ord! Annars ser det hemskt ut i trädgården, så här års brukar vi ha krattat ordentligt och tagit bort allt visset, men i år hann vi inte med, pga makens borreliainfektion i oktober 2008. Tackochlov återhämtar han sig bra, och är i stort sett återställd, så fort han kommer hem från sin Ånn-semester, ska vi sätta fart ute också. Pelargonerna har vi tagit in från vinterförvaringen i Friggeboden och de ser jättefina ut! Planterade om dom häromdagen, och idag bar jag ut dom på altanen för härdning. Ska klippa sticklingar från dom, men de ska få hämta sig lite först.

Vi har lekt bilhandlare, dvs sålt även den andra bilen (Blocket) och köpt en (och fick en på köpet). Så nu har vi en "finbil" och en "fulbil" (båda Volvo, den ena årsmodell 2006, den andra 1988 - vilken som är "fin" och "ful" är en smaksak).

Tänk vad bra Tradera är. Har liksom inte förstått mig på det förrän nu! Har länge tänkt komplettera min matservis med kaffeservisen, men har tyckt att det varit lite dyrt. Har tittat på Blocket då och då, men för det mesta säljs koppar och fat enochen, liksom tilhörande assietter etc. Likaså är det på Tradera, då jag sonderade terrängen där. Men så en dag, var det en hel servis till salu, och ett krav var att servisen skulle avhämtas i Bälinge. Jag kontrollerade genast att det var Bälinge här i Uppland och inget i Skåne eller så - och tänka sig det var i Uppland. Började buda så smått på den, men fick sen veta av en kollega att man ska buda sent, alldeles innan auktionen går ut för att få bra pris. Tänk att det fortfarande finns saker att lära sig! Budade sent och vann auktionen, fick en hel kaffeservis med kaffekanna, sockerskål och gräddkanna för lite drygt 1500 kronor! Ett riktigt fynd med andra ord! Så nu har jag hela mat- och kaffeservisen!

Om en stund ska vi till stallet, jag och dottern går på en dressyrkurs där. Jag hade glömt fylla i önskemål på hästar, så jag fick naturligtsvist Akilles - som ingen annan vill ha, men jag har ridit honom rätt mycket så det var helt OK. Akilles är stel som en planka och dessutom grining i boxen. Igår då jag skulle ta ut honom till spolspiltan, stod han med baken mot boxdörren och la öronen bakåt och lyfte dekorativt ena bakbenet då jag ville öppna boxdörren. Med tanke på vad som kan hända med irriterade hästar (avbitna lillfingrar tillexempel) lät jag honom vara ifred ett par minuter, fick hästgodis av dottern, samlade mod, öppnade boxdörren, gick in gav honom godiset och ledde sedan ut honom ur boxen. Utanför boxen är han snällare, men han lyfte allt sitt vackra bakben lite hotande då jag la på sadeln.... Få se hur det går idag. Denna häst får man verkligen handskas med vaksamhet. Då han är sadlad och klar, är han snäll som ett lamm, och gör allt man ber honom om, med undantag av att hoppa för högt förstås. Gå in på Uppsala Ponnyklubbs hemsida, och läs mer vetja!

Det får vara bra för denna gång!

Påskfint på altanen!

Vårväder! (090315)

Vad det är vårlikt just nu, ljust och härligt, det töar och slaskar, och känns i luften - "nu är det på g". Jag hade svaga planer på att plantera frön, men hejdade mig, vis av erfarenhet sen tidigare då jag skulle hålla snorgröna tunna plantor vid liv till tid för utplantering, och hur dessa hårt utmärglade plantor (av ljusbrist/näringsbrist) sen knappt överlevde omställningen till livet på andra sidan om fönstret. Nej, ska härda ut minst en vecka till innan jag skrider till verket!

Nu är min kontorshörna klar, blev hyfsat bra. Har rensat bort ett dockskåp, som E fick av oss i julklapp för många år sen, med möbler och dockor. Den ska jag sälja på blocket. Vi har massor av gamla dockmöbler etc sen jag var liten och dessa ska vi naturligtsvist spara, liksom merparten av andra möbler etc som E fått i presenter, köpt själv osv. Är på jakt efter ett dockskåp som man kan stänga på framsidan, som vi kan ställa in alla dockskåpssaker mm vi har kvar.

Denna helg har jag varit ovanligt duktig på att slappa. Jag har lite svårt för det, tycker att en dag känns misslyckad om man inte gjort åtminstone en nyttig sak. Och en "nyttig sak" - innebär då att storstäda källaren, eller putsa alla fönster, eller baka 8 timmar så att frysen är smockfull. Denna helg har jag inte varit nyttig, utan har slappat massor, bara legat på soffan och funderat. Har inte ens promenerat i det vackra vårvädret, och det skäms jag inte för. Hade ingen lust att ge mig ut, ville bara vara inne och slappa. Veckorna är så hektiska med alla ridningar och allt som ska göras hemma, så då känns det knappt som att jag är hemma överhuvudtaget, och denna helg ville jag bara vara hemma i min egen "borg".

E´s dockskåp i en vitrindel till ett skåp vi hade.

Dockskåp til salu!

Min nya kontorshörna!

Kontorshörnan!

En ledbruten strykbräda (090309)

Häromkvällen då jag satt och slötittade på TV, hörde jag något som lät, och jag gick upp för att titta om nån av mina fyrbenta hade haft ner någon blomkruka eller vas med tulpaner. Men allt såg OK ut, och jag tänkte inte mer på det. Långt senare på kvällen, då jag gick ner i källaren för att skotta kattlådorna och hänga tvätt såg jag vad det var som hade gett ifrån sig det obestämbara ljudet! Det var min strykbräda som hade gått av mitt itu, likt en slokande tulpan stod den ledset på golvet i källaren. Den avbrutna skivan hängde i tygfodralet....

Då vi studerade den närmare, så var det spånskivan som gett vika strax utanför den järnställning den vilat på. Misstänker starkt att vår tungviktare katt med namnet Nisse, hoppat upp på strykbrädan, för att kunna blicka ut över nejderna, varvid den "brustit". Till saken hör att strykbrädan är 31 år gammal, och den har följt mig genom åren till många olika slags boenden! Min man, som inte tycker om att saker och ting kastas i onödan, håller på att funderar på hur den ska räddas, senaste budet var att göra en helt ny skiva, som monteras på järnställningen. Vi får se vad som händer med den slokande strykbrädan!

En annan sak som följt mig under många år - Volvon - har idag flyttat till sitt nya hem! Jag följde med dit, och det är ett mycket trevligt skötsamt par som köpt min trotjänare. Jag hoppas att de får mycken glädje med sin nya bil och att den sköter sig lika bra som den gjort i vårt hem!

Jag är inte nöjd med min arbetsplats här hemma. Skulle vilja ha ett nytt skrivbord av något slag, och organisera upp min datorhörna. Just nu sitter jag med datorn på en bricka i knät, på en hård stol och skriver. Papper etc ligger i en krans runt om mig på golvet, pärmar etc står i bokhyllor bakom min rygg. Har tittat på Blocket och på Tradera, för att se vad som finns och om det finns nåt intressant. Det värsta är att det inte bara är att skaffa nåt nytt skrivbord, utan det kommer att skapas en massa arbete i form av ommöbleringar, omsorteringar osv. Vi har ett stort hus, med öppna ytor och inte så många rum, så jag ska ta mig en rejäl funderare för att få det så bra som möjligt framöver. Skynda långsamt med andra ord!

Igår var vi på ett 85-års kalas. Det var moster A som fyllde, och hade ställt till med kalas för släkt och vänner. Inte nog med det, min moster hade planerat, handlat och lagat all mat inklusive tårtor (med lite hjälp av min mamma), som vi under trevliga former smaskade i oss! Jag hoppas innerligen att jag får vara lika pigg som henne, på ålderns höst!
En vacker blombukett min moster A fått på sin 85-års dag!

Frihandskviltning mm (090227)

Jag visste inte riktigt om detta inlägg hör till "Quilt" eller till "Blogg", men till sist valde jag att skriva om mina kviltningsupplevelser här! Igår kväll åkte jag till "Qulitbiten" för att gå en kurs i frihandkviltning. Jag har själv försökt frihandskvilta hemma men det har inte gått bra, tråden har gått av, nålen böjt sig, sömmarna har inte sett vackra ut. Istället för att försöka lära sig själv med oändliga "trial and error", valde jag att gå en kurs! För en liten penning får man en massa erfarenhet serverad på bricka så att säga, och ens entusiasm blir inte naggad i kanterna av alla misstag. Vi var 8 stycken förväntansfulla damer, som samlats i den lilla lokalen, packat upp våra symaskiner med tillbehör och förväntansfulla satt och väntade på vad vår lärare K skulle lära ut. Kursen var väl förberedd med en introduktion först om trådkvalitet, nålögonens storlek, vilken vadd som var bäst lämpad, osv. För att få ett bra resultat med frihandskviltning måste man öva mycket! Och att vi varochen har nåt eget mönster, som vi bäst kan utföra naturligt!

Övningslappar delades ut, och sen sydde vi för brinnande livet! Mönster efter mönster skulle gås igenom med stegrande svårighetsgrad. Jag fick nostalgitrippar - kom ihåg hur det var på syslöjden, för många år sedan, då vi fick sätta oss vid symaskinerna med lätt luddiga tjocka papper med linjer på som vi skulle sy efter. En del tjejer sydde långsamt, fokuserat med tungan utanför munnen för att hålla stygnen efter linjerna. Andra gasade på lite fortare och följde linjerna någorlunda (jag tror att jag tillhörde dessa faktiskt!). Pojkarna lekte rallyförare med sina symaskiner till syfrökens förtvivlan, det gasades på rätt friskt för allt vad maskinerna var värd och att linjerna skulle följas var av underordnad betydelse!

På kviltkurser gasar vi inte på som pojkarna i min nostalgitripp - men man ska ha fart på nålen - ju snabbare nål och ju snabbare smekande rörelser med tyget - ju bättre resultat. Ni kan se på bilderna, hur det gick för mig! Vid en övning "skuttade" nålen på min maskin, kunde inte begripa vad det berodde på. Trädde om trådarna, gjorde rent under pressarfoten. Det skuttade ändå - kom på att jag kommit åt touchdisplayen och ställt in en slags zickzack. Inte undra på att nålen "skuttade"!

Annars har veckan lunkat på "som vanligt". Vi har köpt en ny bil och ska nu sälja två bilar. Och det är inte det lättaste, men till sommaren har vi säkert sålt dom! Vi har satt "Till salu"-lappar i dem, och imorse bad maken mig att parkera på den bortre parkeringen, för att möjliggöra att fler bilister ser den från en stor väg som går bredvid. Jag gjorde det. Skulle veckohandla på väg hem från arbetet, rusade iväg till parkeringen, och hittade inte bilen?!? Då hade jag gått till min "vanliga" parkering, men blev glad att ingen stulit bilen i alla fall!

Strax börjar "Så ska det låta", ska fixa lite mys till dess. Hoppas att er helg blir bra!
Start frihandkviltning.

Resultat från finalen av frihandskviltningskursen.

Sportlovsvecka (090222)

Dottern har haft sportlov. Jag har arbetat som vanligt, men tog ledigt en dag för att åka skidor med E. Det var kallt den dagen, men friskt, så vi tog en rätt lång runda. Och det var underbart! E tycker om att åka skidor, hon har åkt varje dag denna vecka och till och med på kvällarna i mörkret med pannlampa, reflex-väst och en blinkande lite lampa på ena armen. Hon har åkt i skoterspåren utefter åkrarna utanför vårt hus! En fördel med att bo på landet, då det finns snö - kan man ta på sig skidorna och bara skida ut från huset! Synd bara att det är så lite snö i dessa trakter bara....

E är hos mormor och morfar sen några dagar. Där har hon åkt skridskor i timmar. Då vi taldes vid igår kväll, fick jag order om att ta med mig mina skridskor och en hjälm, för vi ska åka skridskor tillsammans. Bäst att lyda order! Ska bli spännande att se hur det går, har åkt skridskor otroligt sporadiskt under de senaste tio åren, men det är väl som att cykla, har man en gång lärt sig, så sitter det i ryggmärgen!

I tisdags var vi till Fyrishov och badade - också en "sportlovsaktivitet". Jag var så trött, så trött den dagen, och hoppades på att E skulle ha glömt att vi pratat om att åka till Fyrishov och bada. Men dottern kom ihåg och blev ledsen då jag antydde att jag egentligen var lite för trött. Vi träffades på Gränby C, där vi handlade lite mat som maken tog hem och vi andra fortsatte till badet. Som tur var, var det lite folk där, det kan vara hur mycket folk som helst där under lov från skolan, men inte denna gång. Kanske var alla människor trötta efter aktiviteter i skidspår och backar, och vilade hemma istället.

På Fyrishov, då det ska badas i timmar, måste en strategi läggas upp, för att orka. Först badade vi i äventyrsbadet, där är vattnet kallt. Efter nån timme eller så, blir jag kall och frusen, och då går man till undervisningsbasängen där vattnet är 32 grader varmt. Efter ett tag blir vattnet även här kallt, och då förflyttar man sig till bubbelpoolen. Där är vattnet hett och underbart! Sen fikar man, och sen börjar proceduren om igen - äventyrsbadet, undervisningsbassängen, bubbelpoolen. Att gå i äventyrsbadet gång nummer två, kräver mod och karaktärsstyrka. Det är bara så vidrigt, det motsvarar pärsen att bada i älven utanför mina kusiners sommarstuga i Sjörgrå, Hälsingland, på midsommarafton! Denna gång på Fyrishov, kunde jag inte gå i äventyrsbadet en gång till, det var omöjligt! Dottern skuttade raskt i (barn känner ingen kyla, de badar timme ut och timme in, så småningom med blå läppar och huttrande kropp - trots detta "fryser de inte"), åkte ruschkanorna gång på gång. Jag gick till bubbelpoolen direkt. Efter drygt tre timmar på Fyrishov, åkte vi hem och åt semlor!

Träffade förresten en fd kollega på badet - vad konstigt och totalt främmande det är att träffa kollegor iförda badkläder - man känner nästan inte igen varann. Hursomhelst, denna man var värd en tapperhetsmedalj, han hade varit där med sina tre döttrar och deras kompisar i drygt 5 timmar! Han såg lite "off" ut, satt på bassängkanten och blickade ut över sina små telingar, som hoppade/skvätte/stänkte i vattnet. Han ville åka hem, men barnen tyckte att de precis kommit dit!

Spökar det i vårt hus? (090216)

E har sitt rum i källaren, ett rum inrett efter hennes stora intresse hästarna (hästfond, hästbård, hästbilder osv)! Hennes kompisar tycker att det är jättefint men en del av dom påstår att det spökar där nere. De har hört bakningar, dunkningar och sett skuggor. Livlig fantasi med andra ord, för vårt hus är inte så gammalt och visst är det väl så att det bara spökar i GAMLA hus! Hursomhelst - i fredags kväll skulle E och hennes kompis Jo undersöka hur det egentligen var med spökerierna. De laddade upp med en försvarlig mängd godis och utförde förundersökningar genom att ivrigt studera Youtube´s alla träffar på "ghosts". En del träffar var lite "otäcka". Därefter gick de ner till "spökrummet", det berättades spökhistorier, en seans utfördes med anden i glaset, så kallade "orbs" fotograferades, och energirikt godis intogs. Målet var att tjejerna skulle vara vakna efter spöktimmen, för att utföra observationerna under den bästa spöktimmen. Klockan 00.30 gick jag ner för att kolla hur det gick, och då sov de djupt! Det tar på krafterna att observera övernaturligheter! E berättade att de hade väckt varann för att vara vaken tio minuter i taget, men att de hade gett upp 23.45, då tröttheten tog överhanden!

Resultatet av tjejernas studier: anden svarade bokstaven "T" och några "orbs" hade fastnat på några fotografier. Jag tyckte att det var dammkorn på linsen, men se det var det absolut inte!

Jag vidhåller att det närmaste spöke som finns i det här huset, är jag själv, då jag stapplar upp på morgnarna, helt medvetslös av trötthet, blek med håret på ända!

Tiden rusar fram (090215)

Det är inte klokt vad tiden rusar fram egentligen! Häromdan fyllde jag ett stort antal jämna år, vilket i och för sig var väldigt roligt men också omtumlande - hur fort kan 50 år gå egentligen. Men efter att ha blivit firad av släkt och vänner kändes det riktigt roligt trots allt. Och man är ju inte äldre än vad man gör sig till, får man bara behålla hälsan så finns förhoppningsvist många år kvar! Jag hade en trerätters middag för familjen med vit duk och tillhörande servetter, vackert dukat och placeringskort som E gjort. Denna gång i form av hästraser och så skulle vi gäster gå omkring och leta fram våra platser. Då vi alla stod vid "vårt" placeringskort, fick vi vända på korten och se om våra namn stod därpå! Kul - och vi hittade våra platser, nästan utan problem, tveksamheter rådde för mormor och "farmor" men efter diskussioner ställde de sig rätt! Roligt också med presenter - fick en peng av föräldrarna, och en peng av min bror (ett bidrag till den crosstrainer jag vill köpa), ett vackert silversmycke av "farmor" och till sist en vacker ring av maken och dottern! Av mina arbetskompisar fick jag ett Kalevalasmycke "Snöblomma" och av företaget ett par ridstövlar! Av mina "pärl"vänninor fick jag quilttyg, chokladpraliner (himmelskt goda) och några skönhetsprodukter! En av mina väninnor förkunnade att det bar emot att skriva "Grattis på 50-års-dagen", det kändes helt främmande att skriva "50" vilket värmde mitt hjärta! Sen fick jag även gratulationskort och telefonsamtal från släkt och vänner! Tack alla!

Annars har det inte hänt så mycket. Dagarna rusar som sagt var fram. I torsdags red jag en äldre stillsam häst "Akilles" som betedde sig som en unghäst. På UPK installeras just nu nya speglar i ridhuset, och dessa bestämde sig "Killen" för att de var oerhört mystifika och farliga. Han spejade och spejade efter dessa, och vid några tillfällen då vi hade speglarna i ryggen, studsade han fram ystert, för de kunde ju "anfalla". Kul att uppleva hans unghästfasoner.

Vi håller på att titta på en ny bil, och det är inte det lättaste. Det snurrar modeller/antalmil/färger/tillbehör/kampanjer i huvudet. Vi ska sälja min älskade Volvo som troget tjänat mig under 26000 mil och 14 år. Men på senare år har den visat på allt mer skavanker, förra året lagade vi den för 6000 kr och det är väl dags att sälja den innan den blir all för skraltig. Kommer ihåg min första bli - en Datsun Cherry, som jag hade under en tioårsperiod, och for land och rike runt med mina skogisar på kattutställningar. Och den bilen var verkligen skraltig på slutet - idag skulle jag aldrig sätta mig i en sådan bil och gladeligen köra till Gardemoen (Norge) med väninna och ett stort antal skogisar. Att man vågade! Men den skötte sig excemplariskt under dessa långmilafärder! En sommar pajade "allt" på denna trotjänare och vi tog beslutet att inte reparera bilen mer. Den stod på garage uppfarten den sommaren, framåt hösten bogserades den till skroten. Då hade bromsarna fastnat, och bilen lämnade långa bromsspår i gruset. Det var hemskt, kändes som om bilen protesterade mot sin sista färd (så blödig kan jag bli ibland) och under en veckas tid tittade jag dagligen på dessa bromsmärken och mådde dåligt. För skrotpengarna jag fick för bilen, köpte jag en guldberlock till mitt armband, varje gång jag använder det armbandet, påminns jag om min gamla trotjänare, den lilla gröna blien som jag haft så roligt med!

Har nästan planterat om alla mina blommor, och i takt med det allt mer ljusa dygnen, har de piggat på sig och blivit så vackra! Det är nästan så att jag känner mig "vårlig", och fått lite mer energi på kuppen. Har dock inte gått mina långa helgpromenader denna helg, det råder isgator på min väg och jag har ingen lust att ramla kull och slå mig.

Igår åkte jag och E till Ö-våla och tittade på Uppsala Kattklubbs kattutställning. Tittade på rexarna framförallt men även några skogisar, och pratade med lite folk. E shoppade lite småprylar och så fikade vi (billigt!) och sen for vi hem igen. På kvällen tttade jag och E på en "Piratfilm" (Pirates of Carribean - stavas det så - Död mans kista) - herregud vilken lång film. Vi tittade och tittade och tittade. På slutet sov jag mellan varven, och till slut var jag tvungen att fråga hur lång tid det var kvar - 20 minuter. Filmen var i och för sig bra men alldeles för lång. Och sjöodjuren var skickligt gjorda! Speciellt "Davy Jones", med sina tentakler som rörde sig så vackert.
I ett obevakat ögonblick smet Tessan upp på bordet!

Vem är det som går och går och aldrig kommer till bilen? (090202)

Nu när det är så mörkt om kvällarna, brukar jag gå en promenad båda dagarna under helgen. Så skönt med frisk luft och motion. I lördags gick jag min vanliga korta skogsrunda och var helt slut, efter att ha "pulsat" (är väl att ta i men det var ca 7 cm snö med skare som jag klev igenom varje steg jag tog). Efter denna pärs, ställde jag mig och bakade (en liter bullar, en liter matbröd, en långpanna med sockerkaka med kolasmet på) och diskade och lagade mat samtidigt. Gick undan som sjutton och blev slut på kuppen, men nu har jag bröd i frysen i alla fall!

Igår ringde en väninna och frågade om vi skulle gå en promenad "runt Rasbo" "den korta biten". Tänkte att det kunde vara trevligt att både gå och få en pratstund samtidigt så vi träffades i Gåvsta. Klockan var då 14. Vi gick och gick, på vägarna i en stor cirkel, gick efter raksträckor, runt kurvor, förbi ladugårdar, gick och gick, pratade och pratade, gick och gick. "HerreGud" - hur lång är den korta slingan egentligen tänkte jag. Till slut kom vi äntligen fram till bilen, och då var klockan 16! En riktigt lång promenad med andra ord! Under tiden vi gått, hade dotern åkt skidor med grannens flicka, så vi blev ordentligt motionerade igår. Fast jag undrar i mitt stilla sinne hur lång den långa slingan som min vänninna brukar gå! Ska nog testa den framöver också!

Semlor, semlor... (090127)

En av mina passioner här i livet, bland många andra är SEMLOR. Jag kan knappt bärga mig till semmelsäsongen börjar, och jag skäms inte ett dugg för att äta semlor både en och två, tre gånger i veckan fram till påsk. En princip har jag dock, och det är att det skulle aldrig falla mig in att börja med semmelätandet i mellandagarna. Där går gränsen!

Semlor ska sen vara "naturliga". Med andra ord - konstifika skapelser som "wienersemlor", "saffranssemlor", "chokladsemlor" osv gillar jag inte!

Mina semlor är helst hembakta, små, urgröpta där det urgröpta brödet mixats med mandelmassa/delar av locket/lite mjölk, den mixade smeten ifyllt i brödskalet igen, grädde på toppen, ett trekantigt lock och pudrat florsocker ovanpå fulländar skapelsen. Till det dricker jag en stor stark kopp kaffe! Så underbart gott!

Sådana ska jag ila mig iväg och göra nu, och lagom till "American Top Model" ska jag slå mig ner i soffan och bara njuta!

Nästan som mina specialare!

Har du gjort bort dig nån gång? (090125)

Jag börjar uppnå en alltmer mogen ålder och då denna inträffar, kan det konstateras man trots allt gjort bort sig en och en annan gång under sitt liv! Vissa händelser skäms man för, andra kan man komma ihåg med humor!

För inte alltför länge sen gjorde jag bort mig. Det hände sig på det företag jag arbetar. Jag höll på med lite allt möjligt på odlingslab, och skulle bland annat autoklavera lite gods. Satte igång autoklaven, sysslade med lite annat, och bevakade autoklaven mellan varven. Tyckte att den tog ovanligt lång tid på sig och att den pyste och levde om lite mer än vanligt. Rätt som det var fick jag ett telefonsamtal av chefen, som glatt meddelade att "vakuumpumpen var ur funktion" (en central sådan). "Jaha", tänkte jag, "det är därför autoklaven tar sån tid på sig", och avbröt körningen. Öppnade locket till autoklaven. Det skulle jag inte ha gjort... Ånga vällde ut (brände mig inte) och så gick brandlarmet.

"HerreGud" - "var det jag som orsakade brandlarmet" eller "hade en brand startat som utlöst brandlarmet i precis samma sekund som jag öppnade luckan till autoklaven"?!?

Nu var goda råd dyra, jag bytte snabbt om från arbetskläder till civila kläder och löpte ner i korridoren till en elektronisk tavla, och ve och fasa, det lyste en röd lampa som indikerade brand i hus 38.

Odlingslab ligger i hus 38....

Löpte tillbaka till korridoren där odlingslab ligger och kom samtidigt som fastghetschefen och utrymningsledaren... Lika bra att erkänna direkt, gick fram och talade om vad som inträffat. Samtidigt kommer brandkåren, två fullt utrustade brandmän med syrgastuber, asbetsdräkter, hjälmar - lite lätt svettiga (de såg ut som de där brandmännen i kalendrarna, som så svettigt/sotigt har räddat en liten stackars kattunge undan den fasansfulla brasan, de som kom till mitt arbete var dock inte barbröstade) inrusandes tillsammans med ett brandbefäl. Liksom ett stort antal mycket intresserade kollegor från korridorerna runt ikring. Pinsamt...

Det tog ett tag att reda ut vad som hade hänt och jag fick visa på ritningar var autoklaven var placerad och visa på det brandlarm som lösts ut. Den dagen, var det många kollegor som glatt frågade "är det roligt med brandlarm", "vissa gör vad som helst för att få se brandmän", osv. Fastighetschefen ler så glatt, lite finurligt, varje gång vi träffas.

Jag är mest glad att jag slapp betala denna utryckning och att det inte brann på riktigt! Och nuförtiden aktar jag mig för att öppna autoklaven innan den svalnat till rumstemperatur.

Karibisk afton (090118)

Jag har den stora förmånen att arbeta på ett företag, som varje år anordnar en KickOff för sina anställda. Då brukar det serveras god mat, dryck och underhållning med bra artister. Genomgående har det varit teman för festerna, där allt byggs upp kring temat.

I år var temat "Karibisk afton"! En lokal hade hyrts för ändamålet, bussar tog oss till lokalen och sen kunde festen börja! Cirka en tredjedel hade klätt ut sig, där fanns "hacienda-ägare", "pirater", ljuva damer i storblommiga klänningar, och en hel del kollegor var iförda virkade röda/gröna/gula baskrar med svarta rastaflätor framstickandes! Jättekul att se! Själv var jag feg och hade bara tagit något festligt på mig... Nästa år kanske!... Vi fick äta karibisk mat. Till måltiden spelades det medryckande musik med slaginstrument. Fascinerande att oljefat etc kan bli så läcker musik. Magdansöser dansande mellan borden, otroligt vad de kunde skaka på sina magar! Efter maten var det fyrverkerier! Och sen underhållning, där ett känt par från "Lets Dance" framförde några dansnummer. Som kronan på verket hade detta par lärt upp åtta personer från vårt företag, representanter från olika avdelningar, ett dansnummer som framfördes under jubel!

Sen startade dansen, så roligt, för att det dansas alltid mycket på våra "KickOffer". Jag var inte kvar så länge, men tillräckligt länge för att jag skulle få ont i fötterna av allt dansande!

Kan det bero på månen? (090112)

Vilken pärs jag hade igår innan jag sent omsider somnade...

Var rätt trött vid 22 och gick då till sängs, med förhoppning om att somna tidigt för att vara pigg som en strålande lärka på min första arbetsdag efter den låååånga ledigheten.

Så fort jag la ner huvudet på kudden började Beyonces "If I were a boy" mala, om och om igen. Den låten är min favoritmelodi just nu, men efter att ha hört den oavbrutet parallellt som det kom exploderande fragment som "inte glömma gympapåsen", "C ska till läkaren denna vecka", "frozen design på jobbet", "två uppstarter ska jag till med direkt", "javisst ja gympapåsen", "hur ska det bli med vår sjuka granne och alla hans kaniner","och katter", "vad ska jag ha på middag på lördag", gympapåsen", "usch för frozen design" osv osv i två timmar är jag inte så förtjust i melodin längre. Klockan midnatt gick jag upp, kokade en stor kopp grönt te och tittade på en deckare på TV´n, "If I were a boy" malde lite diskret i bakgrunden (i mitt huvud).

Klockan 1 gick jag och la mig igen, med fast beslutsamhet att "här ska det sovas". La mig, "If I were a boy" startade igen, lite mer diskret denna gång, och sporadiska fragment i form av "gympapåsar" etc bombarderade mitt huvud... Tog till mitt specialknep - av med täcket, lyssna på mina egna andetag och ligga helt orörlig (vilket i det läget kan vara helt omöjligt då det kliar överallt och man bara måste få vända på sig bums) och inte tänka på nånting. Lyckades med det, blev dåsig och somnade efter att ha dragit på mig täcket. Då var klockan halvtvå... Kommer ihåg att jag sov så gott!
 
Klockan två väckte E mig för att tala om att hon hade växtvärk. Värmde vetekudden åt henne och somnade snabbt om, utan knep eller "If I were a boy".

På morgonen såg jag att det var en vacker stor fullmåne ute! Naturligtsvist berodde min sömnlöshet på denna måne, för det har man ju hört att äldre människor kan påverkas av detta! Ikväll tror jag att jag somnar lätt, utan "If I were a boy" och trots att det fortfarande är fullmåne ute!
Mysslan och Tessan är lyckliga dom, de har aldrig sömnproblem, de kan sova när som helst och hur som helst!

Har det redan gått elva dar på detta år 2009 (090111)

Har lite ångest, för imorgon börjar min vardagslunk igen. Det känns både bra och hemskt. Har haft en härlig "ledighet", där jag förutom all familjeservice (tvätt, städ, plock, matlagning, handling) haft lite egen tid. Maken är fortfarande tagen av den borreliainfektion som han fick i slutet på oktober. Som grädde på moset drog han av ett muskelfäste i ena armen vid axeln, och har inte kunnat göra nånting. Vi tillbringade en hel fredag på akuten på Akademiska sjukhuset, fick armen röntgad, och det konstaterades ett avslitet muskelfäste. Att detta muskelfäste går av, är tydligen ett vanligt fenomen, speciellt vid cortisonbehandlingar. Armen ska röras som vanligt, för att de omkringliggande musklerna ska byggas upp i styrka och så blir armen funktionell igen! Det kunde vara värre med andra ord! Det blir bra för Clas att jag återgår till vardagen igen, för då får han minsann hjälpa till hemma igen!

På trettondagsafton var jag till Solna, där vi firade årets tjejträff, en tradition vi haft sen början på 1990. Det är släktens alla tjejer som träffas, från 15 till 90 årsålder. Vi pratar om gamla minnen och hur vi har det, stärker släktbanden med andra ord. Tyvärr har den stora tjejskara vi var från början krympt, då medelåldern blir allt äldre. I år "debuterade" tre svärdöttrar och de var en frisk fläkt i vårt gäng!

Har gått många och långa promenader under min ledighet. Har utökat min ordinarie sträcka, som nu är ca 8-9 km lång! Går igenom en hästgård (har frågat om lov att gå där, och det fick jag) så jag får se trevliga hästar också! En dag såg jag två rådjur, som sprang ut ca 10 m framför mig i skogen - jättevackra! Blev lite upprörd dan före nyårsafton, då ett gäng stöddiga jägare stod på "min skogsväg" och fikade med bössorna i armvecken. Vände på klacken och gick tillbaka med tunga steg, med hopp att skrämma bort dessa rådjur från de otäcka jägarna... Promenerade en dag med en väninna som skaffat hund, och blev nästan sugen på en egen hund, men sen besinnade jag mig, för min tid räcker helt enkelt inte till för en hund.

Veckorna kommer att gå i ett rasande tempo framöver, det är ridningar flera gånger i veckan och några quiltkurser. Clas har fått för sig att han ska bygga ett nytt växthus (hur det nu ska gå med den svaga armen)! I höstas kände jag en lust att plantera igen, har lagt ner allt intresse för trädgården under några år nu, för att jag helt enkelt inte orkade/inte hade tid. Har faktiskt tänkt på vilka tomater jag vill sätta etc!

Det känns härligt med ett helt nytt år framför sig! Har en del planer som jag hoppas ska genomföras under året! Återkommer om detta!

Första dagen på det nya året! (090101)

Idag sov vi länge eftersom vi (och många andra) la oss sent igår natt. Vi tillbringade de sista timmarna på år 2008 och den första på år 2009 i Västerås. Såg ett gigantiskt fyrverkeri från föräldrarnas baklong på nionde våningen och skålade in det nya året. Sen for vi hem till Uppsala, för det är ju underbart att vakna upp hemma i sin egen säng. Borta bra men hemma bäst! Sen har vi bara slappat, jag och E var ut på en långpromenad. Under tiden fixade maken mat, dvs köpte pizza, som vi just ätit upp.

Tänk att vi nu har ett helt år framför oss, med så många dagar att disponera! Jag ger inga nyårslöften längre, för det är så jobbigt om man mot förmodan inte kan hålla dem. Däremot har jag satt upp en del mål och ambitioner som jag vill klara av detta år, för mig och för min familj. Vi brukar skriva en lista, som vi sen kollar av då och då under året! När jag var tonåring, lovade jag under några år att inte äta godis mot en summa pengar av föräldrarna, det skulle jag aldrig klara av idag. Ett annat löfte jag gav, och som jag också klarade av att hålla, var att inte börja röka. Min belöning för detta löfte var ett körkort av mina föräldrar! Dottern och jag pratar då och då om hur ohälsosamt det är att röka, och jag hoppas att hon aldrig börjar med denna ovana.

Imorgon är det en dressyrkurs för dottern (julklapp), i över morgon likaså! Sen ska jag fixa fika till UPK´s hopptävling på söndagen och på trettondagsafton är det dags för årets tjejträff i Stockholm. Dagarna går med stormfart och snart är min långa långa julledighet över...

Fjärde advent (081221)

Äntligen jullov! Jag har verkligen sett fram emot ledigheten!

Idag var vi till UPK och tittade på den årliga julshowen. Alltid lika roligt! Hästarna är ivriga och utklädda liksom ryttarna. Knappt att man känner igen dom! Lika är det med alla civilklädda ryttare som tittade på, vi känner knappt igen varann utan ridkläder. Det är precis som på badhuset förra sommaren, där jag såg ett par chefer solandes i bikini - var tvungen att diskret titta både en och två gånger innan jag kunde konstatera att det var dessa två damer. Tillbaka till julshowen. Igår kväll kom E på att hon nog skulle ha den käpphäst hon började tillverka för några veckor sedan. Vi hade liksom bestämt att hon skulle ha en "köpekäpphäst" i den kadrilj hon skulle vara med i. Frid och fröjd! Men igår klockan 2230 kom hon på andra tankar.... Det var lite tandagnisslan och veklagan innan jag förstod att det var synnerligen VIKTIGT att hon skulle ha denna nya hemmatillverkade käpphäst, och jag gjorde klart den. E fick gå till sängs liksom C. Satt till kl 0130 innan den var klar, sneglandes på TV´n samtidigt. Ni kan se hur den blev på bilden, den förställer hennes sköthäst Nemo - naturligtsvist! Imorse väckte jag E med hästen, vilt gnäggandes och det tyckte hon var kul! Så det var värt några timmars slit med andra ord! Käpphästkadriljen gick bra, "Nemo" galopperade vilt i ridhuset tillsammans med de andra käpphästarna! På UPK´s kafeteria kan man köpa begagnade ridsaker, och E köpte där - för egna pengar - en grimma, av god kvalitet. Den ska hänga på hennes rum som prydnad. Hon tyckte att det var så roligt, så roligt!

Vi har klätt granen, tagit fram tomtarna och juldukarna. I år har jag inte hunnit städa ut vare sig skåp eller lådor eller torkat alla planan ytor, men det blir jul ändå! Imorgon och på tisdag ska jag gå på en dressyrkurs, ser fram emot den. Ska unna mig lite sovmorgnar också, och långa härliga promenader. Har kämpat hela denna höst/vinter med att gå ner lite i vikt, men på sistone har jag syndat med godis och julbord. Får ta tag i det till våren igen.

Vardagsrummet är klart nu! Vi köpte tavellister och satte upp, tavlorna kan stå på dessa och bytas ut vid behov utan att nya hål måste göras i tapeterna! Först tyckte jag att det såg lite konstigt ut men sen jag vant mig blev det riktigt snyggt. Det känns härligt att vara klar, nu har vi inga "måsten" över oss framöver utan kan återgå till vardagen igen.

Ser fram emot julafton, med god mat och dryck, med släkten! Det är nåt speciellt med julen, går inte att komma ifrån det!
E´s käpphästar... Den svartvita tillverkades under natten mot 21 december!!!

Tredje advent (081216)

Tredje advent kom och gick i ett rasande tempo. UPK ska ha sin årliga julshow den 21 dcember, och aktiviteterna pågår febrilt inför denna föreställning. E ska vara med i två aktiviteter och det tränas intensivt. På sistone känns det som om vi flyttat till stallet! I lördags var det en pynttävling där, jag och E gjorde Nemo´s spilta julfin. Vi hade handlat julprydnader på Bikupan, de reade julgrejor för halva priset och det passade plånboken bra. E vann inte men naturligtsvist tyckte vi båda att Nemo´s julpynt var klart finast. Det var så roligt att se alla tjejer som med iver och glädje band granris osv för sina fyrbenta vänner. Idag kunde vi konstatera att alla hårdbrödbitar och morötter var uppätna (av Nemo hoppas jag).

I söndags hade vi en familjemiddag. Fick besök av A, L, T och M. Vilket då innebar att jag i princip tillbringade hela dan i köket, förberedandes, kokandes, dukandes och diskandes... Man ska inte klaga, det är kul att ha middagsgäster, och det är skamligt att man inte har det oftare, för visst blir man upplivad av att umgås med folk! Det behöver inte vara så märkvärdigt heller, med maten menar jag, huvudsaken är att man umgås. Som tur var hade jag gjort en stor potatisgratäng, för det visade sig att de tre barnen åt enorma mängder potatisgratäng - och det tycker jag är lite ovanligt.

I veckan som återstår, ska det slås in lite paket, kläs julgran och ta fram tomtar osv. På lördag ska jag mysa framför granen och lyssna på julmusik hade jag tänkt!
Nemo´s julpynt!

Andra advent (081207)

Äntligen är vardagsrummet klart! I fredags, efter att E gått till skolbussen, placerade jag och C tillbaka möblerna! En liten miss, vi hade planerat att ha möblerna på ett visst sätt, men se det gick inte då C hade tagit fel mått på två bokhyllor. Efter en intensiv överläggning enades vi om nuvarande möblering, och det blev riktigt bra! Ska ha denna möblering ett bra tag framöver... Tror jag, när jag var yngre, kunde jag vakna ex.vist en lördag morgon, med lusten att möblera om, vilket jag ofta gjorde, städade, bytte gardiner (eller ännu värre sydde nya gardiner av nåt tyg från det småländska varuhuset) och rensade parallellt, och då kvällen kom, satt jag och myste över mitt "nya" hem. En hel del återstår visserligen i vardagsrummet, som att sätta upp tavlorna osv men det tar vi vartefter. Känns nästan hemskt att göra hål i tapeterna, men så är det väl alltid då det är nytapetserat. Skynda långsamt med tavlorna med andra ord, så att det kommer på rätt plats från början.

Pyntade lite i köket igår också, hängde upp julkulor i gardinerna och klistrade fast "snöflingor" på ett av fönstren. E gjorde potatisar (mandelmassa knådas till små potatisar och rullas i kakao) under tiden som jag pyntade. Har faktiskt gjort en liten julskinka också! Den ska griljeras idag, och så kan vi ta en skinksmörgås ikväll. Ska göra mozartkulor i eftermiddag (små nougatbollar med mandelmassa om, som rullas i mörk smält blockchoklad) och en saffranssockerkaka. Borde baka saffransbullar men jag hinner inte. Kanske nästa helg, då det i veckan är fullt upp med alla ridningar osv. Denna vecka ska J (5 år) bo hos oss måndag till onsdag, E tycker det är så roligt, J är som en lillasyster åt henne!

Vi har inte planerat dagen så mycket än, E sov länge, hon ligger framför TV´n och äter frukost oändligt långsamt. Jag ska ner i källaren för att torka golven där (återkommande veckosyssla....) och C ska väl titta på all skidåkning som pågår på TV´n (alpint, längdskidåkning och skidskytte tror jag det var). Kanske åker E och jag till Gränby C för att ordna med en del julklappar!

Första advent (081130, kl 22.50)

Vi sov länge idag, eftersom det blev sent igår. Mysigt att komma upp, och tända adventsljusstakar överallt. Åt frukost rätt länge, läste tidningen ordentligt vilket nästan är det bästa med helgmorgnarna. Förutom all "lediga" tid förstås.

Vissa dagar blir supereffektiva utan att ens kännas stressiga. Idag var det en sådan dag. Åkte till L, V och J med en födelsedagspresent till V som fyllt 25 är för några dagar sedan. Åt tårta och pratade och hade det riktigt trevligt. Efter några timmar for vi till stan och tittade på UNT´s fantastiska fyrverkeri. På väg hem passade vi på att se på en del av "ljusfestivalen" som pågått under november månad, Carolina Rediviva var särskilt vackert med sin juldekoration (byggnader mm har under november blivit belyst av olika motiv eller färger och på så sätt blivit en konstupplevelse).

Hemkommen igen, åt vi julkorv och mos mm som kompensation för att vi inte kunnat julpynta så mycket. Jag har motsatt mig det så länge inte vardagsrummet blir färdigrustat. Det är golv och tapeter som återstår. Tålmodigt har vi väntat på hjälp av en målare som ska tapetsera vardagrummet, dagarna har gått men ikväll kom glädjebeskedet - imorgon kommer han och tapetserar! Så kanske får vi juldekorera hemmet framåt nästa helg!

Nu är klockan mycket, alla sover. Ska smyga mig in och göra iordning de sista adventspresenterna som dottern ska få! En tradition som vi började med för 11 år sen, och egentligen bara vísar på hur bortskämd hon är, men hon blir ju så glad! Det är mest småpresenter hon får men ändock!

Globen Horse Show (081130)

Igår for vi med UPK till Globen för att titta på en familjeföreställningen 19 till 23. Innan föreställningen shoppade vi i shoppingcentret, eller åtminstone tittade runt på allt i dessa juletider! Mycket folk. Jag hade med mig dottern E och hennes kompis J. De var jätteduktiga, jag kunde till exempel lämna dem på en affär och själv gå på en annan (för jag är t.ex. inte speciellt intresserad att gå på Lekia under en längre tid!) och sen kom jag och hämtade tjejerna och så gick vi vidare! Åt skräpmat på en känd hamburgerkedja, i och för sig gott men lite onyttigt. Som tur händer det inte så ofta!

Föreställningen kan sammanfattas i en kort mening: Vilka enormt duktiga hästmänniskor och deras otroliga hästar! Jag och många med mig blir ännu mer inspirerad och entusiasmerad att fortsätta med hästintresset! Man kan alltid bli bättre!

Sprang ett varv i "annexet" också, men där var alldeles för mycket folk, ett evigt knuffande och skuffande. Handlade ingenting, tjejerna fastande vid "Min häst", en monter som sålde hästtidningar "Min häst" och tillbehör. De handlade vilt, och var så nöjda med sina inköp som de stolt bar i kassarna!

Nästa år ska jag åka på dressyrkliniken och shoppa i annexet (om det är nåt jag behöver). Förhoppningsvist är det mindre folk då, för dressyrkliniken brukar vara på fredan! Sen ska vi naturligtsvist gå på nån föreställning, dottern och jag!

Ännu mera snö (081130)

För en vecka sedan firade vi dotterns födelsedag. Mamma, Pappa, morbror A och moster A kom på middag. Hade ansträngt mig och gjort en trerätters middag! Och köpt en god tårta från ett bageri S. Det började snöa lite grann på förmiddagen, och så blåste det lite grann. Framåt eftermiddan-kvällningen snöade det kraftigt och det blåste rejält. Det var riktigt gruvsamt när gästerna åkte, jag var tvungen att ringa efter en halvtimme för att höra om det gick bra. Och det gjorde det! Då de passerat Uppsala var vädret betydligt lugnare!

På måndag morgon var det snöstorm. En mamma till E´s kompis L ringde och frågade hur E skulle ta sig till skolan, för det förstod vi - att inga bussar skulle gå i det då rådande väglaget. Jag hade bestämt att skjutsa E till skolan och naturligtsvist fick L följa med. Vilken mardrömsfärd, oplogat och en minimal sikt. Som tur var körde alla lugnt och sakta så vi kom till skolan till slut, dvs till vårdcentralen en liten bit från skolan, det gick inte alls att köra in till skolan på grund av alla snö. Jag tog mig till jobbet, ångrade mig efter halva vägen för det var inte kul att köra.. Men ännu omöjligare att vända, så det var bara att köra vidare.

Hann inte mer än komma till jobbet så ringde E och sa att det blev ingen skola den dan. Som tur var kunde mamman till L hämta tjejerna, som sen lekte i timtal i snön!

På eftermiddagen samma dag slutade jag i god tid, för snöovädret pågick fortfarande. Min hemfärd började med en vurpa utanför receptionen till mitt jobb, blev lite blåslagen och omtumlad. Sen fick jag ägna 20 minuter åt att få bort allt snö från bilen... Och knacka bort is (har kupevärmare, som pulsat värme en gång i timmen under dagen). Kom inte in på förarsidan, dörren hade frusit fast, utan fick klättra in från passagerar sidan. Backade ut och fastnade. Det var omöjligt att komma loss och ju mer jag försökte desto mer blankis blev det. Det kom en karl som sköt på, jag kom inte loss. Det kom en till karl och med gemensamma ansträngningar kom jag loss! Sen var det "bara" att köra hem i mörker, på "oplogad" väg (snöröjningen hade plogat men det fylldes på med ny snö hela tiden...) i sakta mak. Det tog nästan en timme mot normala 20 minuter.

Min man hade skottat snö hela dan,både åt oss och åt en farbror H som vid 84 års ålderinte orkar längre. Som tur är, så älskar Classe att skotta snö, men jag tror att även han tyckte att det var i det mesta laget!

Det snöade! (081117)

I helgen var vi till Västerås för att fira min pappa som nått en aktningsvärd ålder om 75 år! Mamma hade som vanligt ordnat en god middag, som vi tillsammans med några släktingar avnjöt under några trevliga timmar. Jag kan inte förstå att min pappa blivit 75, han verkar mycket yngre, men man blir ju inte äldre än man gör sig! På söndagen, då vi skulle åka hem, snöade det ymnigt, stora, stora lappvantar till snöflingor. E var alldeles lyrisk. Som mest låg det kanske tre-fyra centimeter snö på mark och tak, men det smälte strax bort. Men känslan var underbar så länge den varade. Tänk om det kunde bli som när jag var liten, kalla långa vintrar med mycket snö. Mycket ljusare och renare! Istället är november en enda lång mörk slaskig transportsträcka mot julen. Och julen närmar sig verkligen med stormsteg, om en dryg vecka får vi ställa fram adventsstakar och byta köksgardiner (till den första advent alltså, inte före).

På jobbet är det stressigt värre. Just nu pågår det en inspektion, för att vi ska bli cerifierade. Var tredje år är det en extra noggrann kontroll, och en sådan är det denna gång. Ser fram emot fredag, då det är "över" för denna gång! Bara ett år till nästa inspektion!

Syfestival 2008 (081110)

Har tillbringat en av dagarna i helgen i Kista mässahallar. Där var en syfestival, med symaskiner, knyppeldynor, vävstolar, srapbooking, pärlor, kläder och quilt i långa banor. Där fanns det nålar, trådar, stickor, garn, tyger nästan hur mycket som helst. To det eller ej, men jag kunde nästan lägga band på mig, köpte bara lite för mycket. Hade man inte ett jobb, skulle jag sitta dagarna i ända - tror jag i alla fall - men jag är oändligt tacksam över att ha ett jobb i dessa oroliga tider med varsel överallt och orolig världsekonomi. Det känns tryggt att sitta i ett varmt hus med tak över huvudet, och lyssna på höststormen utanför fönstren och inse att jag har det bra! Med familj, släkt och vänner, och hälsan i behåll! Och snart är det jul igen! Synd att vintrarna är så dåliga här nere, för ca 5 år sen hade vi en vinter med snö, jag och dottern åkte skidor nästan varje dag! Jättehärligt! Jag ska vara ledig mycket denna jul, och hoppas på snö och kyla! Om inte ska det i alla fall vara underbart att vara ledig och bara ta dagarna som de kommer!

Skulle bara... (081104)

Skulle bara sätta in några kort på de två kullar jag haft, för ungefär hundra år sen (känns det i alla fall). Och det var inte det lättaste, innan jag kom ihåg hur skannern fungerade. Nu ska det väl gå lite lättare nästa gång jag ska använda skannern!

Vi har haft det lite ansträngt i familjen. Maken har varit krasslig en längre tid, blev svagare och svagare, kunde inte lyfta armarna, ont i nacken och musklerna. Till slut sökte han läkare och det konstaterades att han hade en kraftig borreliainfektion i kroppen. Nu är det bättre, efter en antibiotikakur, antiinflammatoriska tabletter för de värkande musklerna och starka värktabletter för den onda ryggen. Idag vände det, efter 10 dagars medicinering, imorse behövde jag inte hjälpa honom med strumporna och han var betydligt mer rörlig i kroppen. Tänk vad en liten ryslig fästing kan ställa till med! Han hade en fästing för tre år sedan, man undrar om borreliainfektionen legat vilande sen dess eller om han hade en nyligen som vi aldrig märkte av. Vänner och bekanta har upplyst oss om skräckhistorier, den ena värre än den andra, hur illa det kan gå och hur lång tid det tar innan man återhämtar sig. Jag hoppas att maken piggar på sig nu!

Mot TV´n och lite fika!

Dressyrclinic Akademistallet (081019)

Akademistallet anordnade en dressyrclinic häromkvällen. Jag och en väninna åkte dit, med varsin pläd, vinterjacka och mössa. Man brukar bli rejält kall efter den andra timmen, stillasittandes i ett ridhus. För några år sedan, blev jag ordentligt förkyld efter att ha frusit i timmar i Lurbos ridhus. Trots att jag hade maximal värme på i bilen, blev jag inte varm på de 45 minuter det tog att köra hem.

Därför var vi väl rustade denna gång! Inlindad i plädar, med vinterjackor och mössor på oss, insöp vi alla råd från instruktören och tittade med skarpa ögon på de duktiga ekipage som deltog! Vilka otroligt välutbildade ryttare och hästar! Insåg för en kort sekund, att jag aldrig kommer att nå dessa ryttares skicklighet, och blev nästan nedslagen, men vände det sen till att jag kan i vilket fall bli bättre! Det är en del av tjusningen med ridningen, att man kan alltid bli bättre, det finns alltid nånting som måste finjusteras. En extra utmaning med ridningen är att det är ett samspel mellan ryttare och häst, vissa ridpass känns det extra roligt då kommunikationen med hästen fungerat så bra!

Ska ma fära på sunne (081013)

Några år har vi tillbringat påsken i Ånn, i min mans hemtrakter i de jämtländska fjällen. Syskonen Eriksson brukar fira påsk ihop. Vi har inte varit med under senare år, men eftersom Clas skaffat en starkare skoter, drog vi till fjälls påsken 2008, för att titta på vidundret!

 

Tidigare om åren har vi bott i stugor uppe på fjället men i år drog vi vår husvagn, med allt pick och pack, ca 60 mil, på knaggliga isiga vägar till Ånn. Det gick bra, vi tog det lugnt. Vår äldsta katt Tussla fick följa med, resterande tre fick bo dyrt på kattpensionat. När vi kom fram installerade vi oss vid Ånns skola, fick el och blev anvisade toaletter och duschar på skolan. På dagarna eldade vi gasol i husvagnen och på nätterna med el. Jag sover inte med gasolen på om nätterna, tycker att det känns otryggt. Det var varmt och skönt då vi la oss första kvällen! Framåt morgonen vaknade jag av att det var så fruktansvärt kallt. Huttrande la jag på E en tjock ullmadrass och bad Classe omgående sätta på gasolen. Då var det +6 º C, på grund av att proppen gått under natten. Utomhus var det
-30
º C. Tur att vi hade bra sovsäckar!

 

Ni undrar säkert hur man får tiden att gå under en dryg vecka i Ånn? Detta kan sammanfattas med en kort mening: man far skoter.

 

Förmiddagarna inleds med att karlarna kontrollerar väderutsikterna ”blir det kallt”, ”blir det varmt”, ”blir det sol”, ”kommer det att blåsa”, ”från vilken riktning kommer en eventuell blåst” osv. Det spekuleras, diskuteras och dementeras vilt. Fruntimren förutsätts förbereda dagens matsäck i lådor, askar, termosar av alla de slag. Barn kläs på, hundar kopplas, ansikten smörjs, solglasögon letas fram, liksom extra vantar och sockar. Karlarna släntrar efter de utmattande diskussionerna ut mot skotrarna, där utrustningen kontrolleras, ”är renfällarna med, stekpannan och sittunderlagen”, ”finns där bensin” och som en sista kontroll startas skotern och det lyssnas fokuserat på motorljudet. ”Är motorljudet rent, eller finns det tendenser till att skotern hackar, gnäller, pyser eller suckar” För att klara av dagens tur (och de andra 9 dagarna) måste skotern vara i toppform! Mobiler surrar, karlarna resonerar en sista gång om dagens färd, var är det för dagen lämpligaste resmålet? ”Ska ma fära te sunne, granöa, eller te brännholma”

 

Under alla år jag varit i Ånn, förstår jag än idag inte hur beslutet fattas. Helt plötsligt går startskottet, skotrarna startas än en gång, kvinnor, barn, hundar med matsäckar packas i pulkorna eller bakpå skotrarna, och så bär det iväg. Tålmodigt sitter vi kvinnor, barn och hundar i pulkorna, vinden piskar oss röda i ansiktet, vi klamrar oss fast i de kastande pulkorna, håller fast barna och andas skoteravgas. Skickligt manövrerar karlarna oss till dagens utflyktsmål, med hänförande vyer (det lilla man hinner se med de vindpinade tårade ögonen). Väl framme samlas karlarna återigen i en klunga, för att röka, ta en öl, och ivrigt diskutera hur skotrarna klarat av färden. Då och då fälls en motorhuv upp, tändstift och insprutningsventiler studeras och motorljud analyseras. På håll kan man höra hårresande historier om skoterturer, där motorer lossnat och dessa lagats med spännband etc. varefter kvinna, barn och eventuell hund kunnats tas hem i sakta mak. Andra gånger har bogseringar av varandras skotrar gjorts. Det finns inga gränser för vad som kan hända under en skoterfärd!

 

Då karlarna samlats, stapplar vi kvinnor stelfrusna upp ur pulkorna, barn börjar leka, solgropar grävs fram ur snön, renfällar och sittunderlag läggs däri. Vi solar och håller koll på barna och hundarna, pratar ditt och datt.

 

Då kommer nästa höjdpunkt för karlarna: elden! Var är den lämpligaste platsen att anlägga den? Och VEM ska tända den? Karlarna turas om att anlägga brasan, den som får dagens uppdrag får utstå gliringar och tillmälen av de andra karlarna. Det används för mycket näver eller för lite, ska det verkligen behövas två tändstickor för att få nävern att antända, och kommer ni ihåg den och den för några år sen som så omanligt måste använda TÄNDVÄTSKA för att få fyr på brasan…. Hu så hemskt!... Då det brinner fint och glöd bildats, förser vi kvinnor våra män med hamburgare, korvar, kolbullar, ägg och pyttipannor som våra män omsorgsfullt tilllagar i de medhavda stekpannorna. Uppfinningsrikedomen är stor vad det gäller matsäckarna! Ni anar inte vad gott det är med en nygrillad hamburgare vid en gnistrande eld i ett vitt snölandskap under strålande sol högt uppå fjället! Då elden har falnat, packas kvinnor, barn, hundar och resterna av matsäckarna i pulkorna och färden går hemåt.

 

Männen vilar lojt, det tar på krafterna att manövrera skotrar och pulkor med dess innehåll på fjället. Vi kvinnor diskar alla matsäckslådor och termosar, torkar alla blöta kläder, lugnar de utmattande barnen och laddar upp för nästa dags skoterfärd!!! Det är härligt med ”semester”.

Framme, karlarna diskuterar dagens utfärd med skotrarna.

Arsenik och gamla spetsar (081013)

För några veckor sedan var jag och några vänner till Stockholm och Stadsteatern för att se ”Arsenik och gamla spetsar”. Det var riktigt roligt! Jag är hörselskadad sen födseln och har under åren lärt mig att leva med min hörselskada och accepterat att jag inte hör allt. Jag tycker att det är roligt att gå på teater mm trots att jag inte hör allt, det är roligt att komma ut! Ska jag gå på bio, föredrar jag filmer med svensk text, och likadant är det hemma, finns det ingen svensk text på en svensk film eller TV-serie så tittar jag inte på den. Jag blev därför glatt överraskad då jag kom till stadsteatern och man kunde låna hörlurar. För första gången i mitt liv, hörde jag varenda replik under hela föreställningen. Fantastiskt! Måste revidera min uppfattning om Kjell Bergkvist, han knippar jag med skurkaktiga roller och i denna pjäs var han riktigt rolig! Både Meta Velander och Yvonne Lombard var oförskämt fräscha och roliga! Måtte jag få vara lika ungdomlig som de, då jag kommer upp i samma ålder! Meta fullkomligt sprang upp- och nerför trappan i en förstorad kopia av Lundhags dockskåp! Fick även nostalgitrippar av dockskåpet, tänkte på alla möbleringar jag gjort med det som liten flicka och undrade vart det tagit vägen. Insåg att det nog blivit kastat. Efter föreställningen åt vi en god middag på restaurang innan vi skildes åt och jag tog tåget till Uppsala.

Husmorssemester 2008

Nu har man varit på årets husmorssemester! 24-timmars kryssning med fackföreningen, nästan helt kostnadsfritt! Jag och några kollegor/väninnor åkte med och vi hade lugnt och "vilsamt" med mycken god mat och dryck. Mycket att titta på, t ex alla som dansade till dansbandet och WallmansSchlager, samt mycket att lyssna på som karaokesjungande medlemmar i fackförbundet. Lyssnade också på en del information om försäkringar etc men det var på dag två och orken var inte helt på topp. Men det var i alla fall helt underbart att lägga sig i vita rena svala lakan och somna till det svaga motorljudet av båten.

Snart är det jul (080824)

Har arbetat min första vecka efter semestern, och det var tungt, mycket tungt. Det är en klar nackdel att vara en av de sista som kommer tillbaka efter sommarsemestern, då alla tillverkningar och projekt startat upp och går med full fart. Den första förmiddagen inleddes för min del med dels ett planeringsmöte och dels ett gruppmöte. Efter dessa två möten kände jag mig mer eller mindre utmattad, visste inte riktigt var jag skulle börja någonstans. Botemedlet mot detta är att lista allt som ska göras, och därefter prioritera det viktigaste. Det är härligt att kunna bocka av vartefter och allt går mycket lättare! Efter detta skapande av listan var det faktiskt inte så tokigt att jobba igen, skönt med alla vardagliga rutiner igen! Snart är det jul! I år blir det extra bra, hörde av mina kollegor som ivrigt förkunnade att på några få semesterdagar kan en ledighet om tre veckor tas ut. Det låter lovande!

En av de sista semesterdagarna åkte jag och E till Stockholm, för att ha en "mormor/mor/dotter-dag". Jättetrevligt! Vi åkte till Aquaria som jag verkligen rekommenderar, precis lagomt stort med intressanta akvarier och miljöer etc samt ett mycket trevligt inte alltför dyrt cafe. Promenerade i affärer och avslutade dagen på en restaurang. Det var andra Stockholmsbesöket på en vecka, bara några dagar innan hade jag tillsammans med E träffat en av mina kusiner, och vi hade en tokrolig dag i centrum, tittade i affärer, shoppade och lät oss tillochmed bli sminkade med foundation på Kicks - E tyckte jag såg förskräcklig ut och krävde att sminket skulle tas bort.

Vår stora "hobby" ridningen har startat med nya grupper och instruktörer. Jag red på onsdag och torsdag och ni förstår att jag gick stelt på fredagen. Gjorde allt i min makt för att dölja min enorma träningsvärk i mina ben- och magmuskler. E är ung och smidig, hennes start på ridskolan tror jag blev mindre plågsam!

Avslappnad Mysslan (080807)

Tänk om man var lika smidig och avslappnad som en katt! Jag inbillar mig att livet skulle kännas lättare då.

Drömmen om en shetlandsponny (080807)

E har fått ridit i många år nu, både små och stora ponnyer, en snäll häst och islandshäst. Hon har aldrig fått rida en shetlandsponny, vilket har varit en stor sorg (om man nu kan kalla det för en sorg). Tiden går och hon blir allt längre, snart är hon för lång för en shetlandsponny. Jag mailade en bekant på Träfallets ridanläggning - och fick till svar att hon hade en shettis som E kunde få rida! Gissa om dottern blev glad då jag talade om att vi skulle dit! I värsta sommarvärmen for vi dit, E fick göra iordning "Chippen" och därefter rida i en timmes tid. Det gick riktigt bra, Chippen var en skötsam ordentlig herre som gjorde det E bad om.

Turkietvärme (080727)

Jag skulle egentligen ha tillbringat helgen i en sval ishall på en kattutställning, men eftersom Tessan fått ett rivsår ovanför ena ögat var hon inte presentabel på en kattutställning. Jag trodde in i det sista att det skulle hinna läka, men inte...

Istället har jag då i gassande sol plockat av nästan alla vinbär - och vi har två JÄTTEbuskar som är mycket PRODUKTIVA. Efter avplockningen har jag fryst in 8 enliters burkar samt kokat marmelad i massor. Först svettigt ute, sen svettigt inne i kokångorna från spisen. Passade på att baka matbröd och göra några pajer också, när jag ändå höll på.

Har inte bara varit husmoderlig, igår åkte vi till Lafsen, en underbar badplats inte långtifrån där vi bor, och fikade. Badade i tre omgångar i kallt svalkande vatten. Det var hemskt att gå i första gången men sen blev det bara härligare och härligare! Idag ska vi åka till Frötuna badplats och bada!

Men först måste jag göra "innesysslorna" dvs bädda, skotta, diska och dammsuga. Ska också anmäla till en utställning eftersom vi missade kattutställningen denna helg. Planen är ju att Tessan ska bli Grand i höst!

Ha det bra i värmen!

Eckerö-linjen (080722)

Det vackra sommarvädret är på väg!

Tidigt imorse klev vi upp, åt frukost och körde förväntansfulla ned till Willy´s, där en buss skulle ta oss till Grisslehamn. Vid busstationen väntade mina föräldrar, min bror och en moster på oss! Där väntade också en hel drös med människor på bussarna som skulle föra oss till båten, som i sin tur skulle föra oss genom en vacker skärgårdsnatur till Eckerö. Under denna båtfärd fick jag och många med mig, hur livet i en myrstack ter sig. Ombord på båten var det människor i alla åldrar med eller utan barnvagnar och med varierande bagage i form av kassar, väskor, dramat-vagnar och till sist kryckor. De fanns överallt, och det gick att röra sig mödosamt med strömmen, att röra sig mot strömmen var i stort sett omöjligt. Det var köer överallt, tålmodigt köade vi på bussen, på båten, vi köade till kaffeserveringen och taxfreebutiken. Vi köade för att få betala våra taxfree varor. Tillsist kom finalen vad det gäller köer - vi köade till smörgåsbordet för att där köa till kalla rätter, varma rätter och efterrätter. Jag kan konstatera att min lilla grupp var proffs vad det gäller köer, inte ett ont ord, inte en missbelåten min! Jag kan konstatera att vi hade det trevligt trots alla köer, och att vi ska göra om det framöver!

Till helgen ska jag på kattutställning med Tessan. Idag har hon kliat sig vid ena ögat med nyklippta klor och fått ett rivsår. Det ser inte snyggt ut. Ska gå och undersöka "skadan" lite närmare nu. Katter har gott läkhull, så jag hoppas att det läker till lördag....

Semester (080721)

Äntligen semester! Det kändes drygt sista veckorna på arbetet, och jag var sist ut att ta semester! Men det har inte gått någon nöd på mig, två fredagar har jag varit ledig och på så sätt fått minisemester fastän jag arbetat! En av dessa tillbringade jag med familjen på Furuvik - en mycket trevlig lagom djurpark som man går igenom på en dag. Glömmer inte en helg för några år sedan då vi gick på Kolmårdens djurpark i värsta sommarvärmen och dottern envisades med att åka i en hyrd skrinda vilken vi drog uppför och höll emot nerför backarna! Svettigt värre... Trevligast på Furuvik var lemurerna, de kunde röra sig fritt i en stor inhängnad bland gran och björk, ett naturligt rörligt liv i en flockgemenskap. En entusiastisk djurvårdare berättade om lemurernas liv i parken och namngav individerna i flocken och deras personliga egenheter. Trevligt var det att se chimpanserna också, de var roliga att se under matningen! E´s favoriter var shetlandsponnierna, naturligtsvist - hon är inne i en väldig hästtokig perios just nu. Annars hade Furuvik ryckt upp sig och förändrat sig sen sist vi var där, en del djur var borta och andra hade kommit till, ombyggnationer var på gång vad det gäller djurstallarna. Avslutade dagen med att ta ett dopp i poolen, och det var ingen ljuvlig upplevelse precis. Vattnet var isande kallt och det var plågsamt att gå ner i vattnet, centimeter för centimeter tog jag mig ner i vattnet, dottern väntade tålmodigt - hon doppade sig snabbt, men det är ju allmänt känt att barn inte känner någon kyla och när jag slutligen doppat mig kastade jag mig upp ur poolen. Brrr.

Idag har vi badat på Fyrishov och imorgon ska vi åka till Åland över dagen! Härligt med semester!
Lemur med bebis på ryggen!

Flygande galopp i Ängsö naturreservat (080630)

E har varit på sin årliga sommarsemester hos mina föräldrar. Under denna semester ingår en traditionell utflykt till Ängsö slott, där Brita Bååths äventyr fascinerat upplevs än en gång. Liksom alla spökerier, kortspel med djävulen etc. E är väldigt intresserad av dessa ockulta ting!?! Jag åkte dit och blev guidad runt av E - måhända är hennes framtida yrke att vara en guide på ett slott! Eller så blir hon en spådam!

Hursomhelst. Detta år hade mormor föreslagit en överraskningsutflykt, på Ängsö, en tvåtimmars turridning på islandshästar kring Ängsös vackra natur. Jag skulle också vara med - så fick vi göra en "mor-dotter"-grej tillsammans! Bra förslag av mormor, jag bokade platser och E fick ett kuvert på söndagsmorgonen med denna aktivitet! Gissa om hon blev glad?! Iklädda ridkläder for vi dit och blev tilldelade varsina små islandshästar. Min hette Askur och E´s hette Skjoni. Med i gruppen var två mammor med varsina döttrar i ungefär samma ålder som E - de ville uppenbarligen också göra "mor-dotter" grejer. Tillsist var det två unga tjejer med också. Vi betalade och fick förhållningsregler instruerade för oss, liksom vi fick en muntlig snabbkurs i hur töltning utfördes. I vackert uppehållsväder skrittade vi iväg, för att därefter ömsom tölta och galoppera. Härligt! Vi såg tranor och rådjur! Och massor med söta torp där folk vänligt vinkade till oss där vi red förbi i samlat tåg.

Vi kom till en brant stenig uppförsbacke där vi skulle sitta av och leda våra hästar. Min sadel var väldigt hög både fram och bak, då jag satt av "fastnade" jag med höger stövelskaft i bakkant på sadeln, samtidigt som min överkropp var på väg av hästen. "Badonk" sa det och så föll jag i backen, rätt hårt - huvudet avslutade "avsittningen" med ett "klonkade" - vilken tur att jag hade hjälmen. I några sekunder låg jag där och betraktade Askur underifrån, Askur betraktade mig ovanifrån, han såg fundersam ut. Ledaren och de andra turryttarna betraktade mig också, förvånat. I några sekunder var det tyst, väldigt tyst. Med en kraftansträngning skuttade jag upp, borstade av lite barr etc som om det var min normala avsittningsteknik. "Oj vad jag är klumpig" sa jag skrattande och sen var det inget mer ned det. Vi fortsatte, och nästa gång vi skulle sitta av för att leda hästarna utför (samma backe som nämns tidigare i denna skrift) var jag oerhört nogrann med min avsittning. Jag inbillar mig att alla i gruppen spänt följde min avsittning och besviket konstaterade att "hon klarade det denna gång".

Fadäsen med avsittningen (avramlingen) resulterade i ett flertal rejäla blåmärken på vad, höft och bak. Men man ska känna att man lever, eller hur? E vill att vi rider nästa år igen - till denna tur ska jag träna aerobics med synnerligen höga benkast.

Slut på midsommar 2008 (080622)

Familjen brukar fira midsommar i Sjörgrå, hos mina kusiner, men så blev det inte i år. Jag har haft jourtelefonen och måste vara tillgänglig och kunna ta mig till arbetet på ca 1 timme. Sjörgrå ligger för långt bort. Så jag har tagit det lugnt och i stort sett inte gjort nånting, och det behöver man göra mellan varven! Istället för att åka till Sjörgrå, skulle min familj och en väninnas familj träffas på Hammarskog, fira midsommar där och senare på kvällen skulle vi vara hemma hos oss för att äta gott och umgås. Riktigt trevligt skulle det bli! E kräktes på morgonen men jag tänkte att det var något tillfälligt. Hon sa att hon kände sig bra och vi for i samlad trupp mot Hammarskog. Ungefär tio minuter senare kräktes E i bilen, det var bara att ringa väninnan och avbryta det hela. En första sanering av E utfördes på en mack, där jag sköljde av henne med en vattenkanna efter att ha tagit av alla kläder utom trosorna. Då vi kom hem igen, fick mannen sanera bilen, jag tvättade och E sov djupt efter att ha blivit sanerad igen, denna gång med varmvatten i dusch och med schamponering! Jag är som en svamp på magsjukor och har alltid blivit sjuk efter E - men denna gång klarade jag mig! Undrar om det beror på intensiv och ofta förekommande tvagning av mina händer!

Har faktiskt hunnit "quilta" lite, min kompis önskade en necessär i grönt och med änglar på! För säkerhets skull sydde jag två, för jag var osäker på om hon ville ha en hård eller mjuk sådan! Till min fasa, har jag inte så många änglar kvar nu, och har inte sett detta tyg på ett tag....

Har "syndat" och köpt en bok om "japanska väskor". Har planer/ideer på att skapa en sådan, men först ska jag göra klart sommarduken!

En mjuk necessär, i grönt och med änglar på (en på vardera sida).

Nu har jag gjort det igen! (080601)

Gått en endagskurs i Quilt igen!

Denna gång lärde jag mig att använda runda former med hjälp av mallar. Mallarna finns i två storlekar och jag använde mig av den lilla mallen. Tanken är att det jag påbörjade på kursen ska bli en "karamellig" sommarduk. På bilden nedan ses det jag han åstadkomma under kursen. Ska bifoga det färdiga resultatet så småningom!

Hursomhelst var det så roligt att gå på denna kurs, att jag genast anmälde mig till en ny, där jag ska lära mig att sy trekantiga små "väskor" som man kan använda att ge bort presenter i.

På kursen var det också två damer som sytt en varsina helt undebara japanska väskor, jag kunde inte titta mig mätt på dom. Så nu ska jag leta en bra bok om japanska väskor och anmäla mig till en kurs i japans väsksömnad också!
Somrig duk i karamellfärger! En allt mer färdig version kan ses under Quilt.

En helg i kylans tecken (maj 2008)

I värsta sommarvärmen for jag till Märsta, Pinbackshallen, för att ställa ut Tessan. Solen gassade och himlen var i det närmaste klarblå på lördagen. Dottern och hennes kompis skulle följa med, och eftersom det var så varmt, klädde vi oss alla i lätt sommarklädsel. Kom fram, och ställde oss i kön för veterinärbesiktning med allt som hör en utställning till, kattburar, matsäckar, stolar osv. Redan i kön anade jag det värsta, det var svalt, oroväckande svalt och kommentarerna av folk i kön var många om detta faktum. Men det var bara början, för då vi kom in i ishallen ( utan is ), var där rejält kallt. En försäljare i närheten av vår kö till incheckningen, förkunnade glatt iklädd i en tjock fleecetröja - att han hade minsann varit där dan innnan i fem timmar för att plocka upp sin försäljning - och temperaturen hade inte blivit ett dugg bättre - men han var glad för det, för han skulle få sälja många värmedynor åt katterna! Jag såg nästan dollartecknen i ögonen på honom...

Gjorde i ordning utställningsburen med vetpedskinn i botten på buren, dubbel värmepåse i Tessans lilla transportbur som placerades på vetpedskinnet och som kronan på verket, en fyrdubbel fleecepläd som tak över transportburen. Tessan kröp huttrande in i sin transportbur, och låg sen där tacksamt och myste. Då jag stack in handen till henne, var där varmt, härligt varmt. Vi utställare gick huttrande omkring, med lätt krökta ryggar för att försöka behålla lite värme, och antog lätt lidande miner. Så fort Tessan varit uppe på bedömning, och var klar för dagen, gick jag ut och värmde mig i solgasset.

På söndagen hade temperaturen gått upp något, det var inte fullt lika plågsamt att vara där. Men med jämna mellanrum gick vi utställare ut för att värma oss. Har ni sett naturprogrammen om surikaterna i närheten av Saharas öken? Fick associationer till detta program, då vi huttrande klev ut från ishallen och vände oss mot solen med lätt utbredda armar för att bli så varm som möjligt!!!

Visst är det märkligt att man väljer att vara i en ishall sådär en tio timmar, respektive lördag och söndag, under en pågående värmebölja!? Men så är det i alla fall, att en hobby kan få en att utstå många prövningar!

Är nöjd med helgen, Tessan fick två certifikat med jättefina bedömningar, och blev upptagen till nominering båda dagarna - men blev slagen av en mycket snygg svart hona, en släkting! Släkten är värst eller bäst!!!

Hurra för syfestivaler! (Mars 2008)

Jag och en väninna har frossat i handarbeten på Sollentunamässan för ett tag sedan! Om man hade obegränsat med pengar och tid framförallt... Då skulle jag sitta vid symaskinen jämt. Hittade några riktigt fina lapptäckstyger och fyndade några påsar pärlor, men därefter var jag tvungen att lägga band på mig själv. Stod och höll i ett broderi från Dimensions "Maggie the messmaker" - det föreställer en katt, intrasslad i trårullar vid en symaskin, i bakgrunden kan en massa böcker ses. Den tavlan symboliserar mig på nåt sätt. Höll i broderiet på föregående syfestival också, men tvekade även då, det är både dyrt och tidskrävande att brodera då det är småkorstygn med många många nyanser. Jag la tillbaka broderiet när jag insåg att jag aldrig kommer att orka slutföra broderiet.

Har suttit en stund och tittat på utställningsinbjudningar och konstaterat att det finns många framöver i närheten! Ska undersöka vilka helger jag är ledig framöver och anmäla. Känner mig faktiskt inspirerad att åka iväg med min lilla Tessan!

På en kort sekund kan mycket hända (Mars 2008)

Med stor iver startade jag denna hemsida i slutet på oktober 2007. Sen dess har jag inte orkat ta tag i hemsidan. På en kort sekund hände det som jag inte trodde skulle hända. Det var en alldeles vanlig onsdag, jag skulle som vanligt rida på min ridskola, skulle sadla stallets tjusigaste stora häst. Just denna vackra häst är lite känslig vid sadling, han måste behandlas med respekt och varsamhet vilket jag också gjorde. Allt gick bra fram till det ögonblick då jag kom in i boxen med sadeln, då sparkade han i boxväggen två gånger. Jag blev lite häpen och skulle kanske gått ut direkt, istället stod jag kvar och tittade ut i gången efter någon stallvärdinna som kunde hjälpa mig. Det brände till i vänster hand och vi sadlade klart hästen. Då började det göra ordentligt ont i handen. Jag drog av handsken, och såg till min förvåning att lillfingret faktiskt var av, det pekade i en onaturlig vinkel ut från handen. För att inte skrämma tjejerna i stallet, drog jag fingret någorlunda rakt, och meddelade instruktören att jag inte kunde rida den kvällen. Vi kylde ner fingret med ett paket frysta ärtor och lindade det rakt med ringfingret! Åkte hem, bytte om, och fortsatte till akuten. Och ni vet hur det kan vara på akuten - en massa väntan hit och dit, sent omsider kom jag hem med en gipsad hand, recept på en dunder antibiotika-kur, erhållen stelkrampsspruta (brrr) och ett intyg på tre veckors sjukskrivning. Läkaren bedyrade att lillfingret skulle läka lätt, då det var en tvärfraktur, en okomplicerad sådan. Jag skulle bli återställd.

Efter drygt en vecka skulle handen röntgas, och gipset tas av. Därefter skulle jag få ha en skena och samtidigt påbörja sjukgymnastiken. Under den dryga veckan fram till denna röntgen hade jag rejält ont men tänkte inte så mycket på det. Efter röntgen fick jag en kort stund träffa läkaren, som glättigt förkunnade att jag måste till handkirurgen, jag hade fått en akuttid där. För att göra en lång historia kort visade det sig att fingret läkt i 90 graders vinkel och att den yttre leden läkt fast vriden urled... Lillfingret såg helt abnormt ut, en cm kortare och en cm tjockare än mitt andra "friska" lillfinger. Det blev en operation där finger och led fixerades med två stift, och ytterligare en månads sjukskrivning....  Under min sjukskrivning har jag läst, tittat på TV, skrivit brev men tyvärr inte orkat med så mycket annat.

I slutet på januari togs äntligen stiften bort och en plågsam sjukgymnastik påbörjades för min stela, orkeslösa hand och arm. Aldrig trodde jag att det skulle vara så plågsamt att komma igång, och mitt lillfinger - ja det är stelt och krokigt och kommer förmodligen aldrig att bli sig likt igen. Det har blivit ett minne av en svart, stor och magnifik häst!

Jag vill avsluta detta inlägg med att den svarta magnifika hästen inte hade för avsikt att bita mig, utan han gjorde ett utfall mot sadeln och att mitt lillfinger oturligt var emellan honom och sadeln. Hade jag hållit handen mer under/inuti sadeln hade jag troligen bara haft ett blåmärke på armen.

Men är man hästbiten så är man!

E har knutit ett rosa tursnöre så att lillfingret ska läka bra...

Några hundralappar fattigare (Okt 2007)

Äntligen en egen hemsida! Har tänkt på detta så länge, och det har inte blivit av men nu har jag kommit till skott!

Nisse, han ville prova på frihetens timme i fredags och var borta i mörkret drygt en timme. Men den friheten hade sitt lilla pris. Han blev så moloken dagen efter, och då vi undersökte honom, hittade vi ett bettsår på svansen som jag gjorde rent efter konstens alla regler. Ytterligare en dag senare, fick jag klippa bort päls, göra rent och då såg det riktigt fint ut. Men imorse var dedt allt annat än fint. Så nu har han precis kommit hem från veterinären, blivit proffessionellt rengjord, fått spruta plus tabletter och vi blev ett antal hundralappar fattigare på kuppen. Tur att veterinärer finns! Och undrar om han kommer att smita ut igen!?!
Nisse ser ut att tänka "Borta bra men hämta bäst!!!!