Blogg

Lycka är en känsla av varaktigt välbehag (wikipedia). Lycka varierar också på var man befinner sig i livet tycker jag. Som barn blir man lycklig av att leka, eller att få en godispåse och många julklappar på julaftonen. Som tonåring är lycka troligen att ha många kläder, nya moboltelefoner etc. Ju äldre man blir, anser jag i alla fall, att lycka är att få vara frisk och att ha ett jobb, bostad och en ordnad ekonomi.

 

Min absolut lyckligaste dag var i alla fall den dag jag fick Elinor på BB, har inte sen dess, känt den euforiska känslan av lycka jag kände då.

 

Några saker efter branden gjorde mig lycklig:

 

Hittade ett par gamla handgjorda trästickor från min pappas föräldragård i Hälsingland. De låg i sovrummets vitrinskåp,  i en låda, inlindad i en plastlåda. Plasten hade smält, men jag lyckade lirka ut stickorna,  och de var helt opåverkade!

 

En annan lycka var vår häst Casper´s pass. Detta fanns i en pärm som stod i mitt syrum, där det kolat och brandhettan hade smält ner mina symaskiner till stål skelett med plast-stalakiter på, och brandmänen spolat med tusentals liter med vatten. Jag undrade många nätter hur sjutton vi skulle kunna få ett nytt pass, som tur var hade jag skannat in det för en licensansökan, men hur och vem i Holland skulle man kontakta för att få ett nytt?!? Pratade med Eva från Relita, och hon bad mig hämta pärmen, med pass, veterinärbesiktningar etc. Till min stora lycka, hade den tjocka plastficka som passet förvarades i, smält och "plastat" in passet. Med en vass kniv skar vi ut passet, och det var intakt förutom att det luktar brandrök!

 

Min handväska hade jag lagt på köksbordet,tillsammans med ipaden. Också där kolade det, allt blev påverkat av hettan och allt vatten som sprutades in. Jag behövde mina nycklar i handväskan, eftersom jag var kattvakt. Brandmännen hämtade väskan, och jag hittade nycklarna. Till min stora lycka hade min plånbok med alla kontokort klarat sig! Körkortet var lite svett på ena kortsidan bara, och kontokorten gick att använda! Vilken lycka att slippa ordna med nya kontokort, nycklar och körkort!

 

Fotoalbumen hade jag i vitrinskåpet i sovrummet. De klarade sig, måste förstås plockas över till nya album, för att slippa lukten och jag har redan börjat köpa nya album på loppisar! Vilken lycka!

 

Kanske en värdslig lycka men ändå. Jag trodde att paddan som låg på köksbordet var bortom all räddning. Några dagar efter branden, kom personal från Relita med paddan, och sa att den verkade fungera trots allt. Vi torkade av den från allt sot, köpte en ny laddare till den och den har fungerat hyfsat sen dess. Den har som en liten repa i bilden, ljudet fungerar inte alltid och den går inte att stänga av den. Den har roat mig och Elinor mycket med förströelse i  form av FB, instagram, SvTPlay, HayDay osv. Jag betalade räkningar via den fram till jag kunde köpa en ny dator.

 

Till sist: Lycka är också att i all bråten i sovrummet, hitta den doptavla moster Ansa sydde till Elinor helt intakt. Den hängde på väggen mot TV rummet där det brann för fullt, hade ramlat ner från väggen, på ett skåp och sen ner på golvet. Sen hade brandmännen huggit sig genom taket/väggen och kastat saker huller om buller för att komma åt branden, och denna doptavla klarade sig!